Nieuwe evenementenlocatie op Hessenpoort

Zwolle – Met de aanwijzing van een nieuwe evenementenlocatie op Hessenpoort willen burgemeester en wethouders meer keuze bieden aan organisatoren van grote (dance)festivals. Nu is daarvoor alleen het terrein naast Scania beschikbaar.

kaartje_evenementenlocatie_hessenpoort.jpg 

In 2015 heeft de gemeente het bestaande evenementenbeleid geëvalueerd. Dat gaat uit van een goede balans tussen de beleving en reuring van de evenementen en de leefbaarheid van omwonenden en in de stad. Daarom is besloten dat in park de Wezenlanden vanaf 2017 dancefeesten niet langer toegestaan zijn. 

Pilot
Organisatoren van (dance)festivals kunnen sindsdien terecht op het terrein op Voorsterpoort, naast Scania. Daar zullen dit jaar twee dance-events plaatsvinden: Kingsdance op 27 april en Dance4Liberation op 5 mei. Dit is een verhard terrein, voor festivals die een groenere setting zoeken is er geen goed alternatief. Daarom hebben b en w een aanvullende locatie gezocht en gevonden aan de oostzijde van Hessenpoort (zie kaart).
Dit deel van Hessenpoort krijgt daarom tijdelijk een andere invulling. Dat kan, omdat de eerstkomende jaren nog niet alle beschikbare ruimte wordt benut voor nieuwe bedrijven. De gemeente stelt de locatie voor drie jaar beschikbaar en wil hier met een pilot ervaring op doen. Het terrein ligt ver genoeg van woningen (tenminste 500 meter) en heeft daarmee voldoende geluidsruimte voor grote festivals.

Klankbordgroep
Het mogelijke gebruik van dit gebied voor evenementen is besproken met ondernemersvereniging Hessenpoort en met Avifauna Zwolle. Zij worden betrokken in een klankbordgroep bij de organisatie wanneer het hier daadwerkelijk tot een evenement komt. Met deze werkwijze heeft de gemeente Zwolle goede ervaringen opgedaan bij eerdere evenementen.

Met deze uitbreiding van evenementenlocaties verandert er verder niets aan de bestaande regels voor evenementen in Zwolle. De festivalorganisatoren in Zwolle zijn geïnformeerd over de nieuwe locatie.

 

Artikel delen:
Reacties 26
 1. Hopelijk blijft het Bevrijdingsfestival wel in het Wezenlandenpark, want dat is dicht bij het station en toch inmiddels wel een begrip geworden. Er staat ook dat dancefeesten niet langer zijn toegestaan, dus dan ga ik er vanuit dat Bevrijdingsfestival er gewoon blijft.

  Mooi dat er een nieuwe evenementenlocatie is, hoe meer feesten, hoe meer leven in de brouwerij en dat is toch wat Zwolle wil denk ik! 😀


  ⚠️ Meld

 2. Natuurlijk een ontzettende ruk locatie. Een sfeerloos kaal grasland + een gratis aroma van de ROVA. Ik hoop dat geen enkele organisatie hier een festival WIL organiseren. Gewoon lekker de dancefeesten bij de Wythemerplas organiseren, dat is een sfeervolle en prima locatie.


  ⚠️ Meld

 3. @RietPluim: Waar het ook plaatsvindt, aangrenzende inwoners zullen er “overlast” van hebben. Bij de plas Wijthmen, in de stad mensen die in het centrum wonen en op hessenpoort Berkum (en misschien ook wel nieuwleusen).
  Maar dat is nu juist iets wat hoort bij het wonen in een stad (of dorp). Als je niet tegen geluid kan, moet je op de hei gaan wonen. En zolang het niet elke maand is, moet je een ander ook wat gunnen.
  Maar gunnen is in de huidige maatschappij nogal moeilijk volgens mij.

  Dat hele HUDS slaat natuurlijk nergens op, maar die discussie is al meermaals gevoerd hier. Hetzelfde als verhuizen naar Zaandam en daarna gaan klagen dat er vliegtuigen laag overvliegen.


  ⚠️ Meld

 4. @ Passant:
  Jouw laatste alinea slaat denk ik de spijker op zijn kop als die volledig was geweest.
  Als je naar Zaandam verhuist en vervolgens gaat klagen dat vliegtuigen laag overvliegen heb je inderdaad geen poot om op te staan. Maar stel nu dat jij (al 10 jaar) ergens achterin Zwolle-Zuid, in alle rust die je daar ook mag verwachten, woont, en er opeens een vliegveld 100 meter verderop neergezet wordt. Mag je dan ook niet klagen? Je woont immers in een stad…

  Dit kan ook gelden voor sommige van die HUDS-lui die mogelijk al misschien wel 30 jaar ergens wonen en ze opeens geconfronteerd worden met festival na festival met het nodige bijbehorende lawaai.


  ⚠️ Meld

 5. Ha, de oude argumenten weer! “Had je daar maar niet moeten gaan wonen”.

  Passant, Wijthmen is véél ouder dan het eerste dancefestival… en het is een PLATTELANDSDORPJE. Waarom zou je daar de rust verstoren als het ook ergens anders kan?

  Over gunnen gesproken!


  ⚠️ Meld

 6. @Steven, haha dat lijkt mij een prima idee. Dat kunnen we wel doen uit de opbrengst van bijvoorbeeld Kingdance.


  ⚠️ Meld

 7. Ach als er nu grote festivals naar Zwolle komen is dat wel een prima lokatie. Tegenwoordig zetten ze zelf overal grote stages neer en doen ze veel inversteren in de aankleding dus dan is een groot vlak terrein ook prima toch?
  Misschien ook open lucht concerten?
  Ben benieuwd of het college dit ook voor ogen heeft.  ⚠️ Meld

 8. Eens Pipo, dat nuance belangrijk is. Echter grote aanhangers van HUDS zijn een groep die luxe in een nieuwbouw complex zijn gaan wonen en last hebben van het stratenfestival dat er ook al jaren eerder was. Vandaar mijn vergelijk met mensen die nu in Zaandam gaan wonen en daarna gaan klagen. Heb het niet over oude bewoners gehad.


  ⚠️ Meld

 9. Sorry dat ik steeds zo doorzaag over ieder festival…ik heb verder niet zoveel om handen dus de ik mijn naam eer aan. Neem me niet te serieus. Dank.


  ⚠️ Meld

 10. Jazeker bestaat het leven uit geven en nemen.

  Het Scania-terrein was bijvoorbeeld een heel geschikt festivalterrein. Leuk festival; nauwelijks klachten.
  Hessenpoort is waarschijnlijk nog beter. Kun je zo veel herrie maken als je wilt, waarschijnlijk nog minder klachten.

  Maar nee, de festivalliefhebbers moeten zo nodig pal naast een dorp hun zelfzuchtige feestje vieren.

  Wie neemt er nu alleen maar? Er wordt jullie een prachtig alternatief geboden. Wanneer zijn jullie w?l tevreden?


  ⚠️ Meld

 11. @Rietpluim:
  Vooropgesteld ik ben groot voorstander van het verdelen van de festivals om zo de druk bij één locatie weg te halen.
  Maar jouw reactie over Scania en Hessenpoort slaat natuurlijk nergens op.
  Wijthmenerplas ligt 1.6 km van het dorp.
  Scania ligt 1.8 km van Westenholte, 1.7 km van de AA-landen en 1.5 km van de binnenstad.
  Hessenpoort ligt 2 km van Berkum.

  Dus qua geluidsoverlast zal hetzelfde niveau behaald worden. Dus als anderen er last van hebben vind je niet erg, zolang jij er maar geen last van hebt. Is dat een juiste conclusie?


  ⚠️ Meld

 12. Moeten jullie echt zo nodig op de man spelen? Ik woon niet eens in de buurt van de Wijthmenerplas, het Scania-terrein of Hessenpoort. Wel heb ik iets meer begrip voor mensen die iedere keer in andermans herrie moeten zitten. De pot verwijt de ketel!


  ⚠️ Meld

 13. Ik reageer alleen op wat ik lees, blijkbaar was mijn conclusie over jouw woonplaats te voorbarig. Excuses daarvoor.

  Mijn reactie begint overigens met het feit dat ik voorstander ben voor het verdelen over meerdere locaties. Zodoende hebben niet altijd dezelfde mensen de lasten. Volgens mij precies wat jij zegt.

  Tenslotte heb ik jou opvatting weerlegd dat Scania en Hessenpoort betere locaties zijn omdat er in de omgeving niemand woont (zo lees ik het in ieder geval). Heb zelfs via http://www.afstandmeten.nl feitelijk de juiste afstanden opgezocht om dit te bevestigen 😀

  Op: “De pot verwijt de ketel” zal ik maar verder niet reageren denk ik.


  ⚠️ Meld

 14. Okee, zand daarover.

  Wat betere locaties betreft: afstand zegt denk ik niet alles, omdat Kingdance nauwelijks klachten oplevert terwijl dancefestivals aan de Wijthmenerplas steevast op weerstand stuiten.

  Ik kan natuurlijk niet in de toekomst kijken maar ik hoop dat het in Hessenpoort ook goed zal gaan.

  Vandaar dat Zwolsefestivaller en Passant niet zo moeten zeuren. De gemeente doet haar best om een goede locatie voor hun feestje te vinden.


  ⚠️ Meld

 15. En zo komt het steeds verder uit de stad te liggen en steeds dichterbij de mensen die juist in het rustigere gedeelte van het land zijn gaan wonen. Is dat dan verstandig? Een stad is geen rustplaats, dus veel geschikter voor reuring.


  ⚠️ Meld

 16. Nogmaals, groot voorstander om te verdelen over meerdere locaties, waarbij iedereen er “evenveel” “last” van heeft.
  Ik zeur naar mijn idee dus in zijn geheel niet, maar het staat je vrij uit te leggen waarom je vindt dat ik zeur.

  Het feit dat er minder klachten zijn, kan inhouden dat er in Wijthmen meer klagers zijn.
  En dat kan best het gevolg zijn van steeds weer festivals in je achtertuin waar je een keer klaar mee bent. En daarom, nogmaals, verdeel de “pijn” en iedereen kan er mee leven lijkt me.


  ⚠️ Meld

 17. Deze hele discussie is lachwekkend, waarom? Waar je ook in Zwolle woont, afhankelijk van de windrichting hoor je het geluid van de diverse festivals toch wel. Is dat een probleem? Welnee, ze zijn altijd op een schappelijke tijd afgelopen en zoveel van die festivals zijn er nu ook weer niet. Ik word doodmoe van die luchtfietsers van HUDS. Ze verpesten de sfeer in de stad, met hun oeverloze gezeur.


  ⚠️ Meld

Reageer