CDA wil graag aandacht voor Johan Cele

Zwolle – Vierhonderd jaar geleden werd de internationaal beroemde kunstschilder Gerard ter Borch in Zwolle geboren. Volgens het CDA Zwolle is aan dit feit te weinig aandacht besteed. Het CDA zou graag zien dat naar aanleiding van de 600 ste sterfdag van Johan Cele er wel aandacht is voor zijn gedachtegoed.

dsc_3644.jpg 

Dit jaar en wel op 9 mei is het exact 600 jaar geleden dat Johan(nes) Cele, een sleutelfiguur van de Moderne Devotie, kerkmusicus en onderwijsvernieuwer in de stad Zwolle is gestorven. Rector Celes invloed was van een dusdanig niveau, dat studenten van ver over de landsgrenzen de weg naar zijn school in Zwolle vonden. Bovendien nam Cele het initiatief voor de eerste openbare bibliotheek in Zwolle.

Het feit dat deze Zwollenaar zo’n belangrijke rol heeft gespeeld als pedagoog en leraar zou naar de mening van het CDA een prima aanleiding kunnen zijn om in dit bijzondere jaar een onderwijsconferentie te organiseren die de naam van Cele draagt. Te denken valt bij voorbeeld aan een symposium over de ervaringen met het recent geïntroduceerde passend onderwijs, maar ook andere onderwijsonderwerpen lenen zich voor discussie en verdieping.

Artikel delen:
Reacties 2
  1. Tjonge dat is wat: een ‘openbare bibliotheek’ 600 jaar geleden. Verstandige historici dateren zo’n instituut pas in de achttiende eeuw. Te Zwolle was er pas rond 1800 sprake van een ‘echte’ openbare bibliotheek, de nutsbibliotheek.


    ⚠️ Meld

  2. J.C Streng heeft gelijk, Joan Cele ging samen met Geert Groote naar Parijs om theologische boeken te kopen voor de inrichting van een kerkbibliotheek (Librije) in de St. Michaelskerk. Dat kun je inderdaad niet de eerste openbare bibliotheek van Zwolle noemen.


    ⚠️ Meld

Reageer