Actie tegen Japanse duizendknoop nodig

Zwolle – De opmars van de Japanse duizendknoop in Zwolle baart de fracties van de PvdA en D66 in Zwolle ernstige zorgen. Deze woekerende plant is een van de ergste in zijn soort. Het is niet alleen een bedreiging voor de biodiversiteit, maar kan ook schade toebrengen aan asfalt en waterkeringen. Het is een moeilijk te bestrijden plant, maar in andere gemeentes wordt er actief beleid gevoerd om de groei van de duizendknoop tegen te gaan. PvdA-raadslid Patty Wolthof: „In Amersfoort roept de gemeente de hulp van burgers in om mee te helpen de plant te bestrijden. We hebben vorig jaar al gevraagd wat de wethouder gaat doen om de opkomst van de Japanse duizendknoop tegen te gaan, maar voor zover wij weten gebeurt er nog niets concreets."

japanseduizenknoopalmelooskanaal.jpg 
Foto: Eigen collectie

Snelle actie nodig
Ook D66-raadslid Oswald van Dam vindt dat de gemeente nu haast moet maken: „Net als de PvdA krijgt ook onze partij steeds meer meldingen uit de stad van mensen die zich zorgen maken nu de plant weer de kop opsteekt. We willen snel actie van de gemeente om te voorkomen dat de duizendknoop zich verder over Zwolle verspreidt." 

Schadelijk
De Japanse duizendknoop is een zogeheten invasieve exoot. Door het sterke bladerdak wordt de hoeveelheid licht beperkt en de chemische substantie die de plant verspreidt, heeft een sterke invloed op het bodemmilieu. Hierdoor is er nauwelijks planten- en insectenleven mogelijk onder deze plant. Het groeigebied van deze Japanse duizendknoop heeft de ecologische waarde van een maïsveld. Daarnaast kan de plant schade aanbrengen aan asfalt, funderingen en waterkeringen omdat het een zeer sterke plant is die overal tussendoor groeit.

Bestrijding
De bestrijding van de plant is niet eenvoudig, omdat het kleinste achtergebleven plantdeel al leidt tot nieuwe planten. Het afval mag dan ook niet vermengd worden met ander groenafval en dient gelijk vernietigd te worden. De bestrijdingsmethodes zijn vaak zeer arbeidsintensief en dus kostbaar.

Schriftelijke vragen
Tijdens de raadsvergadering van 6 juni 2016 heeft de fractie van de PvdA mondelinge vragen gesteld over de bestrijding van de Japanse duizendknoop in Zwolle. De wethouder heeft destijds geantwoord in het najaar van 2016 te komen met een plan van aanpak voor invasieve exoten. De PvdA en D66 hebben schriftelijke vragen ingediend.

Artikel delen:

Reageer