ABN-locatie wordt “Kroon op de Veerallee”

Ongeveer 130 bewoners en belangstellenden discussieerden en tekenden afgelopen weekend met elkaar, ondersteund door het onafhankelijke ontwerpteam van IS Maatwerk, tijdens het Ontwerpfestival Prinsenpoort in het Ecodrome in Zwolle. Zij leverden er hun bijdragen aan een plan voor de voormalige ABN AMRO locatie waarmee de Zwolse wijk Veerallee uitgebreid wordt met woningen en kantoren.

Het resultaat van deze vorm van particuliere planontwikkeling is het schetsontwerp “De kroon op Veerallee” dat het team op woensdag 28 november plan presenteerde aan de deelnemers van het Ontwerpfestival, opdrachtgever Bouwfonds, de gemeente Zwolle en andere belangstellenden. Het plan bewijst volgens opdrachtgever Bouwfonds dat ‘iedereen verstand heeft van een goede woonomgeving”. Bouwfonds is de eerste ontwikkelaar in Nederland die het aandurfde om een ruimtelijk plan te laten maken door toepassing van de interactieve methode Community Planning.

Uitspraken als De Veerallee is een wijk met grandeur en allure” en “Veerallee, een bijzonder ingepakt cadeautje” illustreren de trots van de bewoners van de Zwolse wijk. Er was veel vraag naar grote begane grond woningen of appartementen voor ouderen maar ook naar speelvoorzieningen als een waterspeelplaats of kindermoestuintjes voor jonge tieners. In de top 5 van veel gehoorde suggesties waren bovendien een aparte wijktoegang voor verkeer van en naar de kantorenlocatie, een kantoorlocatie langs de A28 en het doortrekken van de statige Oranje Nassaulaan in de nieuwe woonwijk. Ook het belang van het voortzetten van de kwaliteitsarchitectuur van Veerallee, voortbordurend op elementen uit de afgelopen 100 jaar en vertaald in 21ste eeuw architectuur met allure en met oog voor detail en eerlijk materiaalgebruik was een veelgehoorde bijdrage.

Prinsenpoort = Veeralllee

De naam van het Ontwerpfestival was Ontwerpfestival Prinsenpoort. Deze naam kwam als winnaar uit de bus tijdens een prijsvraag aan wijkbewoners voor de nieuwe naam van het plan en de voormalige locatie. Tijdens het Ontwerpfestival was, een telkens terugkerende, reactie dat Prinsenpoort geen aparte naam moet worden maar dat de nieuwe wijkuitbreiding óók Veerallee is. Daarom is de naam van het plan ook ‘de kroon op Veerallee’.

Schetsontwerp is het begin

Het schetsontwerp vormt de basis voor het verder uitwerken en onderzoeken van het uiteindelijke stedenbouwkundige plan. Dat geldt voor de uiteindelijke derde ontsluiting en de slimme bouwroute, waarbij het streven is om het bouwverkeer niet door de woonwijk te leiden, maar ook voor de definitieve verkaveling en woningtypes.

Bouwfonds wil het betrekken van bewoners bij het plan ook in het vervolgtraject voortzetten.

Artikel delen:
Reacties 6
  1. Mooie schets/tekening. Maar waarom zoveel grondgebonden woningen? Het is een dure locatie, dus dure grond ,dus dure huizen.
    Het is een A-locatie zet er dan een in het oogspringende gebouwen neer die hoog boven de A28 uitsteken!

  2. Huh?? die staat er toch al aan de andere kant. Zou jij tegen een gebouw van 100m aan willen kijken? Nee dan gaat iedereen weer zeuren dat er z?n gebouw in hun achtertuin staat. denk dat het een mooie wijk gaat worden daar!!

Reageer