Bevrijdingsdag van Zwolle

Zwolle – Omdat de Bevrijdingsdag van Zwolle op Goede Vrijdag valt, organiseren leerlingen van basisschool De Octopus dit jaar op donderdag 13 april 2017 om 09.00 uur een herdenking bij het door hen geadopteerde monument aan de Pilotenlaan in Zwolle-Zuid. Wijkwethouder Jan Brink woont de herdenking namens de gemeente bij. Leerlingen van de basisscholen Geert Grote en Koningin Emma verzorgen dezelfde dag om 11.00 uur een plechtigheid bij ‘hun’ oorlogsmonument in het Ter Pelkwijkpark. Burgemeester Henk Jan Meijer woont namens de gemeente deze herdenking bij.

Leerlingen van de Octopus herdenken bij het monument aan de Pilotenlaan in het bijzonder de vliegers die zich voor onze vrijheid hebben ingezet. Aansluitend rond 0.30 uur vindt een bijeenkomst plaats op het onderwijsplein met een aantal gastsprekers. De Geert Grote school en Koningin Emmaschool organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij het monument aan het Ter Pelkwijkpark om de bevrijding van Zwolle te vieren. 

Pilotenlaan
Het monument aan de Pilotenlaan werd onthuld op 14 april 1992 en ligt in Schellerbroek, waar een aantal straten is vernoemd naar geallieerde piloten die in de Tweede Wereldoorlog boven Zwolle en omgeving zijn verongelukt. Het monument werd in 1992 geadopteerd door basisschool De Octopus. Het monument bestaat uit een roestvrijstalen plaat, in omgekeerde V-vorm gevouwen, waarop de afgebroken propeller van de neergestorte Handley-Page-Hampden ZN-D/AE 123 werd bevestigd.

Ter Pelkwijkpark
Het centrale oorlogsmonument van Zwolle werd in 1950 geplaatst ter nagedachtenis aan alle gevallenen in Zwolle en Zwollerkerspel en is in 1987 geadopteerd door de Geert Grote School en de Koningin Emmaschool. Het ontwerp is van beeldhouwer Titus Leeser en bestaat uit een muur met een mannenfiguur. Op de muur staat "Gedenk het leed, maar niet om stil te blijven staan. Gedenk de schande, maar om voort te gaan."

Herdenkingen
Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. De scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ‘hun’ monument. Andere geven e voorkeur aan een plechtigheid op de datum die aanleiding was voor oprichting van ‘hun’ monument (bijvoorbeeld de datum van een fusillering, of het neerstorten van een vliegtuig).

Artikel delen:
Reacties 3
  1. goed dat de schooljeugd zo betrokken is bij de herinnering aan de oorlog en dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en gekoesterd moet blijven


    ⚠️ Meld

Reageer