CBS onderstreept belang van groeiambities

Zwolle – Vandaag gepubliceerde cijfers van het CBS bevestigen het grote belang van familiebedrijven voor onze economie, maar laten ook zien dat familiebedrijven vooral kleinere bedrijven zijn. Voor een krachtige economie zijn vitale familiebedrijven met groeiambitie noodzakelijk. Daarom is strategisch ondernemerschap met aandacht voor innovatie, groei en internationalisering onontbeerlijk, stelt Anita Van Gils, lector Familiebedrijven bij Windesheim.

Op Hogeschool Windesheim installeert het College van Bestuur vandaag dr. Anita Van Gils als lector Familiebedrijven met focus op strategisch ondernemerschap. "Met mijn onderzoek naar strategisch ondernemerschap wil ik een bijdrage leveren aan het versterken van de kracht van ondernemende familiebedrijven", aldus Van Gils 343 miljard euro
Op basis van nieuw onderzoek heeft het CBS berekend dat Nederlandse familiebedrijven in 2015 343 miljard euro omzet realiseerden. Dit komt neer op bijna 27 procent van de omzet van alle bedrijven in het niet-financiële bedrijfsleven met meer dan 1 werkzame persoon. In de provincie Overijssel hebben familiebedrijven samen met de provincies Friesland en Gelderland met 40 procent het hoogste aandeel in de omzet per provincie. In vergelijking tot andere provincies hebben in Overijssel ook relatief veel werknemers die in deze provincie wonen een baan bij een familiebedrijf (33 procent).

71% = familiebedrijf
Begin 2016 telde Nederland 276.900 familiebedrijven, bij elkaar 71 procent van alle bedrijven. Familiebedrijven komen vooral voor in de groep bedrijven tot 50 werknemers. Hoe groter het bedrijf, hoe minder vaak het een familiebedrijf is: van de bedrijven met 250 of meer werkzame personen is 17 procent een familiebedrijf.

Overijsselse economie
De cijfers roepen op tot actie richting beleidsmakers. Het Landelijk Expertisecentrum Familiebedrijven van Windesheim is daarom ook zeer verheugd met het actieprogramma van de provincie Overijssel ter ondersteuning van familiebedrijven. Gedeputeerde Eddy van Hijum: "Familiebedrijven vormen veruit het grootste deel van het bedrijfsleven en zijn daarom een belangrijke factor voor onze Overijsselse economie. Maar daarnaast hebben familiebedrijven vanwege hun lokale betrokkenheid veelal ook een maatschappelijke grote waarde. Samen met de hogescholen Windesheim en Saxion, VNO-NCW en MKB Nederland willen we dan ook als eerste provincie in Nederland gemeenschappelijk ondersteuning bieden bij de vernieuwing en groei van het familiebedrijf. Op korte termijn starten we met een project waarbij familiebedrijven geholpen worden om externe deskundigheid bij het bestuur van het bedrijf te betrekken. Ook ondersteuning op het gebied van bedrijfsopvolging wordt opgestart."

Maatwerkcijfers voor Overijssel
Als verdieping op de vandaag gepubliceerde cijfers is het CBS in samenwerking met het Landelijk Expertisecentrum Familiebedrijven bezig met een maatwerkopdracht voor de provincie Overijssel. De resultaten van deze maatwerkopdracht zullen worden gepubliceerd op 11 mei 2017.
De cijfers van het CBS zijn beschikbaar via deze link .

 

Artikel delen:

Reageer