Overkapping Weeshuispassage verdwijnt

Zwolle – Duidelijker zichtlijnen, een mix van functies, een betere verbinding met de omgeving en Thorbeckegracht en het vergroten van de kwaliteit van de openbare ruimte en bebouwing. Met deze ingrediënten willen burgemeester en wethouders het Broerenkwartier tot een aantrekkelijk winkel- en woongebied maken.

Het Broerenkwartier heeft al sinds 2015 de bijzondere aandacht van de gemeente. Er is tijdelijk een inspirator aangesteld en er is geïnvesteerd in enkele kleinere ingrepen in het gebied, zoals het geveltuinenproject, herbestrating van het terras op het plein Achter de Broeren en promotie.

Het Broerenkwartier is toe aan een volgende stap, een transformatie met strategische ingrepen in de ruimtelijke opzet, die het gebied weer vitaal maakt en klaar voor de toekomst. Burgemeester en wethouders hebben daarvoor nu een ruimtelijke visie vastgesteld. Die vormt het kader voor de verdere ontwikkeling van het Broerenkwartier tot een aantrekkelijk woon- en winkelgebied in de binnenstad. "De visie is geen blauwdruk voor het gebied, maar een uitnodiging aan eigenaren en gebruikers om mee te denken en plannen te ontwikkelen die bijdragen aan een levendige wijk, waar het voor bezoekers én bewoners fijn vertoeven is, ook na sluitingstijd van de winkels", aldus wethouder René de Heer.

Een belangrijk element in de visie is een betere mix van functies, onder meer het toevoegen van nieuwe woningen en andere functies, waarmee ook historische stratenpatronen en zichtlijnen teruggebracht kunnen worden. Daarnaast is het van belang om gevels op te knappen en de openbare ruimte te verbeteren, onder meer door de aanpak van de pleinen en stegen en betere verbindingen met Thorbeckegracht, Noordereiland en het hoofdwinkelgebied.

De eerste concrete stap is nu het aanpakken van de openbare ruimte en meteen daarna het weghalen van de kap van de Weeshuispassage (begin 2018). Die krijgt daarmee weer het open karakter van een straat en daarom ook een andere bestrating. René de Heer: "Gemeente, ondernemers en pandeigenaren zullen er samen de schouders onder moeten zetten om dit gebied op tijd opgeknapt te hebben, ook met het oog op de opening van Hudson’s Bay komend najaar. De opening en het opknappen van de passage geven een goede impuls aan dit deel van het Broerenkwartier."

Artikel delen:
Reacties 4
 1. Nou, zowaar gaat er dan eindelijk echt iets gebeuren en blijkbaar is er ook overeenstemming met de verschillende eigenaren, dus dat is positief.

  Het geheel zal er vast heel ander uit gaan zien wanneer de overkapping weg is en er normale bestrating ligt, dus ik ben heel benieuwd hoe dit eruit gaat komen te zien! 🙂


  ⚠️ Meld

 2. Wat heeft die “inspirator” sinds 2015 dan tot stand gebracht? ik kan zo niets bedenken, het is nof steeds een zielloos hoekje binnenstad daar.


  ⚠️ Meld

 3. @Observer

  Mee eens. Gooi die hele bende daar maar tegen de vlakte, behalve het V&D gebouw dan en zet daar gebouwen neer in de middeleeuwse stijl met klokken en trapgevels. Op die manier maak je de binnenstad sfeervoller.


  ⚠️ Meld

 4. @ Steven Bruins; Dat zou inderdaad de mooiste optie zijn en dan betrek je namelijk het gedeelte ten noorden van het ‘Xenos-blok’, dus Broerenkerkplein en Thorbeckegracht, ook veel meer bij de rest van de stad, maar dit zal qua kosten niet haalbaar gaan zijn.

  Zoals het lijkt gaat in ieder geval het Xenos-blok helemaal op de schop en wellicht zelfs nieuwbouw, dus hopelijk komt hier een positieve ontwikkeling voor dit gedeelte van de stad.

  Ik vind de ‘inspirator’ ook een wassen neus, maar het is wel een feit dat het Eiland nu beter bezet is, hoe dit dan ook kostentechnisch geregeld is.


  ⚠️ Meld

Reageer