Thuis in de Stadkamer van Zwolle

Zwolle – "Eindelijk!" Donderdagmorgen is de Stadkamer officieel geopend door prinses Laurentien, nadat er afgelopen jaren heel wat tegenslagen moesten worden overwonnen. Tijdens de renovatie van het gebouw aan de Zeven Alleetjes moest er tot tweemaal toe asbest worden gesaneerd, wat tot vertragingen en onverwachte kosten leidde. Er moest zelfs voor meer dan een jaar een tijdelijk onderkomen worden ingericht in het stadhuis. Na de fusie met de Muzerie werd de Stadkamer geconfronteerd met onverwachte schulden uit het verleden. In totaal bedroegen de tegenslagen een bedrag van vier miljoen, dat deels werd opgevangen door de gemeente en deels door de Stadkamer zelf. Maar gelukkig is alle leed geleden en Zwolle heeft er een prachtig open en licht gebouw voor terug gekregen.

dsc_1449_1.jpg
Foto: Hennie Vrielink 

Directeur Astrid Vrolijk is "ontzettend trots en blij" met het nieuwe onderkomen: "Hier hebben we heel lang naar toe geleefd." Ondanks de nodige hobbels is ze altijd positief gebleven, omdat ze steeds het beeld voor ogen hield van "een plek waar Zwollenaren zich thuis kunnen voelen. De Stadkamer is meer dan een rij boeken!" 

Precies om half elf arriveerde Hare Koninklijke Hoogheid prinses Laurentien en werd na het uitstappen uit de AA97 begroet door de commissaris van de koning Anke Bijleveld en burgemeester Henk Jan Meijer. Uiteraard zat Ria van Ommen met haar oranje sjaaltje bij de ingang. Al meer dan twintig jaar is ze aanwezig bij koninklijke bezoeken en geeft telkens een presentje. Deze keer een blik Zwolse balletjes en een boek over Zwolle, omdat Laurens Jan Brinkhorst, de vader van prinses Laurentien, in Zwolle is geboren. De prinses nam de cadeautjes van Ria in ontvangst en zei later: "Als ik naar Zwolle kom voel ik me altijd een beetje thuis, omdat het de geboortestad van mijn vader is."

Voorafgaand aan de officiële openingshandeling zong het jeugdkoor Voices van de Vuurvogel het lied "Ga met me mee", geschreven door Esther Groenenberg en Airto Edmundo. Een lied over de nieuwe Stadkamer: "er is een plek in mijn stad, waar ik rust en woorden vind, waar ik mij kan verliezen, dromend als een kind." Prinses Laurentien verwoordde dit als volgt: "Een plek waar je wordt uitgedaagd, maar niet altijd op je tenen hoeft te lopen. Een plek waar iedereen zich thuis voelt." Burgemeester Meijer benadrukte de ontmoetingsfunctie van de Stadkamer. De Stadkamer als de huiskamer van Zwolle werd tot uitdrukking gebracht door de openingshandeling. Prinses Laurentien schonk uit een grote koffiekan symbolisch koffie in een grote kom die werd vastgehouden door Astrid Vrolijk: "Bij het thuis voelen hoort een kop koffie of thee en hier schenken we de beste koffie."

Vrijdag en zaterdag kan iedereen de nieuwe Stadkamer bezoeken tijdens het openingsweekend op 21 en 22 april. Het belooft een spectaculaire opening te worden met een verrassend programma. Niet alleen over het lezen van boeken, maar ook muziek, theater, workshops, exposities en zelf schrijven. Iedereen kan dan het nieuwe gerenoveerde gebouw van binnen bewonderen en zonder twijfel ervaren dat dit een aanwinst is voor onze mooie stad.

Hennie Vrielink
Verslaggever Weblog Zwolle

 

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer