Laatste twee pijpen IJsselcentrale neergehaald

Zwolle – Zaterdag 18 maart om tien uur zijn de laatste twee schoorstenen van de centrale Harculo, ook wel IJsselcentrale, met behulp van explosieven neergehaald. Drie, twee, een…..een explosie klonk.  Een paar seconden later een tweede explosie….. De laatste twee schoorstenen van de Certrale Harculo, ook wel IJssel Centrale braken doormidden en vielen neer. In totaal waren er vier explosies voor nodig om de pijpen neer te halen. In een paar seconden tijd is de skyline van Zwolle voorgoed veranderd. De centrale is vanaf 1955 in bedrijf geweest. Hij verving de centrale aan de Weteringkade in Zwolle. In 1982 telde de centrale zes eenheden en vijf schoorstenen

https://youtu.be/TkbhoNsCqzE

Er zijn verschillende redenen om het gebouw van de centrale, wat nu in bezit is van Engie Energie te slopen. Het gebouw is verouderd en niet meer geschikt voor moderne vormen van energieopwekking. De kosten voor onderhoud van het gebouw zijn hoog. Omdat er risicovolle stoffen als asbest en radioactief slakkenwol in het gebouw aanwezig zijn is onderhoud nog steeds noodzakelijk. Zou er geen onderhoud plaatsvinden, dan bestaat er een risico dat deze stoffen ongecontroleerd in het milieu terecht komen en een risico gaan vormen voor de volksgezondheid. Een herbestemming voor het gebouw is niet gevonden omdat de kosten hiervoor exorbitant hoog zijn. Er zijn op dit moment nog geen concrete plannen voor de herinrichting van het terrein. Het gebouw wordt eerst verder gesloopt. De sloop wordt in 2018 afgerond. De grond wordt na de sloop geëgaliseerd en ingezaaid met gras.  

170318_explosieven_halen_pijpen_ijsselcentrale_neer100.jpg

170318_explosieven_halen_pijpen_ijsselcentrale_neer102.jpg

  170318_explosieven_halen_pijpen_ijsselcentrale_neer103.jpg 

Het terrein van de centrale moet beschikbaar blijven voor grootschalige energieopwekking. De zonnepanelen die nu op het terrein aanwezig zijn, blijven staan.  Er zijn geen plannen om een kernenergiecentrale op het terrein te bouwen. Zwolle wordt niet genoemd in het bestemmingsplan voor kerncentrales. Ook zijn er geen plannen om windmolens op de locatie te bouwen.

Op 6 maart 2017 heeft de rechter het verzoek om de voormalige energiecentrale Harculo in Zwolle aan te wijzen als tijdelijk gemeentelijk monument afgewezen.. De erfgoedvereniging Bond Heemschut en de stichting het Cuypersgenootschap wilden de verdere sloop van de centrale op de valreep nog tegengaan, zij spanden alsnog een rechtszaak tegen de gemeente aan.

De meningen over het gebouw zijn verdeeld. De een vindt het een afzichtelijke betonnen kolos die totaal niet in het landschap past en is blij met de sloop. Een ander vindt dat het karakteristieke industriële gebouw uit de jaren vijftig, nog gebouwd met Marshall hulp, behouden had moeten blijven.

Een herkenningspunt in het landschap aan de zuidkant van Zwolle zal binnenkort geheel verdwenen zijn.

Loes la Faille

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

14 gedachten over “Laatste twee pijpen IJsselcentrale neergehaald”

  1. Yep, op de dronebeelden staat een stipje in de verte dat de schoorsteen is. Kon de drone niet tegen de wind inkomen ofzo :O

    Anyway, op zich wel een aardig spektakel om bijgewoond te hebben. Afsluiting van een tijdperk dat mij persoonlijk wel raakt moet ik zeggen.

  2. Yep, afsluiting van een tijdperk.
    Een tijdperk waarin je wist waar de stroom
    vandaan kwam. Bedenk wel, tot op heden is er
    helemaal geen zo’n alternatief.

    De ‘duurzaamheid’ ben ik ook voor,
    maar als China en Afrika ook stroom nodig
    gaan hebben zoals ons, dan is een beter
    idee nodig.

    Zodra ’t spul daar opgeruimd is, een
    kerncentrale ‘ nieuwe stijl ‘ daar
    maken. GEEN windmolens, da’s linkse
    idealistische filosofie, dromen gaat
    niet helpen.

    Ik zie liever onder ogen wat er aan de hand is.
    En de oplossingen zijn inmiddels veel beter dan
    in de tijd dat Tsernobiel ontplofte.

  3. Ik was erbij en had direct spijt dat ik er vroeg mn bed voor ben uitgegaan.
    Wat een aanfluiting.
    Het publiek werd op honderden metets afstand gehouden.
    Nu vraag ik mij af waar de stroom nu wordt opgewekt.
    De eemscentrale?
    Gestookt met gas gekocht uit duitsland. Die duitsers halen het uit dezelfde gasbel onder slochteren.
    Goedemoooorgen

  4. @Rdejonge, je komt wat cynisch over, maar ik geef vanuit mijn enthousiastme graag antwoord op je vraag. stroom komt werkelijk overal vandaan. Vanuit allerlei hoeken en energiebronnen van ons land, maar ook daarbuiten zoals Belgie en Duitsland, maar zelfs Noorwegen. De IJsselcentrale had hier, op wat noodvermogen na, allang geen grote rol meer in.
    De Energiedistributie en een gebalanceerde productie is enorm geavanceerd, dat valt helaas niet uit te leggen in een korte reactie 🙂

    Je opmerking over het gas begrijp ik niet helemaal, hoe kom je erbij dat dit uit duitsland wordt gehaald?

  5. @Rdejonge

    Gisteren Pieter Derks op tv gezien en ik moet meteen aan jou denken. “Asielzoekers die direct na aankomst in hun nieuwe asielzoekerscentrum terug willen is hét voorbeeld van de perfecte inburgering. Meteen klagen, Nederlandser kan het niet!” 😉

  6. Met asielzoekers heb ik niets te maken en zoals u kunt lezen stel ik mij in mijn graag gelezen stukjes politiek neutraal op.

  7. Eerlijk gezegd vond ik die centrale in dat gebied horizonvervuiling, mooi dat hij tegen de vlakte gaat. Maar ik zeg er gelijk bij dat ik vanuit de Randstad in Zwolle ben gaan wonen dus ik snap het sentiment bij sommige in Zwolle geboren en getogen inwoners van de mooie stad.

  8. Het verschil tussen horizonvervuiling en markant beeld is altijd subjectief. Momenteel kijk ik vanuit een kantoorraam uit op de Euromast en Erasmusbrug. Die horen gewoon in Rotterdam thuis en niemand hier zal dat horizonvervuiling noemen. Als import-Zwollenaar ken ik Zwolle-Zuid niet anders dan met de centrale. Komende vanuit Wijhe of staande op de Archemerberg is het je eerste herkenningspunt voor Zwolle. Wat dat betreft vind ik het dan juist weer jammer dat het weg gaat 🙂

Reacties zijn gesloten.