Voor de derde keer een bloemenlint door Zwolle

Zwolle – Elk jaar op 22 april is het Earth Day en voor de derde keer op rij vond op die dag in Zwolle het Bloemenlint plaats. Onder de vlag van de Groene Loper Zwolle zorgden groene initiatieven er samen voor dat op 30 locaties in de stad perken ingezaaid werden. Dit met als doel de bijen van voedsel te voorzien. Want dat is hard nodig. Dat de stad er ook nog vrolijk uit komt te zien door een variëteit aan wilde bloemen is een mooie bonus.

bloemenlint-6808.jpg
Foto: Marjan van Houwelingen

De Groene Loper Zwolle wil inwoners en bedrijven bij groene initiatieven betrekken en de biodiversiteit in de eigen leefomgeving bevorderen. Het aanleggen van het bloemenlint is één van de activiteiten die daaruit is voortgekomen. ‘Bijen en andere bestuivers hebben het moeilijk, onder andere door het gebruik van pesticiden in de landbouw en door een tekort aan bloemen waar ze zuifmeel en nectar kunnen halen’, vertelt Arjan Broer, één van de trekkers van Groene Loper Zwolle, ‘met het Bloemenlint wordt daar in Zwolle iets aan gedaan.’

De start van het Bloemenlint vond dit keer plaats bij boerderij Stadszicht van boer Pelleboer. Een enthousiaste groep ouders en kinderen zaaide vervolgens samen met lokale groene initiatieven op ruim dertig verschillende plekken verder aan het Bloemenlint. Volgens Arjan Broer zullen de eerste bloemen over twee weken uit de grond komen en zal het een diversiteit aan soorten zijn. Boer Pelleboer werkte graag mee. ‘Binnenkort komt er op onze boerderij ook een bijenhotel, waar de bijen kunnen nestelen en wandelaars en kinderen kunnen observeren en leren. En vanaf juni is er een pluktuin voor wilde bloemen’, aldus Henk Pelleboer. Ook bij wijkboerderij de Klooienberg wordt door vrijwilligers een strook land ingezaaid. Tuinder Joke Wierenga is helder over het belang hiervan: ‘Als we niet zorgen voor voedsel voor de insecten, komt uiteindelijk onze voedselvoorziening in gevaar.’ Op de Klooienberg wordt duidelijk dat het Bloemenlint oud en jong bereikt. Vier jonge kinderen, die met hun opa en oma een speurtocht hebben gelopen, zaaiden zorgvuldig een handjevol zaad voor het Bloemenlint. Na de vakantie zal er ook op diverse scholen aandacht besteed worden aan het Bloemenlint. Ze krijgen een informatiepakket en er zal gezaaid worden in schooltuinen en bij de kinderen thuis. Volgens Arjen Broer een mooi vervolg van een geslaagde dag. ‘Het was een mooie dag met een fantastische sfeer. Positief, vol goede moed en sámen zorgen voor meer diversiteit in de natuur".

Artikel delen:

Reageer