Twee Zwollenaren naar de Tweede Kamer

Zwolle – Gemeenteraadslid Frank Futselaar van de SP gaat naar de Tweede Kamer en ook Zwollenaar Edgar Mulder, op dit moment fractieleider van de PVV in de Provinciale Staten van Overijssel, zal een zetel in de Tweede Kamer gaan bezetten. Tijdens "Het Grote Overijsselse Uitslagenfeest" woensdagavond in Café Foyé van Odeon werd weinig aandacht besteed aan deze twee gekozen Zwollenaren. De Partij voor Cultuur verzorgde een live radio-uitzending om de verkiezingsresultaten met hun gasten te bespreken. De partijleider van de PVC Martijn van Hese presenteerde het radioprogramma samen met nachtburgemeester Jeroen van Doornik en voormalig stadsdichter Marieke van Bolderen.

dsc_1370.jpg

Burgemeester Henk Jan Meijer zat gebroederlijk naast nachtburgemeester Jeroen van Doornik en gaf een eerste reactie op de verkiezingsuitslagen. Burgemeester Meijer, lid van de VVD, sprak van een "fantastische prestatie" voor zijn partij. "De VVD heeft verantwoordelijkheid genomen voor het kabinetsbeleid en dit verdedigd, terwijl de PvdA afstand heeft genomen." Volgens hem hoeft de formatie niet zo ingewikkeld te zijn. Hij gaf aan dat met name de sociaal-economische vraagstukken, vrede en veiligheid, levensvraagstukken en milieu en klimaat tijdens de formatie de belangrijkste thema’s zullen zijn. "Hoe meer je aan de Kamer overlaat, hoe sneller we een coalitie hebben." Henk Jan Meijer was op verkiezingsdag als burgemeester van Zwolle vooral verantwoordelijk voor een ordelijk verkiezingsproces binnen de gemeente. Hij heeft als burgemeester ook een aantal stembureaus bezocht, maar toen ’s avonds de eerste prognoses naar buiten kwamen, voelde hij zich toch vooral VVD-er.

Wethouder Jan Brink van D66 was de dag begonnen te flyeren op het station, maar overdag vooral als wethouder van financiën actief en daarna toch weer vooral D66-er. Tijdens de radio-uitzending werd er ook even gesproken over cultuur en dat was niet verwonderlijk met het gastheerschap van de Partij voor Cultuur. Brink, ook wethouder van cultuur, erkende dat het onderwerp cultuur tijdens de verkiezingscampagnes weinig aan bod is geweest: "Andere onderwerpen kwamen meer op de voorgrond." Als wethouder van cultuur benadrukte hij dat initiatieven op dit gebied door de verschillende overheden gefaciliteerd moeten worden.

Wethouder Nelleke Vedelaar van de PvdA sprak van een "dramatische uitslag" voor haar partij. Ze had gehoopt op ongeveer 15 zetels en ervaart een resultaat van 9 "als een historisch dieptepunt." Ook voor de vele vrijwilligers die zich tijdens de campagne hebben ingezet voor de PvdA vindt ze deze uitslag erg teleurstellend. "Vanavond moeten we de pijn wegslikken, maar morgen sta ik er weer."

Hennie Vrielink
Verslaggever Weblog Zwolle

Artikel delen:
Reacties 11
 1. Alleen jammer dat er ook een Zwolse PVV’er naar de Tweede Kamer gaat, één voordeel: hij en zijn collega’s kunnen alleen maar wat roeptoeteren langs de zijlijn, voor de rest krijgen ze geen barst te vertellen en dat is maar goed ook.


  ⚠️ Meld

 2. Hoi leonardo, welkom in onze democratie heel veel plezier hier en geniet ervan en ohja hou je oren open misschien hoor je nog iets waar je wat van opsteekt.


  ⚠️ Meld

 3. Ik ben wel blij met hoe ’t uitpakt.

  Zag je de trending van ‘ de heer gaat je vragen
  waar je op gestemd hebt ‘ ? urkse reli is net zo
  achterlijk als zwolse reli.

  Of nouja, alle reli denk ik.

  De kans is groot dat de reli dingen en onderwerpen
  niet aan boord kunnen komen.

  En, ja, dat is winst voor de hele wereld eigenlijk denk ik.  ⚠️ Meld

 4. Nederland heeft in ieder geval de slag verloren de grenzen gaan nog verder open.Nog meer van dat buitenlandse tuig naar binnen en niet integreren maar lekker uit de ruif mee vreten.Af en toe even een bejaarde in mekaar meppen en beroven.En schijt aan Nederland.hebben.
  Mooie toekomst gaat de jeugd van Nederland tegemoet.


  ⚠️ Meld

 5. Goede uitslag geen experimenten maar een zeer goede bestuurder Rutte straks weer aan het roer.
  PVv en SP mogen aan de zijlijn blijven staan.


  ⚠️ Meld

 6. Heb gisteren met kromme tenen naar de uitzending op tv gekeken. Sorry, wat ontzettend slecht beeld, in beeld gebracht, chaos en dan die DJ. Dat daar gemeenschapsgeld naar toe gaat.


  ⚠️ Meld

 7. Beste Jo,

  PVC-radio wordt zonder subsidies gemaakt. Er waren verder veel technische problemen, die we in onze eerdere uitzendingen niet hebben gehad.

  Wel lief dat je even “sorry” zegt.


  ⚠️ Meld

 8. @passant1 Een originele naam kan je al niet bedenken. Verklaart ook het napraten van de grote blonde profeet. Heb hem nog niet kunnen betrappen op doordachte plannen, volgens mij is hij eigenlijk juist erg blij dat hij niet hoeft te regeren. Kan ie namelijk ongefundeerd blijven blaten als een wolf in schaapskleren.

  @ja-tja Degene met de meeste stemmen is de winnaar. Zou ook raar zijn als de ploeg die na de winterstop de meeste punten haalt, kampioen zou worden toch?
  PVV en Groenlinks halen samen zo’n 2 miljoen stemmen binnen, bijna gelijk aan de VVD in zijn eentje.
  Kortom, er moet inderdaad geluisterd worden naar het volk en die heeft bepaald dat zij het meest vertrouwen heeft in het VVD programma. Gelukkig zullen zij echter wel andere partijen nodig hebben en zullen er dus compromissen gesloten moeten worden. Ik hoop met Groenlinks, maar die kans lijkt me nihil. PVV zal het in ieder geval zeker niet worden.


  ⚠️ Meld

Reageer