Binnenplaats Vrouwenhuis in het zonnetje

Zwolle – Op 4 februari 2017 bestond het Vrouwenhuis van Aleida Greve aan de Melkmarkt 53 te Zwolle 275 jaar. Dit jubileum wordt het hele jaar gevierd met tal van activiteiten. Zo is er elke maand een speciale ontvangst onder de noemer Het Vrouwenhuis 275 jaar : de hoogtepunten. Op zaterdag 15 april om 15.00 uur staat de binnenplaats van het Vrouwenhuis, met washok, plee en kolenhok centraal. 

binnenplaats_vrouwenhuis_zwolle._foto_saskia_zwiers_2.jpg
Binnenplaats Vrouwenhuis Foto: Saskia Zwiers

De speciale ontvangst bestaat uit een kop thee in de regentenkamer waar het verhaal over de geschiedenis van het Vrouwenhuis wordt verteld. Aansluitend volgt een bezoek aan de binnenplaats van het Vrouwenhuis. Het washok waar de was met de hand werd gedaan, de plee met de ton en de oude kranten als toiletpapier en het kolenhok met nootjes 4, eierkolen en turven : het is er allemaal nog.

De bijeenkomst duurt 45 minuten en er kunnen 15 personen mee. Het begint om 15.00 uur en de ingang is aan de Voorstraat 46. De entree bedraagt 6 euro p.p. Reserveren kan op tel. 038-4224823.

Het (Oude) Vrouwenhuis werd in 1742 gesticht door de welgestelde Aleida Greve (1670-1742) die bij testament heeft bepaald dat na haar dood haar huis tot een hofje voor bejaarde vrouwen moest worden bestemd. Tot 1984 werd het huis op deze manier bewoond. Tegenwoordig is de benedenverdieping een museum en opengesteld voor het publiek.

Het Vrouwenhuis is het laatste hofje in Zwolle dat nog het oorspronkelijke pand bezit en voor een deel nog wordt bewoond. Voor meer feestelijke activiteiten kijkt men op www.vrouwenhuiszwolle.nl .

 

 

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Lijkt me erg leuk om te zien, misschien heb ik een kans het te zien, als ik weer eens in Nederland en Zwolle kom.

Reacties zijn gesloten.