Actie Lock me Up – Free a girl op Grote Markt

Zwolle – Ilona en Dikkie zitten sinds 11uur vanochtend 12 uur lang opgesloten in hokjes van 2 bij 1 meter. De hokjes stellen de ruimtes voor waar de meisjes in India, die vooral vanuit armoede gedwongen in de prostitutie belanden, in opgesloten worden. Ilona de Jong (33): ‘het idee dat kinderen geen kind kunnen zijn en handelingen moeten verrichten bij mannen, daar gaan mijn nekharen van overeind staan. Daarom zit ik hier geld op te halen voor de meiden die wel in die situatie verkeren’.

mariekevandenbergfotografie_weblogzwolle_1512.jpg 
Foto’s: Marieke van den Berg

Ook Dikki van Gijssel (64) heeft zich op laten sluiten. ‘Ik werk voor het Leger des Heils en ben met slachtoffers in contact gekomen, dat is de reden dat ik hier zit. Het is echt een gruwelijke wereld, die van mensenhandel, men denkt dat het alleen ver weg kan gebeuren, maar het gebeurt ook in Nederland. Daarom roep ik op, dat mensen goed om zich heen kijken en elkaar helpen en de hulpdiensten inschakelen wanneer er sprake is van huiselijk geweld, of wanneer er vaak vreemde bezoekers bij een buurvrouw komen bijvoorbeeld.’

mariekevandenbergfotografie_weblogzwolle_dikkie.jpgDikkie 

mariekevandenbergfotografie_weblogzwolle_ilona.jpg
Ilona 

Het is opvallend, de twee hokjes op de Grote Markt, en de dames krijgen constant aandacht: ‘Ik had verwacht dat de tijd langzamer zou gaan, maar ik ben de hele dag al druk met voorbijgangers. Ik heb mijn telefoon bij me en een boek, maar ik heb geen tijd om te lezen. Ik maak veel praatjes; veel positieve reacties, slechts één vervelende man. De mensen in Zwolle zijn vooral warm in hun reacties, aldus Ilona.

De actie Lock me Up – Free a Girl op de Grote Markt heeft tot nu toe ongeveer 11.000 euro opgehaald in Zwolle. Free a Girl steunt lokale organisaties die kinderen uit bordelen bevrijden en een toekomst bieden. Tot nu toe zijn er meer dan 3.700 meisjes geholpen. Op zaterdag 20 mei om 23.00 uur worden de laatste twee deelnemers vrijgelaten en is de actie afgelopen. Voor meer informatie raadpleeg de website www.freeagirl.nl.

Artikel delen:

Reageer