Proef bodycams tegen drankmisbruik jongeren

Zwolle – Dat alcoholgebruik op jonge leeftijd ernstige negatieve gevolgen kan hebben is algemeen bekend. Toch treft de Zwolse politie nog regelmatig jongeren aan die laveloos zijn; ze kunnen niet meer op eigen benen staan, braken veelvuldig of zijn niet meer aanspreekbaar. Om deze groep jongeren bewust te maken van de ernst van dergelijke zaken starten gemeente en politie in Zwolle een preventieactie met behulp van zogenaamde bodycams.

de-confrontatie-2.jpg
Foto: www.politie.nl

In navolging van de politie Amersfoort wordt op vrijdag 5 mei as. tijdens horecadiensten gestart met het project ‘De Confrontatie’. Daarbij dragen politiemedewerkers zogenaamde bodycams (camera’s) op hun kleding die worden aangezet op het moment dat zij een jongere aantreffen die ernstig onder invloed is. Uiteraard wordt dan eerst hulp verleend en indien nodig wordt medische hulp ingeschakeld. Daarna worden de ouders ingelicht met het verzoek de jongere te komen halen. De jongere krijgt vervolgens een Halt-verwijzing of (in geval van recidive) een bekeuring uitgereikt. Binnen enkele dagen wordt de minderjarige, samen met zijn of haar ouders, uitgenodigd op het politiebureau om de camerabeelden terug te kijken en te bespreken.

bodycam2.jpg

 

 

Onderzoek van het Trimbosinstituut heeft uitgewezen dat de Amersfoortse manier een effectieve interventie is. Het doel van het bekijken van de beelden en het gesprek met jongere en ouders is om hen bewust te maken van de risico’s van het vertoonde gedrag en om herhaling van alcoholmisbruik te voorkomen. Dronken jongeren lopen immers niet alleen risico’s op het gebied van gezondheid door het drinken van alcohol. Door hun onbekwaamheid zijn ze op dat moment erg kwetsbaar en daardoor bijvoorbeeld een gemakkelijk slachtoffer om te beroven. Tegenwoordig is er bovendien het risico dat iemand je filmt en het plaatst op sociale media.

Bij het gesprek is naast een politiemedewerker eventueel ook een medewerker van Halt aanwezig. Bij een reguliere Halt-verwijzing heeft een jongere drie gesprekken met Halt. Als de jongere daar voor kiest kan, in het geval van overmatig alcoholgebruik waarvan beelden zijn gemaakt, het confrontatiegesprek als het eerste Halt-gesprek gelden. De bodycams worden tijdens de horecanachten (donderdag, vrijdag en zaterdag) gedragen door de politiemedewerkers van het VOS (Veiligheid Op Straat)-team. Zij zijn actief aanwezig in het uitgaanscentrum van Zwolle. Bij het gebruik van de bodycams en de filmbeelden wordt zorgvuldig omgegaan met de privacy van de jongeren. Zo worden de gemaakte beelden direct vernietigd nadat deze aan de ouders en de jongere zijn getoond. De gemeente Zwolle heeft de regie in de aanpak van jongerenproblematiek en heeft de camera’s gefaciliteerd. Gemeente en politie monitoren gezamenlijk het traject en na een jaar volgt een evaluatie.

Artikel delen:
Reacties 5
 1. ik hoop dat de ouders wakker worden, en inzien wat hun puber kinderen doen, misschien is het ook handig om tevens te bespreken wat de gevolgen in de toekomst zijn voor op jonge leeftijd alcohol mis(ge)bruik


  ⚠️ Meld

 2. Mee eens Ans. Een biertje moet kunnen. Als ouder hoef ik echt niet alles te weten van mijn kind. Maar wanneer de politie in het spel komt, dan is er wel iets aan de hand… Camerabeelden helpen dan goed, vooral wanneer de ouders ook met de beelden worden geconfronteerd. Dat wil je als puber toch helemaal niet:o. Ik hoop wel dat men zich echt aan privacy regels houdt en niet “verkoopt” aan een televisie zender. De beelden hebben enkel een opvoedende werking.


  ⚠️ Meld

 3. De politie Rotterdam werkt met de Wet Politiegegevens. Dat betekent dat beelden alleen gebruikt worden, die belangrijk zijn als bewijs. Als de beelden niet belangrijk zijn, worden ze aan het einde van de dienst vernietigd. Helaas verschijnt er weleens wat op Youtube of het werd gebruikt in onderstaand bericht:
  http://www.rijnmond.nl/nieuws/150380/Bodycams-vaker-door-de-politie-gebruikt

  Wellicht kan de verantwoordelijke wethouder de zaak iets verduidelijken?


  ⚠️ Meld

 4. Pfff wat een moraalridders hier,vroeger nooit een keer laveloos geweest?
  Zeiken en zeuren maar vroeger in de discotheek roken buizen en naaien.
  Nu er in 1 keer een camera aan te pas komt zeggen we foei foei foei.
  Waar moeten de kindere tegenwoordig als ze 15 16 jaar zijn ?
  Nergens mogen ze meer in mag geen biertje meer gedronken worden.
  Het gezeik wordt steeds erger sinds er internet en mobiele telefoons zijn.


  ⚠️ Meld

 5. Heeft niets met moraalridders te maken, laveloos kan gebeuren. Wanneer je met de politie in aanraking komt, dat is iets anders.


  ⚠️ Meld

Reageer