Kinderen gaan tuinieren in Stadshagen

Zwolle – Knapperige wortels, rode bieten, frisse sla, lekkere andijvie en uien. Een aantal kinderen van bso De Vlieger Buckhorstlaan en Ingelandhof in Stadshagen gaan over een tijdje al deze groenten oogsten, verwerken en opeten. Ze leren zo dat eten niet zomaar op hun bord terechtkomt. Maar voor het zover is moeten ze nog wel wat werk verzetten in de jeugdtuinen aan de Oude Wetering. "Begin april kregen ze alvast een plekje toegewezen", zegt Sjura Bergman, assistent-leidinggevende van Landstede Kinderopvang.

dsc_8070k.jpg
Lauren (links) en Mette (rechts) op het stukje tuin waarop de bso-kinderen van Landstede Kinderopvang de groenten gaan verbouwen 

De jeugdtuin in Stadshagen is bedoeld voor kinderen van 9 t/m 11 jaar. "Van onze bso’s aan de Buckhorstlaan en Ingelandhof gaan het komende halfjaar elke maandag en donderdag een aantal kinderen een uurtje naar de Oude Wetering om de tuintjes te onderhouden", vertelt Sjura. "Ze gaan zaaien, onkruid wieden en gaan de groenten – zodra deze volgroeid zijn – oogsten. Op de bso gaan we er dan een lekkere maaltijd van maken die we samen opeten."

Samen verantwoordelijkheid dragen
Landstede Kinderopvang vindt het belangrijk dat kinderen weet hebben van de natuur. Sjura: "Door het tuinieren ontdekken ze dat eten niet zomaar op je bord terechtkomt. Dat het lang duurt en dat je er veel voor moet doen voordat een zaadje een plantje wordt wat je op kunt eten. Ook leren de kinderen dankzij de moestuintjes om samen verantwoordelijkheid te dragen: met elkaar moeten ze ervoor zorgen dat de plantjes kunnen groeien."

Milieuvriendelijk
Het tuinieren gebeurt op een milieuvriendelijke manier en onder begeleiding: aan het begin van elk tuinuur doet de begeleider (een vrijwilliger) de kinderen voor wat ze gaan doen. Ook krijgen ze hulp als het even niet lukt. Gereedschap is aanwezig en de tuinman is ook in de buurt. Alle kinderen krijgen vooraf een tas waarin ze aan het eind van het seizoen alle spullen mee naar huis kunnen nemen.

Artikel delen:

Reageer