Nieuwe stadsplattegrond Zwolle wijst de weg

Zwolle – Het was maandagmorgen voor tienen nog erg rustig in de stad. Op de Melkmarkt busjes van bouw- en schilderbedrijven, installateurs en kleine distributievrachtwagens. Alleen op het Rode Torenplein bij de fietsenstalling naast Las Rosas kwam een kleine delegatie bijeen. Aan de achterkant van het gebouwtje van de fietsenstallingbeheerder werd om tien uur de nieuwe Zwolse stadsplattegrond onthuld door wethouder Filip van As, samen met ontwerpster Marieke Brouwer. Een paar jaar geleden werd duidelijk dat het toenemend aantal bezoekers aan onze historische binnenstad vaak de vraag stelden: "Waar kunnen we wat vinden?" Ondanks de groene ANWB-borden ontbrak een duidelijke stadsplattegrond en een goede routering naar de belangrijkste plekken in de binnenstad.

dsc_1417.jpg 
Foto: Hennie Vrielink

De gemeente Zwolle heeft toen een prijsvraag uitgeschreven voor een ontwerp van de nieuwe stadsplattegrond. In totaal kwamen er zeven reacties binnen en het ontwerp van Marieke Brouwer kwam als winnaar uit de bus. Ze heeft zich bij haar ontwerp laten inspireren door de stadskaart van de bekende cartograaf Joan Blaeu uit 1649. Op deze gedetailleerde oude stadskaart van de stervormige vestingstad "Swolla" zijn de vier stadskerken en stadspoorten driedimensionaal ingetekend en ook op de nieuwe stadsplattegrond heeft Marieke de belangrijkste gebouwen 3D in kaart gebracht. De Spiegel, Waanders, Librije, Sassenpoort, Grote Kerk, OLV Kerk en Fundatie zijn snel en duidelijk te herkennen. Andere belangrijke gebouwen zijn met herkenbare iconen makkelijk te vinden. Ook heeft de ontwerpster de groene singels en parken in de stad duidelijk aangegeven en zelfs op verschillende plaatsen de bomen ingetekend. "Ook bomen zijn een punt van herkenning," aldus Marieke Brouwer. De looproutes brengen bezoekers makkelijk vanaf de verschillende parkeerplaatsen en NS Station naar de belangrijkste bezienswaardigheden en attracties. Op de kaart blijkt ook duidelijk dat de Grote Markt binnen tien minuten lopen van alle kanten vanaf de gracht is te bereiken. "Het viel me gelijk op dat Zwolle een erg compacte binnenstad heeft."

Er zullen binnenkort meer stadsplattegronden worden opgehangen en in het najaar verschijnen er ook informatiezuilen op verschillende strategische plekken in en rondom de oude binnenstad. De ontworpen stadsplattegrond is "rechtenvrij" en ook ondernemers in de binnenstad kunnen op de papieren versie van deze kaart adverteren en hun bedrijf op de kaart inplotten; vooral interessant voor de horeca. Er hebben zich al verschillende ondernemers gemeld en de eerste versie van de geprinte stadsplattegrond met adverteerders op zowel voor- als achterkant is reeds ontworpen en komt binnenkort beschikbaar. Ontwerpster Marieke Brouwer hoopt dat bezoekers aan onze stad met deze "uitnodigende kaart" Zwolle nog beter gaan ontdekken.

Hennie Vrielink
Verslaggever Weblog Zwolle

 

Artikel delen:
Reacties 2

Reageer