Senioren in Spoolde ontmoeten elkaar aan tafel

Zwolle – Elkaar beter leren kennen en de onderlinge band versterken. Dat is het doel van BuurtTafel Spoolde. Na drie eetavonden ‘op proef’ in buurthuis Eben Haezer krijgt het initiatief een definitief vervolg. Het Zwolse fonds De Gasthuizen ondersteunde zowel de BuurtTafel als de verbouwing van het buurthuis.

0217_eva6310_eben_haezer-1.jpg

Foto: Eva Posthuma

Vier enthousiaste vrouwen uit het Zwolse buurtschap Spoolde hebben afgelopen jaar gekeken of er voldoende belangstelling was voor een gezamenlijke eetavond voor senioren. "Onder de vlag van de Vereniging Buurthuis Eben Haezer hebben we drie avonden georganiseerd om ouderen, die hier normaal niet komen, uit te nodigen om te komen eten. We zijn met briefjes langs de deuren geweest. Ouderen en alleenstaanden die geen vervoer hebben, hebben we opgehaald", vertelt secretaris Hennie Oosterlaar. Voor 7,50 euro kregen de gasten een driegangendiner voorgeschoteld. "We kleedden de tafels netjes aan en begonnen om half zes met een borrel-halfuurtje", vervolgt coördinator Janny Borst. "Zo rond een uur of acht was iedereen uitgegeten." 

 

Inmiddels hebben zo’n 45 mensen gebruik gemaakt van de BuurtTafel Spoolde. Borst: "Er waren mensen die al dertig jaar in Spoolde woonden en elkaar niet kenden. Ja, van gezicht, maar ze hadden nog nooit met elkaar gesproken. Om dan anderhalf à twee uur met elkaar aan tafel te gaan, is een prima manier om elkaar te leren kennen. Het is niet vluchtig. Vaak is het ook een categorie mensen die anders ’s avonds de deur niet meer uitgaat." De succesvolle proef, waarbij de BuurtTafel eens per maand werd georganiseerd, wordt voortgezet. De frequentie wordt vergroot naar eens per drie weken. "Tot en met mei en dan gaan we in september verder", aldus Oosterlaar. De initiatiefnemers van BuurtTafel Spoolde koken zelf in het buurthuis. Kookspullen waren er echter niet en daarvoor werd een verzoek gedaan aan De Gasthuizen. Die doneerde 500 euro. "We hebben daarvoor onder meer een rijstkoker, een soeppan, grote en kleine buffet- en warmhoudschalen, schaaltjes, opscheplepels en schorten gekocht", vertelt Borst.

Ook krijgt het buurthuis een grondige opknapbeurt. Penningmeester Harry Wevers diende bij De Gasthuizen een aanvraag in voor 10.000 euro. "Ik had er nooit op gerekend dat mijn volledige aanvraag zou worden toegekend", vertelt hij, blij verrast. De grote zaal, de entree en de bar worden grondig aangepakt. Een verbouwing van meer dan een ton. Wevers: "Het laatste onderhoud was zo’n twintig jaar geleden. Het was dus ook wel weer tijd. Met de steun van diverse fondsen en een deel eigen geld kunnen we onze wensen realiseren. Medio januari zijn we begonnen, als alles meezit zijn we medio maart klaar." De buurtschap Spoolde telt zo’n elfhonderd bewoners, weet de penningmeester. Ongeveer tachtig procent is lid van de vereniging. "Ons hoofddoel is accommodatie bieden aan de verengingen in Spoolde. De grootste is de Oranjevereniging, maar verder vinden ook de BuurtTafel, Lowland Brigade Pipe Band en de gymnastiek-, kaart- en toneelclub hier onderdak. Het buurthuis wordt geheel gerund door vrijwilligers." De Gasthuizen geeft financiële steun aan uiteenlopende initiatieven voor Zwolse senioren. Kijk voor meer informatie op www.degasthuizen.nl.

Artikel delen:
Reacties 3
  1. Waarschijnlijk erg blij met ’t plascontract.
    Zodra ik aan de beurt ben neem ik een extra
    zwaar kaliber mee 😉 En dan gaat er wat omvallen, voordat
    ik omval.    ⚠️ Meld

Reageer