Snelle actie nodig voor onveilige balkons

Zwolle – Openbaar Belang heeft de uitkomsten ontvangen van het onderzoek dat is gedaan naar de kwaliteit/veiligheid van balkons en galerijen. Dit onderzoek is uitgevoerd door Alferink van Schieveen.

Van de 376 onderzochte balkons zijn er 150 die tijdelijk niet meer betreden mogen worden. In een brief en tijdens een bewonersinloop legt Openbaar Belang haar bewoners uit welk balkon er niet gebruikt mag worden. Het gaat om woningen aan de Assendorperdijk, Schuurmanstraat en de Wiecherlinckstraat. 

Openbaar Belang vindt het heel vervelend dat zij deze maatregel nu moet nemen, maar wil dat de bewoner geen enkel risico loopt. Veiligheid gaat voor alles. De afdeling Toezicht en Handhaving van de gemeente Zwolle ondersteunt deze tijdelijke maatregel van het niet mogen betreden van het balkon.

De woningen zijn destijds gebouwd volgens de toen geldende bouw- en uitvoeringseisen. Ondertussen zijn deze eisen behoorlijk veranderd en dat maakt dat een aantal balkons nu niet meer voldoet. De kans dat er iets met een balkon gebeurt is zeer klein. Het balkon kan prima zijn eigen gewicht dragen en zal niet uit zichzelf van de woning vallen. Toch wil Openbaar Belang geen enkel risico lopen dat de bewoner iets overkomt. Daarom mogen 150 balkons niet meer gebruikt worden tot het moment dat het balkon weer veilig is.

De overige onderzochte balkons horen bij wooncomplexen aan de Binnengasthuisstraat, Hanekamp en Eiken-/Iepenstraat. Het onderzoek was voor ons een verplichting naar aanleiding van problemen en ongelukken met balkons en galerijen elders in het land.

Er wordt hard gewerkt aan een oplossing, zodat de balkons weer veilig gebruikt kunnen worden. De bewoners zijn toegezegd dat zij uiterlijk 7 juni meer informatie ontvangen.

 

Artikel delen:

Reageer