Mars tegen Monsanto en CETA terug in Zwolle

Zwolle – De werkgroep MAMZ organiseert op zaterdag 20 mei de Zwolse Mars tegen Monsanto. De Mars tegen Monsanto is een wereldwijd fenomeen en wordt jaarlijks in ruim 400 steden en 40 landen gelopen. In 2015 liepen in Zwolle zo’n 400 mensen mee met de mars. Ook dit jaar start de Mars om 13:00 uur vanaf het Ter Pelkwijkpark.

18033450_1044734622293938_6204036282074528505_n.jpg 

Vitens
Afgelopen week riep Vitens consumenten op om het bestrijdingsmiddel Roundup niet meer te gebruiken. Uit onderzoek in opdracht van het Zwolse drinkwaterbedrijf blijkt dat 70 procent van de particuliere gebruikers niet weten dat ze in een belangrijk drinkwaterwinningsgebied wonen. De bestrijdingsmiddelen die vandaag gebruikt worden komen pas over jaren in het grondwater terecht waaruit het drinkwater gewonnen wordt. De wereldgezondheidsraad stelt dat het hoofdbestanddeel van Roundup, glyfosaat waarschijnlijk Parkinson en kanker veroorzaakt. Een jaar geleden concludeerde het CBS dat het Nederlandse oppervlaktewater door de aanwezigheid van te hoge concentraties glyfosaat het meest vervuilde van Europa is.

Vrijhandelsverdrag CETA
Het vrijhandelsverdrag CETA kan een belangrijke belemmering zijn voor een algeheel verbod op Roundup. CETA is ontworpen om de belangen van buitenlandse investeerders en multinationals, zoals Monsanto boven het belang van gewone burgers te stellen. Als Nederland wacht met een verbod tot na de ondertekening van CETA dan kan ons land via private rechtbanken miljoenenclaims worden opgelegd. Sterker nog iedere toekomstige wetgeving die burgers beschermt tegen schadelijke producten kan een reden zijn voor bedrijven om een claim in te dienen.

 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

5 gedachten over “Mars tegen Monsanto en CETA terug in Zwolle”

  1. De wereldgezondheidsraad stelt dat het hoofdbestanddeel van Roundup, glyfosaat waarschijnlijk Parkinson en kanker veroorzaakt.

    *zucht*

    Dat stelt ze helemaal niet. Er is één onderzoek geweest in 2015 dat stelt dat het waarschijnlijk, in hoge doses, kanker veroorzaakt. Maar in 2016 is er een uitgebreider onderzoek geweest dat stelt dat de hoeveelheid die we door consumptie binnen krijgen dat niet doet.

    Maar ja, dan kun je niet meer tegen Monsanto schoppen he…

  2. En: als wij op deze manier doorgaan met deze consumptie- en wegwerpmaatschappij en daarmee deze planeet plunderen, dan hebben we in de toekomst Monsanto misschien harder nodig dan we nu denken.

  3. Er zijn manieren om de wereld te voeden zonder Monsanto en soortgelijke bedrijven. Maar dat vraagt een verandering die veel te groot is voor de gemiddelde mens.

  4. Er is simpelweg niet genoeg bewijs dat het al dan niet veilig is. De meeste studies naar glyfosaat zijn gedaan en gefinancierd door de industrie zelf. Het Europees Voedselagentschap oordeelde vorig jaar dat glyfosaat niet kankerverwekkend is. En dat baseerde ze op wetenschappelijke studies aangeleverd door de industrie zelf. En die studies zijn ook nog eens geheim omdat er bedrijfsgevoelige informatie in zou staan. Het oordeel van het agentschap is mede hierom volstrekt ongeloofwaardig.
    Vervalst en gemanipuleerd wetenschappelijk onderzoek is als een rode draad die je ook terug vindt in bijvoorbeeld de farmaceutische- en tabaksindustrie.

  5. De drinkwaterbedrijven waarschuwden vorige week nog dat ze grote moeite hebben om bestrijdingsmiddelen uit het drinkwater te krijgen. Veel mensen realiseren zich niet dat het middel wat ze gebruiken om effe makkelijk onkruid te verdelgen wegzakt in de bodem en uiteindelijk in het drinkwater terechtkomt.

Reacties zijn gesloten.