Babyspullen voor Roma moeders gevraagd

Zwolle –  Op initiatief van Karin Kodden gaat het Borstvoedingscentrum Zwolle babyspullen in zamelen voor hulporganisatie Mission Possible. Met de inzameling zal het Baby-Box programma van Mission Possible in Bulgarije worden ondersteund.

img_0578.jpg 

In het Baby-Box project worden dozen met benodigdheden voor moeder en baby uitgedeeld aan jonge vrouwen. In Bulgarije gaat het vooral om Roma-vrouwen die vaak al op erg jonge leeftijd voor de eerste keer moeder zijn geworden. De dozen bevatten niet alleen verzorgingsproducten en kleding voor de baby maar ook educatief materiaal voor de moeder. Medische zorg en voorlichting zijn een belangrijk onderdeel van het project. Op die manier wordt voorkomen dat Roma-meiden al op erg jonge leeftijd moeder worden, iets wat binnen de Roma-cultuur vaak voorkomt.

img_0037.jpg 

"Ik hoorde over het BabyBox project en dat sprak mij direct aan. Er komen regelmatig ouders bij ons in de winkel die babyspullen over hebben die nog heel goed bruikbaar zijn. Die spullen kunnen bij ons in de winkel worden ingeleverd. Wij zijn op maandag t/m vrijdag open tussen 09:00 en 12:00 en op zaterdag tussen 10:00 en 14:00" vertelt Karin. "In het project is veel vraag naar baby kleertjes en pampers. Mission Possible zal er voor zorgen dat ze in Bulgarije terechtkomen."

Bert Dokter, directeur van Mission Possible, is erg blij met het initiatief. "De Bulgaarse Roma-meisjes behoren tot de meest kwetsbare mensen in Oost-Europa. Het is voor de ouders een last om voor hun dochters te zorgen, zodat ze zo vroeg mogelijk worden uitgehuwelijkt. De meeste Roma-meisjes worden moeder wanneer ze tieners – en vaak jonge tieners – zijn. Tijdens de zwangerschap krijgen ze meestal geen instructies over de gezondheidszorg of het ouderschap. Meestal komen ze voor het eerst in contact met de medische zorg als het kind geboren is. Ons Baby box project is een geweldige manier om exact die hulp te geven die de ontvangers nodig hebben."

Al sinds 1998 ondersteunt Mission Possible de Roma-gemeenschap in Bulgarije. Mission Possible ondersteunt in verschillende dorpen de Roma-gemeenschap met gaarkeukens, een alfabetiserings-programma en vakopleidingen.

Artikel delen:

Reageer