Nieuw Zwols cultuurfonds

Zwolle – De gemeenteraad van Zwolle heeft 18 april het nieuwe Cultuurfonds Vernieuwing en Innovatie vastgesteld. Kunstruimte Het Langhuis is door de gemeente gevraagd dit nieuwe fonds te beheren. Met deze samenwerking geven de gemeenteraad en cultuurwethouder Jan Brink (D66) blijk van vertrouwen in het zelforganiserend vermogen van inwoners. Het Langhuis wordt gerund door zo’n dertig (vrijwillige) medewerkers en draaide de afgelopen jaren zonder structurele subsidie.

Het nieuwe cultuurfonds heeft als doel om een Zwols cultureel klimaat te creëren dat dynamisch is en blijvend innoveert. Kunstenaars hebben experimenteerruimte nodig. Het Langhuis installeert een onafhankelijke commissie die gaat bepalen onder welke criteria en voorwaarden kunstenaars een beroep kunnen doen op het nieuwe fonds, en wil het nieuwe cultuurfonds eind juni operationeel hebben. Dat gebeurt met een toegankelijke opzet, een aantal duidelijke spelregels en een wervingscampagne voor kunstenaars met verrassende plannen.  

Dit jaar heeft de gemeente € 42.690 beschikbaar gesteld voor het Cultuurfonds Vernieuwing en Innovatie. Tenminste 90% van dit bedrag zal ten goede komen aan innovatieve projecten in de culturele sector, de overige 10% zal door Het Langhuis worden besteed aan organisatiekosten en een oproep voor kunstenaars om plannen in te dienen. Het Langhuis zal als beheerder uiteraard zelf geen gebruik maken van de financiële middelen uit het fonds voor eigen projecten.

Paul van der Ham, voorzitter van Kunstruimte Het Langhuis, is blij met het nieuwe fonds en het belang dat de gemeente hecht aan experiment en cultureel ondernemerschap door beroepskunstenaars: "Een cultureel ecosysteem in een stad is gebaat bij verrassend experiment. In een organische ontwikkeling van creatie en bestendiging draagt het bij aan de vernieuwing van een stad. Wij vinden dat investeringen zorgvuldig gedaan moeten worden, zodat het nieuwe fonds bijdraagt aan het stimuleren van kunstenaars om hun grenzen te verleggen. We bieden de resultaten van deze experimenten een podium in de stad, om daarmee zoveel mogelijk Zwollenaren aan te steken."

Het is uniek dat de gemeente in de stad een kunstruimte inschakelt zonder subsidierelatie met de gemeente. Eerder heeft de gemeente Zwolle de Stadkamer gevraagd als partner voor de subsidieregeling Amateurkunst. De Stadkamer verschilt van Het Langhuis doordat zij een structurele subsidierelatie met de gemeente hebben. Wethouder Jan Brink over de keuze voor Het Langhuis. "We merkten dat we door het partnerschap met de Stadkamer andere aanbieders bereikten, dan de aanbieders die we als gemeente zelf eerder bereikten. Daarnaast vinden we Het Langhuis een voorbeeld van het zelforganiserend vermogen van inwoners. Voor meer experimentele en schurende activiteiten is Het Langhuis de meest logische partner in Zwolle."

De afgelopen jaren hebben zo’n dertig medewerkers van Kunstruimte Het Langhuis hard gewerkt om nieuw kunsttalent een podium te bieden voor een groter publiek. Door middel van het exposeren van interessante kunstenaars, het opzetten van nieuwe projecten zoals de Langhuis Talent Award met de Zwolse onderwijsinstellingen ArtEZ, Cibap, Deltion en Windesheim, comicfestival Inktvingers, de samenwerking met culturele partners als Museum de Fundatie, Stichting Ateliers Zwolle en Waanders in de Broeren, hebben zij ervoor gezorgd dat Het Langhuis het culturele klimaat in Zwolle heeft versterkt. Met het beheer van het Cultuurfonds Vernieuwing en Innovatie zal Het Langhuis deze rol verder uitbouwen.

Meer informatie over het Cultuurfonds Vernieuwing en Innovatie vindt u op de website van de gemeente Zwolle. Meer informatie over Kunstruimte Het Langhuis is te vinden op www.langhuis.nl of via de Facebook-pagina van Het Langhuis.

Artikel delen:
Reacties 3
 1. Een fonds beheren is natuurlijk wel iets anders dan een Kunstruimte exploiteren, maar voor experiment en vernieuwing moet je inderdaad bij het Langhuis zijn. Ik wens ze veel succes en ben benieuwd naar de resultaten.


  ⚠️ Meld

 2. Beste Riet,

  Bedankt voor je reactie en succeswensen. Wij zijn inderdaad nog de enige (ongesubsidieerde) plek in Zwolle met ruimte voor experiment en vernieuwing, daarom zijn we blij dat de gemeente dit fonds in het leven heeft geroepen.

  Het is voor ons een nieuwe stap om een fonds te beheren, dus ik ben benieuwd hoe je vindt dat we dit gaan oppakken. We gaan ons best doen! Blijf ons kritisch volgen en we staan altijd open voor suggesties.

  Paul van der Ham
  Voorzitter Het Langhuis  ⚠️ Meld

Reageer