Biologisch afbreekbaar pop-up museum

Zwolle Studenten van de opleiding Industrieel Product Ontwerpen hebben samen met diverse kunstenaars een biobased pop-up museum gebouwd. Het museum wordt zaterdag 13 mei geopend in het Centrum Beeldende Kunst (CBK) Emmen.

bouwblokken-pop-up-museum.jpg 

In het biobased pop-up museum worden objecten en designstukken tentoongesteld die gemaakt zijn van duurzame en recyclebare materialen. Alle getoonde objecten én het museum zelf zijn of biologisch afbreekbaar of vrijwel volledig recyclebaar. Het museum is opgetrokken uit karton en hout. ‘Met deze expositie willen we een inspiratie en voorbeeld zijn voor innovatieve producten gemaakt van biobased of gerecycled materiaal’, zegt opleidingsmanager Marc Beusenberg. Dertig derdejaarsstudenten van de opleiding Industrieel Product Ontwerpen van Windesheim bouwen én exposeren in het museum in opdracht van K&C (expertisecentrum en projectorganisatie kunst en cultuur). Projectleider Miriam van Weeghel van het K&C: ‘Wij geven graag een positieve impuls aan duurzaam ontwerpen, zowel functioneel als esthetisch.’

Plantaardig of gerecycled
Bij het project zijn diverse ondernemers en kunstenaars betrokken. Kunstenaars als Feike de Jong, Tjeerd Veenhoven, Sibe-Jan Kramer, Hillegonda Hoogvliet en Wasteboard stellen een aantal bijzondere stukken uit hun oeuvre in het museum tentoon. Hun kunstwerken zijn van plantaardige of gerecyclede grondstoffen: een designlamp van maïszetmeel, een vaas van plantenresten, een hoed van bladeren van de buripalm, skateboards van plastic afval en een biobased toilet. Deelnemende ondernemers, zoals Limm, Tulper, Cleantech, Mobstacle, Visueel Collectief en Studio Lightworks, investeerden in dit traject met kennis en kunde.

Uitdagende opdracht
De Windesheimstudenten bouwen het biobased pop-up museum in het kader van de minor Allround Designer, waarin zij uitgedaagd zijn om een duurzaam productontwerp te maken op basis van de principes van de circulaire economie en ontwerpen met biobased materialen. Dat betekent: herbruikbaarheid van producten, grondstoffen maximaliseren en waardevernietiging minimaliseren. Een jaar lang werd er aan het museum gewerkt, ondersteund door subsidies van provincie Drenthe en gemeente Emmen. ‘Bijzonder is de nauwe samenwerking met vrijwel alle partijen die belang hebben bij duurzame ontwerpen’, zegt Beusenberg. ‘Studenten, bedrijven, politici, wetenschappers, materiaalleveranciers, producenten, professionele ontwerpers, amateurs en zelfs eindgebruikers: zij hebben allemaal hun krachten, kennis en enthousiasme gebundeld.’

Opening op 13 mei
Het museum gaat zaterdag 13 mei om 15.30 uur open voor publiek en is tot en met 2 juli 2017 te vinden in de oude melkfabriek in Emmen, onderkomen van het CBK.

Het pop-up museum reist na de expositieperiode in Emmen door Nederland en doet onder meer Den Haag, Eindhoven, Apeldoorn en Zwolle aan.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)