Jubilerende Zonnebloem-afdeling naar Vledder

Zwolle – De afdeling Zwolle-Kerspellanden van de Zonnebloem bestaat 35 jaar en dat wordt gevierd. Op 18 april gaan de vrijwilligers en gasten een dag naar het Drentse Vledder. Het dagje uit is mede mogelijk dankzij een gift van het Zwolse fonds de Gasthuizen.

In september vorig jaar fuseerden de Zwolse Zonnebloem-afdelingen ‘Aa-landen’ en ‘Berkum/Herfte/Wijthmen’. Dat werd ‘Zwolle-Kerspellanden’. "Beide besturen waren met ieder drie leden iets te klein", legt penningmeester Harry van Bree uit. "Bij de Zonnebloem streven we naar minimaal vijf. Met de fusie hebben we nu een beter bestuur en gaan de twee afdelingen als werkgroepen verder, waardoor ze betere ondersteuning aan onze activiteiten kunnen leveren. De naam Kerspellanden is een samenvoeging van Zwollekerspel en Aa-landen."

Met twee bussen, een rolstoelbus en een ‘gewone’ bus, vertrekt het gezelschap 18 april naar Drenthe. Van Bree: "We vertrekken vanaf woonzorgcentra de Rivierenhof in de Aa-landen en Berkumstede in Berkum. Via een toeristische route gaan we naar een horecagelegenheid in Vledder waar we een diner krijgen en waar ’s middags een dansgroep optreedt. Het wordt gewoon een leuke dag. Niet al te ver weg, omdat veel van onze gasten fysieke beperkingen hebben, waardoor lang reizen te vermoeiend is."

"Het bezoekwerk is voor ons het belangrijkste", legt Van Bree uit. "Het doel van de Zonnebloem, opgericht in 1949, is om mensen met fysieke beperkingen uit hun sociale isolement te halen als dat dreigt te ontstaan. We maken één op één relaties tussen de vrijwilligers en de gasten. De bedoeling is dat ze bijvoorbeeld samen een kop koffie drinken, een praatje maken of een spelletje doen. Heel belangrijk vinden we dat ze even uit huis gaan, bijvoorbeeld naar een dierenweide, een theater of de stad."

De afdeling Zwolle-Kerspellanden organiseert soms ook uitjes in kleine groepen en er is één keer per jaar in Regardz bij het station een theatermiddag waar zo’n 350 gasten komen. Van Bree: "De gasten komen vaak via een huisarts, sociaal wijkteam, vrienden of collega’s bij ons. Zelf aanmelden kan ook, maar dat gebeurt niet zo gauw. Vaak moet iemand het zetje geven. Iedere aanmelding krijgt bezoek van ons om te kijken of die persoon in onze doelgroep past. Zo niet, dan helpen wij die mensen naar de juiste organisatie."

Om voor steun voor de jubileumreis bij De Gasthuizen aan te kloppen, was voor de penningmeester niet nieuw. "Bij het dertigjarig bestaan zijn we naar het Dolfinarium geweest. Ook daarvoor hebben we een financiële bijdrage gehad. Het is geweldig dat De Gasthuizen ook dit initiatief weer ondersteunt."
De Zonnebloem kreeg de toekenning van De Gasthuizen na het indienen van een officiële aanvraag. De Gasthuizen geeft financiële steun aan uiteenlopende initiatieven voor Zwolse senioren. Kijk voor meer informatie op www.degasthuizen.nl.

Artikel delen:

Reageer