Weidevogeldrone klaar om diensten te bewijzen

Zwolle – Op 5 april 2017 vond de feestelijke oplevering plaats van de Weidevogeldrone. De Weidevogeldrone helpt boeren en vrijwilligers bij het opspeuren en beschermen van weidevogelnesten. Hester Maij, gedeputeerde landelijk gebied en culturele infrastructuur van de Provincie, stuurde de eerste Weidevogeldrone de lucht in. Dit weidevogelseizoen zullen de eerste 7 Weidevogeldrones hun diensten moeten bewijzen in het veld.

1_feestelijke_oplevering_weidevogeldrone.jpg 
Gedeputeerde Hester Maij drukt op de knop: de eerste Weidevogeldrone gaat de lucht in

Weidevogelbescherming
Jaarlijks werken vele duizenden vrijwilligers, agrariërs en terreinbeheerders samen aan het beschermen van de weidevogels in Overijssel. Een tijdrovend karwei, maar wel een zeer noodzakelijke. Dankzij hen worden jaarlijks meer dan 90.000 nesten van weidevogels, zoals de grutto, kievit en scholekster, gevonden. En dan kunnen ze beschermd worden. Het aantal gevonden nesten lijkt veel, maar het is maar zo’n 20% van het aantal nesten dat in onze weilanden te vinden is. evolg is dat veel onontdekte nesten sneuvelen tijdens het bewerken van het land. Hierdoor komt de aanwas van jonge weidevogels steeds verder onder druk te staan en neemt het aantal weidevogels steeds verder af.

2_feestelijke_oplevering_weidevogeldrone.jpg
De eerste drones zijn klaar om hun diensten te bewijzen in het veld

3_feestelijke_oplevering_weidevogeldrone.jpgDe eerste groep cursisten die dit weidevogelseizoen aan de slag gaan met de Weidevogeldrone 

Drone moet helpen
Om uitsterving van de weidevogels te voorkomen hebben Landschap Overijssel, Clear Flight Solutions en Brandhof Natuur & Platteland de nieuwste technologieën gekoppeld aan ervaring met weidevogelbescherming. De Weidevolgeldrone is hiervan het resultaat. Deze drone lijkt hét ideale hulpmiddel om nesten op te sporen. Met de drone kan per uur tussen de 30 en 40 hectare weiland worden afgespeurd naar nesten. Een warmtebeeldcamera vindt de nesten. De eieren zijn door het broeden namelijk warmer dan de omgeving, waardoor ze te detecteren zijn. Voordelen van de drone zijn dat het minder verstorend werkt voor de vogels, de locatie nauwkeuriger te bepalen is en de verkregen gegevens makkelijk in een landelijke database opgeslagen kunnen worden. De drone is erg gebruiksvriendelijk. Gebruikers hebben een eenvoudige opleiding nodig om verantwoord met de Weidevogeldrone aan de slag kunnen en de Weidevogeldrone gaat bijna volautomatisch te werk.

Artikel delen:
Reacties 3
 1. Totaal ‘over de top’ natuurlijk, drones lanceren om vogeltjes
  te filmen. Lijkt mij eerlijk gezegd een hobby projectje.
  Gelukkig betaalt Mevrouw Maij dat uit prive fondsen.

  Een slechte investering lijkt me, maar gut ‘Maij’ gaat
  over de Money 😉

  Zonder gekheid, hoe leip gaan we om met de natuur.
  Enerzijds op jacht, en anderzijds drones lanceren.

  Mensies proberen een beetje aan micromanagement van
  deze planeet te doen, dat is echt nodeloos en zinloos
  en kansloos.

  Van de verrassingen die we gaan beleven ga je versteld
  staan.
  Daar gaan drones voor vogeltjes niet bij helpen.  ⚠️ Meld

 2. Op zich een mooi initiatief, een nest vinden met een drone is een stap. Nu nog het habitat van de vogels en de mens aanpakken! Want het habitat is op dit moment op heel veel plekken een janboel.


  ⚠️ Meld

Reageer