Dodenherdenking Zwolle donderdag 4 mei

Zwolle – Op donderdag 4 mei vindt de jaarlijkse Dodenherdenking plaats bij het monument in het Ter Pelkwijkpark voorafgegaan door de Stille Omgang. Commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten, burgemeester Henk Jan Meijer, enkele wethouders en de familie van Selma Wijnberg – de Joodse oud-stadgenote die Sobibor overleefde – nemen hieraan deel.

Stille Omgang
De Stille Omgang vertrekt om 19.15 uur vanaf De Spinhuisbredehoek. Daar opstellen tussen 19.00 en 19.15 uur. Op de route van de Stille Omgang wordt het verkeer opgehouden. De tocht gaat langs het voormalig Huis van Bewaring, Menno van Coehoornsingel, Stenen Pijp, Diezerkade, Brink, Rhijnvis Feithlaan, Bagijnesingel, Schoenkuipenbrug, Groot Wezenland, Burgemeester van Roijensingel, Sassenpoortenbrug, Sassenstraat, Nieuwe Markt, Samuël Hirschstraat langs de synagoge, Schoutenstraat, Wolweverstraat, Wilhelminasingel naar het Ter Pelkwijkpark.

Herdenking
Tijdens de plechtigheid bij het centrale monument onder leiding van ceremoniemeester Arjan Duijn, draagt burgemeester Henk Jan Meijer traditiegetrouw een gedicht voor. Voortaan draagt ook het kind dat de eerste prijs van de gedichtenwedstrijd 4 mei heeft gewonnen het eigen gedicht voor. Dit jaar is dat Sana Asfari. Zij zit in groep 7 van basisschool De Octopus. Commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten en burgemeester Henk Jan Meijer leggen gezamenlijk een krans namens het openbaar bestuur. Alida Engel, dochter van Selma Wijnberg, legt samen met leden van de Nederlands Israëlitische Gemeente Zwolle en de Indische en Molukse gemeenschap een krans ter nagedachtenis aan de burgerslachtoffers.Aan de plechtigheid werken onder anderen mee trompettiste Brenda Schut, studenten van Deltion, leden van het Comité 4 mei Gedachtenis, Vereniging Veteranen Zwolle, Natres en scoutingorganisaties uit de stad. Gastkoor is dit keer Multiple Voice.

Concert en theater na de herdenking
Na de herdenking vindt om 20.45 uur in de Plantagekerk een vrij toegankelijk herdenkingsconcert plaats van Christelijke Zang en Oratorium Vereniging De Nieuwe Ster met werk van Dietrich Bonhoeffer. Om 21.00 uur is er in Odeon ‘Theater na de Dam’.

 

Artikel delen:
Reacties 2

Reacties zijn gesloten.