Brug- en sluisbediening op afstand

Zwolle – De scheepvaart die gebruik maakt van de vaarwegen in de regio Zwolle-Kampen-Meppel kan de komende jaren ongehinderd doorvaren. Het Rijk, de provincies Overijssel en Drenthe en de gemeenten Zwolle en Meppel zijn overeengekomen om uiterlijk op 1 januari 2018 de bruggen en sluizen in de regio op afstand te bedienen. 

Flexibele brug- en sluisbediening
In het afgelopen jaar is er al een verbeterslag gemaakt door een meer vraaggestuurde bediening toe te passen. Dat betekent dat de inzet van bedienend personeel flexibel gebeurt op die tijdstippen dat er daadwerkelijk binnenvaartschepen willen passeren. Hiermee worden de bedieningstijden optimaal afgestemd op de vraag van de binnenvaart en wordt de bereikbaarheid voor de scheepvaart verbeterd. Dit ondanks de eerdere bezuiniging van het Rijk op brug- en sluiswachters. Met de bediening op afstand vanaf 2018 gaat de service aan de vaarweggebruikers omhoog. De betrokken partners willen hiermee het goederenvervoer over water stimuleren. Dat is niet alleen goed voor de bereikbaarheid van de regio en de groei van de economie, maar ook voor de concurrentiepositie van de binnenvaart en de ondernemers langs de vaarwegen.

Meppelerdiepsluis en Spooldersluis
De bediening op afstand voor de verschillende gemeentelijke bruggen en een provinciale brug, wordt vanaf 2018 vanuit de Meppelerdiepsluis en Spooldersluis uitgevoerd. In Zwolle gaat het om de Hofvlietbrug, Holtenbroekerbrug, Twistvlietbrug en Mastenbroekerbrug. In Hasselt om de provinciale Zwartewaterbrug en in Meppel om de Eshuisbrug, 2 Kaapbruggen en de Galgenkampbrug.

De realisatie van de noodzakelijke technische werkzaamheden, om de bruggen daadwerkelijk op afstand te kunnen besturen, is in handen van de gemeenten Zwolle en Meppel. Het Rijk, de provincies Overijssel en Drenthe en de gemeenten Zwolle en Meppel betalen hiervoor gezamenlijk € 1 miljoen.

Na de realisatie van de bediening op afstand zijn de bedientijden vanuit de Spooldersluis en Mepperlerdiepsluis:
– Van maandag tot en met zaterdag van 06.00 tot 22.00 uur.
– Op zondag van 10.00 tot 18.00 uur.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Komt er nu een prijsvraag wat we gaan doen met het kenmerkende rode gebouw aan het einde van de Bachlaan ?
    Hierin zit immers op dit moment de bediening van de bruggen in Zwolle en Hasselt op afstand.


    ⚠️ Meld

Reageer