Gemeente Zwolle bestrijdt eikenprocessierups

Zwolle – Op woensdagnacht 12 april en donderdagnacht 13 april start gemeente Zwolle met de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups in Zwolle. In opdracht van gemeente Zwolle bespuiten ROVA en hoveniersbedrijf Boom en Tuin Techniek de eikenbomen met nematoden, ook wel aaltjes genoemd. Deze biologische en natuurlijke manier van bestrijden voorkomt dat de rupsen groeien en in het stadium komen waar de rupsen brandharen krijgen. Deze brandharen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij zowel mensen als dieren.

Nieuwe manier van bestrijden
Deze manier van bestrijden is nieuw in Zwolle. Het voordeel van deze methode is dat er vroeg in het jaar bestreden kan worden. Op dit moment zijn er namelijk nog geen andere rupsen uitgekomen die eventueel ook kunnen worden aangetast door aaltjes. De aaltjes zijn dus niet schadelijk voor andere dieren, mensen en planten. Deze methode past daarom prima binnen het ecologische beleid van de gemeente Zwolle

Bestrijdingswerkzaamheden ’s nachts uitgevoerd
Aaltjes kunnen niet goed tegen UV-straling, daarom voeren ROVA en hoveniersbedrijf Boom en Tuin Techniek de bestrijdingswerkzaamheden s’nachts uit. Onder hoge druk worden de aaltjes de bomen ingespoten. Het is mogelijk dat hierbij geluidsoverlast wordt veroorzaakt.

Meer informatie over de locatie en verschillende bestrijdingsmethoden is hier beschikbaar. 

 

Artikel delen:
Reacties 2
  1. Ooit bij stil gestaan dat deze soort ook een rol heeft in het ecosysteem? De mens grijpt weer eens in, en meestal heeft dat geen beste gevolgen, zo leert de geschiedenis. Typisch kortgeschoren-gazonnetjesdenken van de gemeente. Afgelopen winter zijn ongeveer de helft van de bomen en struiken in de gemeente afgehakt. Kijk maar eens om je heen. Triest om te zien hoe de gemeente uitdraagt groen te zijn, maar intussen biotopen van zeldzame dieren en planten kapot maakt. Er zijn genoeg voorbeelden.


    ⚠️ Meld

  2. FS, ik vind het juist wel mooi, al die opgeruimde plantsoenen.
    Daarbij geldt het recht van de sterkste in de natuur, en dat zijn wij toch?
    Ons groen mag er netjes uitzien.


    ⚠️ Meld

Reageer