Kikhondje verhuist en Ei van Stadshagen blijft

Zwolle – Het bekende kunstwerk ‘Het Kikhondje’, dat tot enkele jaren geleden bij het Hanzebad stond, verhuist naar de Pannekoekendijk. Het Kikhondje kijkt straks uit over het water en is zichtbaar voor iedereen die vanaf het Katwolderplein naar de binnenstad loopt. Daarnaast investeert de gemeente in het geliefde kunstwerk het ‘Ei van Stadshagen’, het kunstwerk blijft daardoor in de wijk.

Kikhondje verhuist naar Pannekoekendijk
Het Kikhondje is een kruising tussen een kikker en hond en een bekend beeld onder Zwollenaren. Met de sloop van het Hanzebad in 2015 en de herinrichting van het gebied kon het standbeeld daar niet meer blijven staan. In overleg met de maker, kunstenaar Steef Roothaan, is besloten een andere locatie voor het standbeeld te zoeken. Deze nieuwe locatie is samen met de kunstenaar gevonden aan de Pannekoekendijk, nabij de Hofvlietvilla. Deze plek is geschikt omdat het Kikhondje hier over het water uitkijkt. Dit benadrukt het karakter van het kunstwerk. En daarnaast is het hondje hier zichtbaar voor iedereen die vanaf het Katwolderplein richting de binnenstad loopt. Ook dit is een aspect van de kunst van Roothaan, waarbij mensen door het zien van het kunstwerk aan het denken worden gezet over het oprichten van monumenten. Voordat het kunstwerk geplaatst wordt, krijgt Het Kikhondje een nieuw voetstuk, ook wel sokkel genoemd. De voormalige sokkel was niet meer geschikt. 

Ei blijft in Stadshagen
Gemeente Zwolle koopt het Ei van Stadshagen en daardoor blijft het kunstwerk in de wijk. Begin 2015 nam Stichting Stadshagen Totaal het initiatief voor het beeldend kunstwerk "New Life 2013" van de gerenommeerde Zwolse kunstenaar Ronald A. Westerhuis. Het kunstwerk, bekend als ‘Het Ei van Stadshagen’, is in overleg met de gemeente geplaatst nabij het Cultuurhuis Stadshagen. In 2017 is de kostprijs van het kunstwerk bepaald op 37.500 euro. Inmiddels heeft de stichting 15.000 euro betaald. Om het kunstwerk in Zwolle te behouden, betaalt gemeente Zwolle het resterende bedrag van 27.500 euro. Het kunstwerk wordt daarmee eigendom van de gemeente.

 

Artikel delen:
Reacties 3
  1. Ik zou wel eens de boekhouding willen inzien,want ook zij hebben deze aankoop gedaan zonder medeweten van de wijk bewoners.Uiteindelijk,heeft de gemeente het bedrag betaald met het zogenaamde koppengeld.
    Voor elke inwoners in Stadshagen een bedrag van ongeveer 1 euro in de kas van de wijkstichting
    Ik ben er niet blij mee!


    ⚠️ Meld

  2. raar hoor een “kunstwerk”kopen en het geld ervoor niet hebben >:(>:(, moet de gemeente weer de rest ophoesten, dit gaat weer ten koste van andere misschien nuttige dingen zoals zorg uitgaven?? :o:o


    ⚠️ Meld

Reageer