Linnenkabinet in Vrouwenhuis open

Zwolle – Op 4 februari 2017 bestond het Vrouwenhuis van Aleida Greve aan de Melkmarkt 53 te Zwolle 275 jaar. Dit jubileum wordt het hele jaar gevierd met tal van activiteiten. Zo is er elke maand een speciale ontvangst onder de noemer Het Vrouwenhuis 275 jaar : de hoogtepunten. Op zaterdag 18 maart om 15.00 uur staat het linnengoed en het wassen en strijken in de schijnwerper.

vrouwenhuis_zwolle._pronklinnenkabinet_met_bezoekers._foto_saskia_zwiers.jpg
Foto Saskia Zwiers 

U wordt ontvangen met een kop thee in de regentenkamer waar het verhaal over de geschiedenis van het Vrouwenhuis wordt verteld. Aansluitend volgt een bezoek aan het pronklinnenkabinet met de prachtige uitzet. Daarna gaat men naar de bijzondere 17de-eeuwse kleerzolder van het Vrouwenhuis waar het textiel door ingehuurd personeel gedroogd, gestreken of alleen maar gelucht werd. De bijeenkomst duurt 45 minuten en er kunnen 15 personen mee die allen goed ter been moeten zijn. Het begint om 15.00 uur en de ingang is aan de Voorstraat 46. De entree bedraagt 6 euro p.p. Reserveren kan op tel. 038-4224823.

Het (Oude) Vrouwenhuis werd in 1742 gesticht door de welgestelde Aleida Greve (1670-1742) die bij testament heeft bepaald dat na haar dood haar huis tot een hofje voor bejaarde vrouwen moest worden bestemd. Tot 1984 werd het huis op deze manier bewoond. Tegenwoordig is de benedenverdieping een museum en opengesteld voor het publiek.

Het Vrouwenhuis is het laatste hofje in Zwolle dat nog het oorspronkelijke pand bezit en voor een deel nog wordt bewoond. Voor meer feestelijke activiteiten kijkt men op www.vrouwenhuiszwolle.nl.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Dit is Holland op zijn best. Ik vraag mij af of het monumentale pand met zijn normbepalende herinnering er over 275 nog steeds staat.
    het erfgoed van deze gedachte wordt in de mediterrane ring niet echt met het historisch Nederlanderschap gedeeld.


    ⚠️ Meld

Reageer