Zwolse scholen handhaven leerplicht

De leerlingen van het voortgezet onderwijs in Zwolle hebben vrijdag 30 november gewoon les. Leerlingen die niet aan de lessen deelnemen worden als spijbelaars geregistreerd. Dit is de uitkomst van een beraad tussen schoolleiders en de wethouder van onderwijs, Martin Knol. Leerlingen die mee willen doen aan de landelijke scholierendemonstratie moeten dit melden aan de schoolleiding en schriftelijk toestemming hebben van hun ouders.

Rond het maatschappelijk debat rond de verplichte onderwijstijd hebben scholierenacties de afgelopen week een grote rol gespeeld. Nu de discussie in de Tweede Kamer is geweest, maken gemeente en schoolleiding zich zorgen over de voor vrijdag aangekondigde manifestatie tegen de verplichte onderwijstijd in Amsterdam. Nu het beleid is vastgesteld zijn er geen reden meer om mee te werken aan protestacties. De Zwolse scholen ondersteunen deze acties niet meer. Leerlingen die meedoen aan de aangekondigde acties onttrekken zich aan de leerplicht en zijn strafbaar.

De Zwolse scholen in het voorgezet onderwijs hebben deze week scholieren en de ouders van de leerlingen geïnformeerd over hun standpunt. De schoolleiders spreken de hoop uit dat de ouders het beleid steunen en dat zij er bij hun kinderen op aandringen de lessen volgens rooster te volgen.

Artikel delen:
Reacties 21
 1. Meander staakt toch, Nieuwleusen verbiedt staking

  Rector Leon Lucas heeft zijn leerlingen per brief opgeroepen vandaag te gaan staken n Amsterdam Als rector zou hij moeten weten dat staken vandaag absoluut geen zin meer heeft. Bovendien is het wettelijk verboden dat leerlingen staken. Zij hebben leerplicht en horen vandaag op school te zitten. Als rector had hij zo wijs moeten zijn de staking te verbieden en de leerplichtambtenaar in te lichten.
  Zowel het Vechtdal College in Ommen als het Agnietencollege in Nieuwleusen geven leerlingen geen toestemming om vandaag mee te doen aan de scholierenactie in Amsterdam. Leerlingen die wel gaan demonstreren, mogen alleen wegblijven van school als ze schriftelijke toestemming van hun ouders hebben. Het Vechtdal College noteert ze dan niet als spijbelaar. Het Agnietencollege doet dat wel, met de bijbehorende melding naar de leerplichtambtenaar

  De staatsecretaris is deze week de VO-raad en LAKS meer dan ruim tegemoet gekomen met 40 uur vrij te besteden uren binnen de wettelijke urennorm van 1040 klokuren en meer geld voor ziektevervanging. Daarmee is de kous af. Dat weet de VO Raad en dat weten de VO scholen in Nederland. De heer Lucas laat zich nu leiden door een paar verwende en schreeuwerige van LAKS in plaats van de staking te verbieden zoals de meeste van zijn collegae rectoren in Nederland hebben besloten. Dat is onprofessioneel leiderschap.

  Overigens heb ik als ouder van twee schoolgaande kinderen op het Meander nog steeds geen brief van de heer Lucas mogen ontvangen over wanneer de verloren lesuren worden ingehaald.

 2. De grote aanstichter van de scholierenrellen meldt zich persoonlijk op Weblog Zwolle om nog meer olie op het vuur te gooien… :'( >:(

  Eens zien of hij z?lf voldoende ontwikkeling heeft doorgemaakt om het nu eens zonder onvolwassen geschreeuw en insinuaties te doen…

 3. Plasterk komt scholieren niet verder tegemoet
  30 november 2007, 17:37 (plaats uw reactie)

  DEN HAAG (ANP) – Het kabinet zal de norm voor het aantal lesuren op middelbare scholen niet verder versoepelen. Wel komt er een overleg met leerlingen en scholen over welke schoolactiviteiten binnen deze norm vallen. Dat heeft onderwijsminister Ronald Plasterk vrijdag gezegd.

  Begin deze week kwam staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van Onderwijs met de scholen in het voortgezet onderwijs overeen dat 40 van de 1040 verplichte lesuren niet langer voor iedere leerling hoeven te gelden. Dat betekent dat buitenschoolse activiteiten zoals toneelles gaan meetellen voor de norm

 4. die leraren laten weer lekker het goede voorbeeld zien. heer stulen ga zo door, is toch niet normaal dat gezeik over die lesuren
  vroeger moesten we ook van half negen tot half vijf naar school

 5. Scholier met vuurwerkbom opgepakt

  BUSSUM (ANP) – De politie heeft vrijdag tijdens een scholierenprotest in Bussum een 19-jarige jongeman aangehouden die een zelfgemaakte vuurwerkbom bij zich had. Ook is een 15-jarige jongen uit Almere opgepakt die een mes op zak had. Dat maakte de politie bekend.

  VORIGE STARTSTOPVOLGENDE
  Volgens de politie verliepen onderwijsprotesten in de regio Gooi- en Vechtstreek vrijdag over het algemeen rustig. Alleen in Bussum deden zich wat ongeregeldheden voor. Een jongen gooide met vuurwerk, een meisje smeet pakken vla over straat.
  Bussum is de woonplaats van onderwijsminister Ronald Plasterk. De politie zette vrijdag zijn straat voor alle zekerheid af

 6. Radio 538-dj gewond bij scholierenprotest

  AMSTERDAM (ANP) – Dj Dennis Ruyer van Radio 538 is vrijdagmiddag gewond geraakt bij de scholierenprotesten in Amsterdam. Een woordvoerster van Radio 538 heeft een bericht daarover op de website Geenstijl bevestigd.

  VORIGE STARTSTOPVOLGENDE
  De diskjockey trad op op het Museumplein toen rond één uur een vuurwerkbom op het podium werd gegooid. Deze kwam vlak bij de dj tot ontploffing. De apparatuur van Ruyer raakte zwaar beschadigd, zodat het optreden moest worden afgebroken. Het gehoor van de 35-jarige dj was na het incident minder en hij had last van een flinke piep in zijn oor.
  Ruyer is naar het ziekenhuis vervoerd voor onderzoek. Volgens de eerste uitslagen heeft hij geen permanente schade opgelopen, maar hij moet over een paar dagen wel terugkomen voor een tweede gehoortest.

 7. Geachte heer Stulen,

  Graag wou ik u mede delen dat ik u niet heb gemist op weblogzwolle.nl. Daarom spijt het mij dan ook ten zeerste weer een teken van leven te mogen vernemen van u.
  Graag wil ik u er op wijzen dat u zinloze informatie plaatst. Dit zijn drie kleinigheden. Ook ben ik er niet over te spreken dat u Dhr. Lucas persoonlijk aanvalt. Dhr. Lucas wil namelijk kwalitatief goed onderwijs. Kwalitatief onderwijs kan worden behaald doormiddel van minder lesuren. U strijd blijkbaar voor kwantiteit en niet voor kwaliteit.
  Ik kan u verzekeren dat de acties nog een tijd door zullen gaan totdat het LAKS heeft bereikt wat ze willen bereiken!

  Gerrit.

 8. Het LAKS is geen echte vakbond, maar een door de overheid gesubsidieerde overlegorganisatie. Leerlingen zijn geen werknemers. Het LAKS doet daarom een onjuist beroep op het in het Europese Sociale Handvest omschreven stakingsrecht voor werknemers. Veel stakende leerlingen overtreden de Leerplichtwet. Maar scholieren kunnen niet ?? als werknemers – dagen achtereen in schooltijd blijven actievoeren.

 9. Meneer Stulen het is misschien niet helemaal conform de regels wat de studenten doen maar iedereen treed toch wel eens een regel. De lesurennorm moet gehandhaaft worden maar goed onderwijs is belangrijker dan het aantal uren halen, dat zegt namelijk helemaal niets. En wat u betreft, ik lees hier al maanden mee zonder te reageren maar wou nu toch even zeggen: misschien moet u er eens met een frisse blik naar kijken want u bent nog erger dan al die stakende studenten bij elkaar. U zit er bovenop met elk klein detailtje. Zo nemen mensen u niet echt serieus en dat is vast niet uw doel.

 10. O met iedereen treed toch wel eens een regel bedoelde ik eigenlijk dat studenten ook moeten leren niet altijd keurig in het keurslijf van deze maatschappij te lopen. Je leert niet alleen in de schoolbanken.

 11. Kwaliteit boven kwantiteit
  Ook ik ga voor kwaliteit. Maar bij 20 procent lesuitval en 18 weken vakantie kun je niet meer spreken over kwaliteit. Veel beter is het om de 18 weken vakantie terug te brengen tot 12 weken. Je hebt dan 40 weken om de lessen te geven. Dat is 26 uur les per week, oftewel 5 uurtjes les per dag! Beter voor de docenten, de leerlingen en de ouders, nietwaar???

 12. ja maar dat willen die leraren niet die zitten de hele boel op te stoken dat ze zo weinig mogelijk uren les hoeven te geven.
  laat ze maar eens aan het werk gaan ipv dat gezeik over die lesuren >:(

 13. Haha… Ik wil joop wel eens een dagje op een middelbare school zien draaien. Inclusief lessen, lesvoorbereiding, correctiewerk, implementeren van opgedrongen vernieuwingen, vergaderingen, enz… Ik kan je zeggen dat ik met een fulltime baan meer uren draai dan de gemiddelde NL met een fulltime baan in een andere sector.

  Oh ja, had ik al gezegd dat overuren niet uitbetaald worden in het onderwijs?

 14. goh goh goh we zullen haast medelijden met je krijgen wat een verdomd zware baan heb jij.en die overuren je wordt toch niet slecht betaald?

 15. Mij hoor je niet klagen over de fulltime-vergoeding die ik krijg. Ook zal je mij vanuit mezelf naar buiten toe niet horen klagen over de werkdruk.
  Maar als je commentaar op leraren hebt die volgens jou niet zouden werken, dan vraag je er natuurlijk om.

 16. Ik kan je zeggen dat ik met een fulltime baan meer uren draai dan de gemiddelde NL met een fulltime baan in een andere sector.

  Oh, vertel eens? Want voorlopig zie ik niets bijzonders. En oh ja, ook ik heb een tweetal docenten in de familie zitten dus heb wel enig vergelijk.
  Maar als ik in het bedrijfsleven om mij heen kijk, dan heb je in het onderwijs een makkie…

 17. Tsja, mensen die de kantjes er vanaf lopen heb je overal. Frappant dat er dan net twee in jouw familie zitten.
  Als het onderwijs zo’n goed betaald makkie is, kan iemand me dan uitleggen waarom de tekorten zo oplopen?

  Simpele vraag, Me: Hoe vaak zit jij doordeweeks ’s avonds voor je werk dingen te doen? En voor hoeveel krijg je die uren uitbetaald?

 18. Tsja Wilbert, een vraag met een wedervraag stellen is makkelijk he? Gewoon een beetje de boel ontwijken.
  Maar om antwoord te geven op je vraag: momenteel zit ik op een werkweek van 50 uur en heb 23 vakantiedagen. Overwerk wordt niet apart betaald (zoals dat zeer veel in het bedrijfsleven gebeurt afhankelijk van de functie). Ben dus bijna dagelijks ’s avonds nog aan het werk.
  En doe maar niet zo minachtend over mijn familie, want die ken je niet. Diegene waar ik het over heb, zijn “gewone” gemiddelde docenten.

Reageer