Speels kunstwerk op het Gasthuisplein

Zwolle – Het Gasthuisplein is afgesloten voor verkeer om de stratenmakers ruimte te geven het plein opnieuw te bestraten en ook de slopers van bioscoop De Kroon zijn met groot materieel druk bezig met de afbraak. Rond de herfstvakantie van dit jaar ziet het plein er heel anders uit. De openbare ruimte is dan geheel vernieuwd en op het breedste deel van het plein staat dan een nieuw kunstwerk met de naam "Ode aan de poorten". Dinsdagmiddag 7 maart is het ontwerp van het kunstwerk gepresenteerd door wethouder Filip van As en architect Dingeman Deijs.

ode_aan_de_poorten2.jpg

Het kunstwerk bestaat uit vijftien elementen die zijn gebaseerd op onderdelen van de zeven verdwenen stadspoorten, die lang geleden de historische binnenstad van Zwolle verbonden en afsloten van de buitenwereld. Fragmenten uit de verdwenen poorten zoals raamopeningen, kantelen en ornamenten vormen de basis van het kunstwerk. Het is aan de ene kant een kunstwerk dat verwijst naar de rijke historie van onze Hanzestad en anderzijds een werk dat van het Gasthuisplein een ontmoetingsplek moet maken voor jong en oud. Het kunstwerk nodigt kinderen uit er op te klimmen, tikkertje te doen en zelfs verstoppertje te spelen. De elementen staan wel bij elkaar, maar er kan tussendoor worden gerend. Het Gasthuisplein waar ouders met hun kinderen graag naar toe komen. Het gemeentebestuur wil ieder stadsplein een eigen karakter geven. De Nieuwe Markt is het horecaplein van Zwolle en het Gasthuisplein wordt ingericht als een gastvrije omgeving waar altijd wat te doen is en met name ook jonge gezinnen zal aantrekken.

Op de prijsvraag voor de inrichting van het Gasthuisplein waren drieëndertig inzendingen binnengekomen en het kunst- en speelobject "Ode aan de poorten" heeft het gewonnen. Het rood- en oranjeachtig kunstwerk is ontworpen door Dingeman Deijs en hij heeft oude tekeningen en schilderijen van de oude stadspoorten bestudeerd en er elementen uitgelicht, die de basis van het kunstwerk vormen. Het hoogste element van het kunstwerk is een poort met een deel van de oude stadsmuur met kantelen. Dit element is afgeleid van de verdwenen Rode Toren. Zo krijgen alle zeven verdwenen poorten een plek in het kunstwerk. De Diezerpoort, Rode Toren, Waterpoort, Luttekepoort, Kamperpoort, Steenpoort en Vispoort zijn straks terug te vinden in het kunstwerk en de naam van de poorten zal in reliëf op de elementen worden aangebracht. Alleen de Sassenpoort heeft geen plekje in het kunstwerk gekregen, omdat die dagelijks onze ode krijgt als we er langs lopen of fietsen.

Hennie Vrielink
Verslaggever Weblog Zwolle

Artikel delen:
Reacties 10
 1. Het getuigt in ieder geval van enig historisch besef, wat ik gezien mijn naam natuurlijk wel kan waarderen.

  Ik ben heel benieuwd hoe de uiteindelijke uitvoering zal gaan worden en hoe gedetailleerd het zal gaan worden, maar een goed begin in ieder geval vind ik! 😀


  ⚠️ Meld

 2. Nou dat wordt niet meer op terras zitten op gasthuisplein naast een kinderspeeltuin. Denk dat de uitbaters van horeca van gasthuisplein hier niet blij mee zijn. Wie verzint dit nu meer? Zet zoiets op terpelwijkpark maar toch niet op gasthuisplein? Waar moet dan straks met straatfestivals de podia’s staan? Zwolle op weg naar afgrond


  ⚠️ Meld

 3. Ben benieuwd hoe dit kunstwerk er in het echt uit ziet.
  Waarom is de bevolking hier niet bij betrokken?
  Wat gaat dit kosten? Wie gaat het maken?
  Een mooi kunstwerk van de gerenommeerde Zwolle
  Kunstenaar Ronald Westerhuis was passender geweest.


  ⚠️ Meld

 4. De horecafunctie van het plein komt het niet ten goede, dat er een zwaar gesubsidieerde speeltuin wordt neergezet. Speeltuinen, die in de rest van de stad worden wegbezuinigd. Ook evenementen zoals het stratenfestival krijgen hierdoor minder ruimte. Hoop, dat dit een slecht doordachte 1 april grap is.


  ⚠️ Meld

 5. Volgens mij blijft er genoeg ruimte over voor de horeca straks, want dat is ook in samenspraak gegaan met de omliggende ondernemers.

  Het Gasthuisplein was de laatste jaren toch al niet om aan te gluren, een kil en vaak doods plein, waar de horecaondernemers zich ook maar matig hebben ingezet om er wel wat moois van te maken, dus ik vind het alleen maar positief dat hier nu wat aan gaat gebeuren (op kosten van de burger) en ik denk dat ‘de speeltuin’ er ook voor kan zorgen dat dit plein nu meer bezocht gaat worden.

  Natuurlijk was het openhalen van de nu overkluisde Grote Aa het mooiste geweest, maar dat was kostentechnisch waarschijnlijk niet haalbaar.


  ⚠️ Meld

 6. I.p.v. een speeltuin konden ze er ook bomen plaatsen. In ieder geval kunnen kinderen die in delen van de wijken wonen waar de speeltuinen zijn wegbezuinigd door de Gemeente Zwolle nu fijn in de binnenstad spelen.;)


  ⚠️ Meld

Reageer