Vrijwilligers helpen zwarte stern een handje

Zwolle – In de hoop dat de zwarte stern als broedvogel terugkeert langs de IJssel bij de Scheller- en Oldenelerwaarden, hebben vrijwilligers zaterdag nestvlotjes gelegd in de kolk Schellerwade. De drijvende vlotjes moeten de zwarte stern verleiden om te gaan broeden in de kolk langs de IJsseldijk bij Zwolle-Zuid. De zwarte stern is een moerasvogel, die vanouds broedt op drijvende waterplanten. Omdat krabbescheer is verdwenen, zijn zwarte sterns in aantal flink achteruit gegaan. Ze nestelen in kleine kolonies bij elkaar.

schellerwade.jpg
Ingezonden foto

"Met het plaatsen van drijvende nestvlotjes hopen we de zwarte stern weer terug te krijgen. Het is een prachtige vogel die dansend boven het water naar visjes zoekt. Ter hoogte van Westenholte broeden wel weer zwarte sterns, maar aan de stadsrand bij Zwolle-Zuid nog niet", vertelt Wim Eikelboom van de groene vrijwilligerswerkgroep A Rocha in Zwolle, die zaterdag meehielp met het plaatsen van de drijvende broedplaatsen. Vanaf de dijk kunnen voorbijgangers de vlotjes zien liggen. "Iedereen kan dus meegenieten als er weer zwarte sterns neerstrijken." De Schellerwade is een kolk in particulier bezit. De eigenaren hebben toestemming gegeven voor de broedvlotjes, omdat ze het een goede zaak vinden als de vrij zeldzame grijsgekleurde watervogel weer terugkeert aan de stadsrand van Zwolle.

 

Artikel delen:
Reacties 3
 1. Tot 2 jaar geleden broedden er meerdere paren aan de rand van de kolkenbuurt (Schelle) o.a.direct naast het Jo van Marle sp.park, zonder menselijke hulp. Volgens mij mag het onderhoud van deze sloten wel iets minder rigoreus geschieden.


  ⚠️ Meld

 2. Goed plan natuurlijk, onmiskenbaar, de zwarte stern helpen.
  ’t beestje heeft wel vlooien, teken, noem maar op.
  Da’s de natuur.

  Blijkbaar past dat bij deze actie.
  Zou je de zwarte rat gaan helpen met nestjes maken?
  Jeweetwel, ’t net zo lieve diertje wat de pest meebrengt
  en gaten in de dijken graaft.

  Leuk hoor, dieren helpen, voor de hobby.
  Zulke hobby’s zijn op grote schaal regelrecht
  schadelijk.  ⚠️ Meld

 3. Hikje, je hebt he-le-maal gelijk. Laten we meteen alle reigers, dassen, vossen, kieviten, wulpen, marters, bunzings, mussen, mezen, eksters, gaaien, duiven, reeën, konijnen, hazen enz. enz. het voortplanten belemmeren. Ongedierte, allemaal!


  ⚠️ Meld

Reageer