Nieuwe subsidieregelingen van kracht

Zwolle – De gemeente Zwolle krijgt nieuwe regelingen voor de subsidiëring van professionele culturele activiteiten. Een van de regelingen stimuleert de ontwikkeling van nieuwe, kwalitatief hoogstaande cultuurproducties van Zwolse makers. Een andere regeling is gericht op de vernieuwing en innovatie van het culturele aanbod. Doel van de nieuwe subsidieregelingen is om het Zwolse culturele aanbod te versterken en meer bekendheid te geven.

De nieuwe subsidieregeling Cultuur en Kwaliteit en het nieuwe Cultuurfonds Vernieuwing en Innovatie zijn gericht op (semi-)professionele makers. De regelingen onderscheiden zich daarmee duidelijk van de subsidieregelingen van Stadkamer (het Fonds Amateurkunst en het Buurtcultuurfonds die zich richten op (semi-)amateurs). De regeling Culturele Activiteiten verdwijnt in de nieuwe opzet. 

Budget
Besluiten over subsidies vanuit de regeling Cultuur en Kwaliteit gaan genomen worden door een nog in te stellen onafhankelijke commissie. Het geld dat jaarlijks beschikbaar is voor vernieuwing en innovatie zal in de vorm van een fonds worden ondergebracht bij Kunstruimte Het Langhuis. Voor Cultuur & Kwaliteit is voor 2017 een bedrag van €80.000 beschikbaar. Het Cultuurfonds Vernieuwing & Innovatie kan dit jaar nog ruim €40.000 besteden. Volgend jaar worden de beschikbare budgetten naar verwachting nog iets hoger.
Achtergrond van deze vernieuwing is dat de gemeente het huidige, hoogwaardige Zwolse aanbod van diverse professionele gezelschappen wil behouden en versterken. Daarnaast bleek vorig jaar bij de behandeling van de Cultuurnota dat breed de wens leeft om dit aanbod beter te positioneren.

Zaalhuur
Een andere vernieuwing is dat de tegemoetkoming die (semi-)amateurverenigingen kunnen aanvragen voor de kosten van zaalhuur bij een van de Zwolse theaters, ook gaat gelden voor de zalen van Hedon. Zo komen ook uitvoeringen op die podia eerder onder handbereik.

Voorafgaand aan de nieuwe maatregelen is uitgebreid gesproken met zowel jonge als ervaren makers en potentiële aanvragers van subsidies. De gemeenteraad moet zich nog over de nieuwe regeling uitspreken.

Artikel delen:

Reageer