Gezond gevoel, ondanks chronische aandoening

Zwolle – In de regio IJsselland geven meer mensen dan het landelijk gemiddelde aan dat ze één of meer chronische (langdurige) aandoeningen hebben. Toch geven in de regio IJsselland evenveel mensen aan zich gezond te voelen als het landelijk gemiddelde. Ondanks een hoog percentage chronische aandoeningen voelen mensen in de regio IJsselland zich dus gezond. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek naar de gezondheid van volwassenen en ouderen van GGD IJsselland, andere GGD’en, het CBS en het RIVM. 

Chronische aandoeningen beperken bij dagelijkse activiteiten
In de regio IJsselland geeft 42 procent van de volwassenen aan dat ze één of meer chronische aandoeningen hebben. Landelijk ligt dit een stuk lager, namelijk: 33 procent. Mensen met een chronische aandoening ervaren vaker beperkingen bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten dan mensen zonder een chronische aandoening. Dit verklaart dat het percentage volwassenen dat aangeeft beperkingen te ervaren als gevolg van gezondheidsproblemen ook hoger ligt: 43 procent in de regio IJsselland ten opzichte van 33 procent landelijk. 

Positief over eigen gezondheid
Driekwart van de volwassenen ervaart zijn of haar gezondheid als goed of zeer goed. Het is opvallend dat dit percentage in de regio IJsselland hetzelfde is als het landelijke gemiddelde. Ondanks het hogere percentage chronische aandoeningen en beperkingen voelen evenveel mensen in de regio IJsselland zich gezond als het landelijk gemiddelde. 

Meest voorkomende chronische aandoening
De meest voorkomende chronische aandoening in de regio IJsselland is gewrichtsslijtage van de heupen of knieën. Van de volwassenen met chronische aandoeningen in regio IJsselland, heeft 35 procent te maken met gewrichtsslijtage van de heupen of knieën. 

Chronische aandoeningen die mensen het meest beperken
Niet iedereen met een chronische aandoening voelt zich hierdoor beperkt bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Dit verschilt per aandoening. De chronische aandoeningen die mensen het meest beperken zijn: een chronische gewrichtsontsteking en een ernstige of hardnekkige aandoening aan de rug. Maar liefst 74 procent van de volwassenen met één van deze twee aandoeningen voelt zich beperkt bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. 

Gezondheidsmonitor volwassenen en ouderen
GGD IJsselland heeft samen met andere GGD’en, het CBS en het RIVM onderzoek gedaan naar de gezondheid van volwassenen en ouderen. In totaal deden bijna een half miljoen Nederlanders van 19 jaar en ouder in 2016 mee aan dit grootschalige onderzoek door een vragenlijst in te vullen. In de komende maanden analyseert GGD IJsselland de regionale cijfers en komen ook uitkomsten over andere thema’s beschikbaar.

 

 

 

Artikel delen:

Reageer