Licht ontvlambare studentenhuizen, een goed gesprek!

Je woont in of naast een studentenhuis zonder brandmelders, met fietsen in de gang en een kapotte blusser. En dan maakt een stekkerdoos kortsluiting of het gordijn vat vlam door een kerstkaars. Op woensdagavond 12 december gaan deskundigen het gesprek aan met Zwolse burgers en beleidsmakers, over brandveiligheid in de Zwolse studentenhuizen. Dat gebeurt tijdens Peper & Zout, de tweede van een reeks ‘smaakmakende gesprekken’ door VU-Windesheim in café The Living Room. 

Met de brandveiligheid in studentenhuizen is het ‘dramatisch gesteld’, meldde de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) eind oktober, op basis van onderzoek onder 2500 studenten. Eén op de drie studenten heeft geen rookmelder of blusmaterialen in huis. Bijna de helft heeft geen vrije vluchtweg, ruim een kwart heeft oude apparatuur in huis zoals gaskachels. Ook in Zwolle hebben branden gewoed in studentenhuizen, soms met slachtoffers tot gevolg.

Wie is verantwoordelijk voor de brandveiligheid? Studenten moeten hun huis niet barricaderen met vuilnis en fietsen. De huisbazen moeten zorgen voor blusmaterialen en vluchtwegen. En de gemeente wil in 2008 het toezicht op brandveiligheid aanscherpen. Maar neemt iedereen zijn verantwoordelijkheid? 

Kennis voor de stad

Met Peper & Zout wil Windesheim de inwoners van Zwolle, elke tweede woensdag van de maand, een podium bieden voor gesprekken over actuele Zwolse thema’s. Vanuit de verschillende lectoraten levert Windesheim een deskundige bijdrage aan die gesprekken. De organisatie is in handen van VU podium.

Op 12 december begint het gesprek met een korte bijdrage van Jalmar Pfeiffer, voorzitter van het Studenten Overleg Orgaan Zwolle (SOOZ). Vervolgens mengen ir. Ruud van Herpen, docent opleiding Fire Safety Engineering bij Windesheim, woordvoerders namens gemeente en verhuurders, en de zaal zich in het gesprek. Dat staat onder leiding van dr. Jaap Timmer, lector Veiligheid bij Windesheim.

 

Gratis

Peper & Zout over de brandveiligheid van Zwolse studentenhuizen begint op woensdag 12 december om 20.00 uur in café The Living Room aan het Gasthuisplein 23. Entree is gratis.

 

 

Artikel delen:

Reageer