Foto-expositie: ‘Weer toekomst!’

Zwolle – Vluchtelingen zijn ook een student, een vriend, een mens met een eigen identiteit: Mensen met een toekomst en niet alleen een vluchteling. Eenmaal in Nederland zetten ze vaak alles op alles om een nieuw bestaan op te bouwen in het nieuwe thuisland.

De foto-expositie ‘Weer toekomst!’ laat de kant van het vluchtelingendebat zien die we niet vaak horen; de kant van integratie van vluchtelingen door studie en werk. De expositie is te zien op Hogeschool Windesheim vanaf 10 mei t/m 13 juli 2017 in gebouw X-1. De expositie wordt geopend door Jan Willem Meinsma, lid van het CvB, op 24 mei vanaf 16.00 uur. Verder is er o.a. een gesprek met fotograaf Ahmed Polat. Toegang is gratis, aanmelden is gewenst via: windesheim.nl/weer-toekomst.

Geen vluchteling maar mens, professional
Polat ziet de expositie als een waardevolle aanvulling op de hedendaagse beeldvorming over vluchtelingen: ‘Als je mensen fotografeert in een hoekje van een kamer, met een matrasje op de grond, in zwart-wit, eenzaam en alleen, dan creëer je een afstand. Je kunt óók laten zien dat ze deel uitmaken van een gezin, verjaardagen vieren, afspreken met vrienden, of bezig zijn met een opleiding of een stage’.

‘Neem de foto van de onderwijzer die lesgeeft. Je ziet daar geen vluchteling staan, maar een professional. Vluchteling zijn is geen identiteit, het is onderdeel van je geschiedenis. Dat verhaal laat deze foto prachtig zien’, aldus Mardjan Seighali, directeur Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF.

Over Ahmet Polat
Documentaire- en modefotograaf Ahmet Polat (Roosendaal, NL, 1978) was als Fotograaf des Vaderlands 2015-2016 het gezicht van de Nederlandse fotografie. Zijn werk verscheen onder andere in The New York Times, Rolling Stone, Paris Match, Vogue en Vice. Hij heeft verschillende tentoonstellingen op zijn naam staan zoals in het Rijksmuseum, FOAM, Stedelijk Amsterdam, Palais des Bozar en opende in de zomer van 2016 een solo tentoonstelling in PhotoLonden. In 2004 was hij tweede in de categorie documentaire van de Zilveren Camera, in 2006 won hij de prestigieuze ICP Infinity Award en in 2009 werd hij genomineerd voor de Prix Pictet.

‘Weer toekomst!’ is een samenwerking tussen Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF, fotograaf Ahmet Polat en Museum Hilversum en werd op Wereldvluchtelingendag 2016 , door H.K.H. Prinses Beatrix geopend.

Over het UAF
Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF, opgericht in 1948, is de oudste vluchtelingenorganisatie van Nederland. Zij begeleidt vluchtelingen bij hun studie in het hoger onderwijs en bij het vinden van een baan. Veel vluchtelingen studeerden of werkten al in het land van herkomst. Hun diploma’s worden in Nederland vaak niet erkend. Opnieuw studeren is hun enige kans om zich verder te ontwikkelen en hun talenten te benutten. Zo kunnen zij in Nederland een nieuw bestaan opbouwen en een zinvolle bijdrage leveren aan de samenleving. De foto-expositie maakt deel uit van het integratieproject ‘Learning the basics’. In dit project wil het UAF zorgen dat vluchtelingen beter voorbereid kunnen instromen in het Nederlandse hoger onderwijs.

Kijk voor meer informatie op www.uaf.nl/weertoekomst

Artikel delen:

Reageer