Nieuw magazine ‘Proef de Rijke Oogst’

Zwolle – ‘Proef de Rijke Oogst’ is het nieuwe magazine van Natuur en Milieu Overijssel over ecologisch moestuinieren. Het magazine bevat informatie over ecologisch moestuinieren, interviews, tips en heerlijke recepten uit eigen moestuin. Zo kunt ook u ecologisch aan de slag in uw moestuin. Check het magazine online op de website van Natuur en Milieu Overijssel of haal uw eigen exemplaar bij diverse tuincentra en winkels in Overijssel.

Ecologisch moestuinieren is tuinieren met respect voor de natuur zonder gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Het bevorderen van ecologisch tuinieren is een van de manieren van Natuur en Milieu Overijssel om de provincie mooier en duurzamer te maken. Naast gezond voedsel bevordert het ook nog eens een mooiere en gezondere omgeving, waarin allerlei soorten planten en dieren zich thuis voelen. Van een rijk bodemleven tot planten en insecten die niet verbannen worden, maar juist worden ingezet voor een rijke oogst. 

Experts aan het woord
Proef de Rijke Oogst is vanaf vandaag verkrijgbaar bij tuincentra en winkels en ook online te lezen via de website van Natuur en Milieu Overijssel. TV-tuinman Lodewijk Hoekstra vertelt over zijn visie op ecologisch moestuinieren en ook Overijsselse (hobby-)moestuinierders vertellen hun ervaringen en geven tips voor een eigen moestuin. Van die met zorg en liefde gekweekte groenten en vruchten kun je de heerlijkste gerechten maken. Vandaar dat de geïnterviewden hun favoriete recepten met de lezers delen.

Ecologisch moestuinieren
Ecologisch moestuinieren is met de natuur meewerken. Je voedt de bodem met bijvoorbeeld compost in plaats van kunstmest en laat plantensoorten bij elkaar groeien die elkaar versterken. Zo houden ui en wortel elkaars belagers weg, stimuleert basilicum de groei van tomatenplanten en houdt bonenkruid bonenziektes op afstand. Je gebruikt geen chemische bestrijdingsmiddelen, maar gunt de natuur de tijd om hulptroepen aan te laten rukken. Bijvoorbeeld door een nestkastje voor mezen op te hangen, zij voeren graag rupsen aan hun jongen. En koester de lieveheersbeestjes en oorwormen, want zij eten veel luizen weg. Geef egels en kikkers een plaatsje in de tuin en je hebt geen last meer van de slakken.

Het magazine ‘Proef de Rijke Oogst’ is gemaakt door Natuur en Milieu Overijssel, in samenwerking met de Brabantse Milieufederatie en Natuur en Milieufederatie Noord-Holland. Het is mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (Duurzaam Door).

Artikel delen:
Reacties 4
 1. Omdat ecologisch tuinieren verder gaat dan biologisch tuinieren. Zie bijvoorbeeld [url]https://www.tuinadvies.nl/artikels/ecomaand02[/url]


  ⚠️ Meld

 2. Biologisch Dynamisch tuinieren gaat veel verder dan ecologisch tuinieren.
  BD (Biologisch Dynamisch) is een gesloten cirkel met eigen dieren die mest geven en gekweekte groenten eten etc. etc. en ook zaaien met een bepaalde maanstand etc.
  Dat is heel wat anders dan eco, eco is veel simpeler.

  Ik ben er trouwens direct voor dat mensen groenten etc. gaan kweken zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest.
  Maar dan zal men toch eerst hun grond moeten laten nakijken op milieuonvriendelijke stoffen.


  ⚠️ Meld

Reageer