AFAC bewaart fietsen vanaf heden acht weken

Zwolle – De Algemene Fiets Afhandel Centrale (AFAC) bewaart fietsen vanaf heden acht weken in plaats van dertien weken. Dit is efficiënter en zorgt voor meer vrije plekken om fietsen te stallen bij het station.

Meer vrije plekken voor fietsparkeren bij het station
In 2016 zijn er bij de AFAC 4911 fietsen bewaard, 23 procent van deze fietsen zijn door de eigenaren opgehaald. Tot nu toe bewaarde de AFAC de fietsen dertien weken voordat ze verkocht werden. Hierdoor is de opslag van de AFAC regelmatig volledig bezet en kan de AFAC minder vaak dan noodzakelijk fietsen verwijderen. Het tijdig en tructureel verwijderen van de zogenaamde ‘weesfietsen en fietswrakken’ is een belangrijke voorwaarde om de fietsenstalling rond het station efficiënt te gebruiken.

Bewaartermijn: acht weken
Uit onderzoek bij de AFAC bleek dat 99,7% van de fietseigenaren zijn fiets binnen acht weken ophaalt. In andere steden zoals Amsterdam, Den Haag en Apeldoorn is de bewaartermijn van fietsen zes weken. Vijf procent van de fietseigenaren haalt zijn fiets op in de zesde of zevende week blijkt uit cijfers van de AFAC, daarom is er voor een bewaartermijn van acht weken gekozen. Fietsen met een waarde hoger dan 75 euro blijft de AFAC dertien weken bewaren.

 

Artikel delen:
Reacties 3
 1. Kan de AFAC niet wat strikter bezig gaan? Met name in de binnenstad gewoon meerdere keren per dag alle fietsen die er verkeerd staan weghalen. Het is zo’n groot irritatiepunt bij de bezoekers van de stad en het is altijd puur uit luiheid van de eigenaren van de fiets dat ze hem midden op de grote markt zetten(bijvoorbeeld).

  De fietscoaches hebben nu ook wel bewezen dat ze niet echt werken want ik heb niet het idee dat veel mensen ze serieus nemen…

  Naar mijn idee is dat probleem snel opgelost met een strikt beleid van de AFAC.


  ⚠️ Meld

 2. Met de fiets, die ik daarna netjes in het daarvoor bestemde vak/rek plaats. Niet midden op een plein waardoor er niemand mee langs kan lopen.

  Er wordt door de gemeente best veel plekken aangeboden waar je je fiets kwijt kan in de binnenstad, laten we daar dan ook gebruik van maken!


  ⚠️ Meld

Reageer