Wennemars wint WB-wedstrijd in Rusland

Erben Wennemars uit Zwolle heeft zaterdag in de Russische stad Kolomna de wereldbekerwedstrijd over 1500 meter op zijn naam geschreven. De TVM-schaatser klokte een tijd van 1.46,07 en was daarmee 0,02 seconde sneller dan olympisch kampioen Enrico Fabris uit Italië. De Noor Havard Bokko werd derde: 1.46,12.

Het was voor Wennemars alweer de tweede WB-zege op de 1500 meter in drie wedstrijden. Drie weken geleden bleek hij ook al de sterkste in Salt Lake City, toen hij het wereldrecord van Shani Davis evenaarde. De Amerikaan ontbreekt dit weekeinde in Kolomna. Mark Tuitert eindigde als vijfde (1.46,39). Simon Kuipers werd slechts negende: 1.47,07. ,,Het is lang geleden dat de 1500 meter zoveel pijn deed”, sprak Wennemars, die zijn 25e WB-zege boekte. ,,Na 700 meter liepen mijn benen al vol. Ik was alleen maar bezig om zoveel mogelijk wereldbekerpunten te halen. Dat ik vervolgens win, is fantastisch.”

Dankzij de overwinning in Kolomna heeft Wennemars een mooie marge opgebouwd in de wereldbekerstand. De Zwollenaar staat met 260 punten fier aan kop. Fabris staat tweede, met 170 punten. Kuipers vindt zijn naam terug op de derde plek, zijn achterstand bedraagt al bijna 100 punten. Na de eerste twee WB-races in Noord-Amerika stond Shani Davis goed geklasseerd. De eigenzinnige Amerikaan liet de WB-wedstrijden in Kolomna echter aan zich voorbij gaan, waardoor Wennemars een belangrijke concurrent voor de WB-eindzege kwijtraakte. Davis zakte naar plek vijf.

Eerder had Tom Prinsen in de B-groep de 1500 meter gewonnen. Hij kwam tot een tijd van 1.47,12. Remco Olde Heuvel werd daarin derde: 1.47,60.

Artikel delen:

Reageer