Voorlees-bestuurder op Wereld Waterdag

Zwolle – Op Wereld Waterdag (woensdag 22 maart) leest bestuurder Hans de Jong van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) voor aan kinderen van groep 1 tot en met 5 van Openbare basisschool Florens Radewijns in Windesheim. Omdat Wereld Waterdag dit jaar ‘afvalwater’ als thema heeft, leest De Jong voor uit het boek Beer en Staartje. Dit boek laat op luchtige wijze de werking van de afvalwaterketen zien en wat er wel en niet thuishoort in het riool. De leerlingen van groep 6 tot en met 8 krijgen uitleg over sanitatie en hygiëne in het buitenland, waaronder in Burkina Faso waar het waterschap een educatieprogramma heeft opgezet.

beer_en_staartje1.jpg 

Beer en Staartje
Beer en Staartje gaat over de avonturen van Beer die zijn knuffel Staartje kwijtraakt bij het doortrekken van het toilet. Het voorleesboek neemt de kinderen mee door de wereld van rioolstelsels, pompen en waterzuiveringen. Op een speelse manier wordt duidelijk wat er wel en niet door het riool gespoeld kan worden om op die manier mee te helpen ons water schoon te houden.

beer_en_staartje2.jpg

beer_en_staartje3.jpg

beer_en_staartje4.jpg
 

 

Educatie over de grens
In Burkina Faso heeft het waterschap een school ‘geadopteerd’ om kinderen bewust te maken van de kansen en risico’s van water. Naast de nodige educatie-activiteiten is ook een toiletvoorziening gebouwd en zijn (drinkwater)waterpunten gemaakt waar de kinderen hun handen kunnen wassen en drinkwater kunnen tappen.

Wereld Waterdag
Wereld Waterdag wordt over de hele wereld gevierd. In 1993 hebben de Verenigde Naties 22 maart uitgeroepen tot Wereld Waterdag voor het creëren van bewustwording over de nationale en mondiale waterproblematiek. Ook in Nederland wordt jaarlijks een Wereld Waterdag georganiseerd. "Door het thema ‘afvalwater’ vraagt ook WDODelta aandacht voor het schoonmaken van rioolwater en de werking van de afvalwaterketen", licht De Jong toe. "Het zuiveren van afvalwater (rioolwater) is namelijk één van de taken van het waterschap. Om er voor te zorgen dat het water in rivieren, kanalen en sloten schoon genoeg is voor mens, plant en dier, zuivert het waterschap het rioolwater van huizen, bedrijven en industrie. Na deze grondige schoonmaak stroomt het schone water weer de natuur in."

Niet alles in het riool
Het waterschap komt overigens nog steeds allerlei zaken tegen die niet in het riool horen. De Jong: "Zo bezorgen allerlei schoonmaak- en babydoekjes ons extra werk, omdat rioolgemalen verstopt raken of vastlopen. Ook pleisters, verband, verfresten, chemicaliën en medicijnen treffen we nog steeds op onze rioolwaterzuiveringen aan. Dat is jammer en niet nodig. Er zijn andere manieren om dit soort afval af te voeren."

Meer informatie op www.wereld-water-dag.nl  en www.beerenstaartje.nl .

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

1 gedachte over “Voorlees-bestuurder op Wereld Waterdag”

  1. Vreemd, had ik al eens verteld dat ‘waterschap’ aan
    erg slappe propaganda doet ? Ik stel voor dat WeblogZwolle vanuit journalistieke niewsgierigheid ‘ Hans de Jong van Waterschap Drents Overijsselse Delta ‘
    ’t vuur aan de schenen legt.
    Dit is ECHT NEPNIEUWS, groote plaatjes van beer en saartje.

    @Hans de Jong, laat de toelichting ook maar achterwege.
    We snappen ’t zo al.

Reacties zijn gesloten.