Rode Kruis Jubileumtentoonstelling op het BFO

Zwolle – Op 5 mei 2017 staat de reizende Rode Kruis Jubileumtentoonstelling op het bevrijdingsfestival in Zwolle. In een groot meubel in de vorm van een rood kruis kan het publiek op beeldschermen verhalen zien over Rode Kruis-vrijwilligers van toen en nu; helden en heldinnen die een rol van belang hebben gespeeld in de 150-jarige geschiedenis van het Rode Kruis.

De figuren worden gespeeld door acteurs van het Nationale Theater. De jubileumtentoonstelling is op het bevrijdingsfestival vanaf de opening om 11 uur door de (loco)burgemeester te zien. Het staat op het plein van de vrijheid. Gedurende bevrijdingsfestival is de tentoonstelling door belangstellenden te bezichtigen. Vrijwilligers van het Rode Kruis afdeling Zwolle zijn beschikbaar om meer informatie te geven over wat de hulporganisatie allemaal doet, lokaal, landelijk en wereldwijd. In het meubel zijn op beeldschermen de verhalen te zien van bijzondere Rode Kruisvrijwilligers: vijftien in totaal. Bijvoorbeeld het verhaal van Pim Kolff, een internist in Kampen en Rode Kruiser in hart en ziel. 

In november 1944 moet hij midden in de Tweede Wereldoorlog meewerken aan de gezondheidskeuring van 10.000 door de Duitsers opgepakte mannen. Deze mannen zullen – als ze tijdens de keuring gezond worden verklaard – elders in het land of in Duitsland te werk worden gesteld in dienst van de vijand. De arts doet zijn uiterste best zoveel mogelijk mannen te redden door hen kwaaltjes te laten fingeren om hen ziek te kunnen verklaren. "Eens kijken, wat kunt u veinzen, blindheid? Ja goed. Even de ogen opendoen. Jammer. Is er wellicht nog sprake van een gunstige erfelijke aanleg? Nee? Maagzweer, chronische darmstoornissen?" aldus acteur Joris Smit in de rol van de arts. De tentoonstelling is gemaakt in het kader van het 150 jarige bestaan van het Nederlandse Rode Kruis. Op 19 juli 1867 tekende Koning Willem III in Apeldoorn een Koninklijk Besluit tot oprichting van het Nederlandse Rode Kruis. Dat was vier jaar na de oprichting van het Internationale Rode Kruis, opgericht door de Zwitserse bankier Henry Dunant. Het Rode Kruis is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijde organisatie met meer dan 17 miljoen vrijwillige hulpverleners. In Nederland staan bijna 30.000 vrijwilligers klaar om hulp te verlenen aan mensen in een crisissituatie, EHBO te verlenen bij evenementen, mensen te helpen zelfredzamer te worden en de regels van het humanitair oorlogsrecht te verspreiden. Ook wordt vanuit Nederland jaarlijks intensief hulp geboden aan slachtoffers in ramp- en conflictgebieden. Afdeling Rode Kruis Zwolle verleent evenementenhulp, geeft EHBO lessen en ook jeugd EHBO. Nieuw is het Rode Kruis aan Huisproject. Waarin door verschillende partijen in Zwolle aan huis de mensen over veiligheid worden voorgelicht. In totaal zijn er drie tentoonstellingsmeubels die dit jubileumjaar door het hele land te zien zijn.

Artikel delen:

Reageer