Voorstel herinrichting omgeving Meerminneplein

Zwolle – Nieuwe plannen voor het Broerenkerkplein, Meerminnenplein en de straten Achter de Broeren en Kleine A. Het voorstel is om de grijze winkelpanden, waarin onder andere Kruidvat en Xenos gehuisvest zijn, te slopen. Ervoor in de plaats komen historische stadspanden aan het water. Het Broerenhof: om te wonen, werken en winkelen. Aantrekkelijk voor Zwolse inwoners én toeristen.

reconstructie_locatie_broerenhof_zwolle-2.jpg

Zo’n acht jaar geleden zijn de plannen gestart bij Kees van Nieukerken van architectenbureau BP+Architectuur: "Ik stoorde me al langer aan dit gedeelte van de binnenstad. Het had in iedere buitenwijk kunnen liggen, maar hoort duidelijk niet in een historisch centrum thuis. We willen ervoor zorgdragen dat het stadsdeel opnieuw de uitstraling krijgt die de Zwolse binnenstad recht doet. Een intiem verblijfsgebied met de gezelligheid van een volksbuurt, zoals de Jordaan in Amsterdam."

reconstructie_locatie_broerenhof_zwolle-1.jpg2016-350_bpa_zwolle_16-bestaand.png
Bestaande situatie

2016-350_bpa_zwolle_16-nieuw.png
Nieuw plan

Het plan houdt in dat de panden van Kruidvat, Delousion, Travel & Bags, de outlet van Van Beek Lederwaren en de Xenos gesloopt zullen worden. Maarten van Beek van Van Beek Lederwaren is daar met meerdere winkels gehuisvest en is onderdeel van het projectteam: "Als ondernemers aan de Kleine A ervaren we veel negatieve signalen over dit gedeelte van het Broerenkwartier. We juichen deze vernieuwing van harte toe!" In de jaren zestig is in dit stadsdeel een groot gedeelte van de historische bebouwing gesloopt in verband met de komst van het winkelcentrum. De geschiedenis van deze plek en de sfeer uit het verleden is daarmee verloren gegaan. Aan de hand van een kadastraal minuutplan uit 1832, oude foto’s en enkele nog bewaard gebleven bouwaanvragen, is het nieuwe plan vormgegeven.

2016-350_bpa_zwolle_18-bestaand.png
Bestaande situatie
2016-350_bpa_zwolle_18-nieuw.png
Nieuw plan

De straten Achter de Broeren en de Vossensteeg worden historisch gereconstrueerd en herbouwd. In de teruggebrachte authentieke bebouwing zal met name gewoond kunnen worden. Het Broeren-hof biedt tevens ruimte aan cafés, eethuisjes, kunstenaarsateliers en werkplaatsen van ambachtslieden. Ook is het voorstel de waterloop de Kleine Aa voor een gedeelte terug te brengen. De winkels aan de overkant, waar onder meer Hudson’s Bay zich vestigt, krijgen meer ruimte in de vorm van groen, terrassen en wandelgebied. De nieuwe dynamiek in dit gebied zal bijdragen aan het ont-staan van nieuwe looproutes, waardoor andere binnenstadsdelen beter bereikbaar zijn. Het plan sluit daarnaast volledig aan bij de strategische visie van de gemeente op de binnenstad Zwolle en onderstreept daarmee het belang voor de stad. Zo komt er extra groen, keert het water terug in de stad en speelt het idee voor gasloze woningen. De Vispoortenplas wordt weer een plein en krijgt opnieuw de entreefunctie aan deze kant van de binnenstad. Binnen het plan zijn er moge-lijkheden om een grootschalige ondergrondse fietsenstalling voor minimaal 1500 fietsen te integreren. Het probleem voor het stallen van fietsen wordt hiermee voor een groot gedeelte van de binnenstad opgelost.

2016-350_bpa_zwolle_07-bestaand.png
Bestaande situatie

2016-350_bpa_zwolle_07-nieuw.png
Nieuw plan

Het Broerenkerkplein behoudt daarnaast de groenfunctie voor spelen, lezen en luieren aan de waterkant. En blijft een uitstekende locatie voor festivals, optredens en allerlei evenementen. John Pater van BP+ Architectuur: "In potentie is dit het mooiste plein van Zwolle. Met de teruggebrachte straatjes wordt een gehavende pleinwand in ere hersteld. We willen ervoor zorgen dat dit een unieke plek wordt in de binnenstad." Het plan zal uitgevoerd worden door BP+Architectuur, Van Beek Lederwaren, Jansen Vastgoed en Trebbe Oost & Noord. Een projectgroep van bouwers, ontwikkelaars, architecten en vastgoed-eigenaren. John Pater: "Er zijn voldoende aanknopingspunten voor de haalbaarheid van dit project. We ervaren al een breed draagvlak van de politiek en belanghebbenden. De HMO, de Herstructurerings-maatschappij Overijssel, is op verzoek van de gemeente Zwolle ingestapt. Het zou fijn zijn dat de mensen in de stad het plan ook gaan omarmen. We hopen in 2018 te kunnen starten met de realisatie."

2016-350_bpa_zwolle_15-bestaand.png
Bestaande situatie
2016-350_bpa_zwolle_15-nieuw.png
Nieuw plan

Artikel delen:
Reacties 46
 1. Buiten de Hudson’s Bay om dan, mogen van mij part ook al die lelijke panden in de Weeshuisstraat gesloopt worden. Hier zouden gebouwen neergezet moeten worden met ook een middeleeuws karakter net zoals op de tekeningen hierboven. Dit maakt alles nog meer completer.


  ⚠️ Meld

 2. prachtig initiatief, evengoed is het natuurlijk afwachten voordat de eerste bezopen cafebezoeker het vaantje strijkt in de gracht.
  en dan heft verdieping het nog niet eens over de hoeveelheid afval die in deze vergaarbak terecht komt.
  openbaar toilet, ik zeg maar wat. bartsen van het ongedierte en muggen op de zomerdag, evengoed ziety het er wel mooi uit.


  ⚠️ Meld

 3. Het lijkt een beetje op Bataviastad. Geen fan van Bataviastad, maar dat gedeelte van de binnenstad zou er niet slechter op worden met een flinke opknapbeurt!


  ⚠️ Meld

 4. @Der Kaiser Even het artikel lezen. Hierin staat ondermeer:

  (…) Binnen het plan zijn er mogelijkheden om een grootschalige ondergrondse fietsenstalling voor minimaal 1500 fietsen te integreren. Het probleem voor het stallen van fietsen wordt hiermee voor een groot gedeelte van de binnenstad opgelost. (…)  ⚠️ Meld

 5. bruins heeft een punt hier. Smijns inziens een nietszeggend leeg punt, maar evengoed een punt. terug naar de middeleeuwen?
  dat begrijp ik niet goed. de middeleeuwen staan nou niet bepaald voor het ruimdenkende karakter van de hedendaagse nederlander.
  wellicht dat bruins hier een wat duidelijker uitleg over kan geven.


  ⚠️ Meld

 6. Uitstekend idee om hier woningen en bedrijfjes terug te brengen. De al enige tijd geleden mooi aangelegde tuin tussen gracht en betonbouw vraagt er om. Maar dit plan? Ik dacht dat Anton Pieck echt dood was. Alsjeblieft, een wat meer eigentijdse bebouwing zoals van Aldo van Eijck langs de Nieuwstraat zou mij meer bekoren.


  ⚠️ Meld

 7. jammer dat ze het in de 60 er jaren hebben afgebroken, nu willen ze het terug brengen zoals het was, dat kan nooit, Zwolle is goed in mooie gebouwen afbreken en jaren later er achter komen dat dat zonde is en dan proberen het weer in oorspronkelijke staat terug brengen, geld verslindende hobby van de gemeente ambtenaren met voorop B & W, denk eerst eens 2x na voor je wat doet.


  ⚠️ Meld

 8. @Sjaakmans
  @Steven Bruins

  Zijn jullie nu echt zo dom of doen jullie alleen maar alsof c.q. hebben jullie nog nooit echt naar de tv-reclames gekeken? Die winkel – want daarover gaat het in het artikel – heet Kruidvat, dus met een D.
  ??t Lijkt me trouwens sowieso niet handig om kruit in een vat te stoppen, zulks vanwege explosiegevaar.  ⚠️ Meld

 9. Van Sjaakmans weet ik het niet, maar Steven Bruins is echt gewoon dom, Criticus. Gewoon dom laten lullen dus. Hij weet niet beter.


  ⚠️ Meld

 10. Misschien dat we er ook nog een vleugje Herman Brood er tussen door kunnen doen dan is het helemaal af.


  ⚠️ Meld

 11. Werkelijk waar fantastisch dat dit plan er nu ligt en goede kans van slagen lijkt te hebben! Dit is de enige en enige juiste manier om het ‘Broerenkwartier’ zijn elan terug te geven en dit zou een geweldige aanwinst zijn voor de stad, hier kan toch ook niemand tegen zijn! 😀

  Ik heb de bedrijven die dit plan hebben samengesteld ook meteen een bericht gestuurd met de complimten. 🙂


  ⚠️ Meld

 12. verdieping initieerd de gevaren , daar kan niet lichtzinnig over gedacjt worden. het is een queeste van tijd en de eerste bezopen cafegangen ligt erin.
  dan zijn de rapen gaar, want wat moeten we dan? die rare struikelblokken weghalen?
  fantastisch plan, maar geen kans van slagen.
  en ongedierte beste forumisten, ,…………………


  ⚠️ Meld

 13. Bericht door vedieping, op 28 mei 2017 16:16
  verdieping initieerd de gevaren , daar kan niet lichtzinnig over gedacjt worden.

  Nou dan weet je het wel.:D


  ⚠️ Meld

 14. Aan de veiligheid en het schoonhouden van het stuk water moet met de moderne technieken tegenwoordig wel wat te verzinnen zijn en als je een mooi sierlijk hekwerk langs het stuk water zet dan verfraait dat het geheel en is 90% van de ‘gracht’springers ondervangen.

  Ik denk nog steeds dat dit plan grote kans van slagen heeft.


  ⚠️ Meld

 15. Bericht door Steven Bruins, op 27 mei 2017 15:08
  @Criticus,

  Sorry ik moet even kritisch zijn op jou. Kruidvat is met een T en geen D. Het zal wel door het weer komen. Ik heb mijn zonnebril in ieder geval op.smilies/cool.gif

  en

  Bericht door Steven Bruins, op 28 mei 2017 11:31
  @Joris Elshof=@Criticus

  Doe niet zo autistisch. Je schrijft de winkel Kruidvat net zoals ik reeds eerder al zei. KRUIDVAT!

  Ook nog eens kort van memorie. ;D En ik ben wel kritisch maar niet Criticus, Steven Bruins.
  Ik zou het op prijs stellen wanneer je niet met ziektes strooit.  ⚠️ Meld

 16. Hallo Steven Bruins,

  Doe niet zo autistisch. Je schrijft de winkel Kruidvat net zoals ik reeds eerder al zei. KRUIDVAT!

  Als je toch zo op de taal zit. Je zegt:

  zoals ik reeds eerder al zei. KRUIDVAT!

  Dat is drievoudig pleonasme! Dat is een prestatie op zich. Je hebt het of reeds gezegd, of al gezegd, of al eerder gezegd of je hebt het eerder gezegd. Maar “reeds al eerder” mag ik helaas niet goed rekenen.

  Ik wens je wel heel veel succes bij je volgende poging.

  Groetjes!


  ⚠️ Meld

 17. Kan mij vergissen hoor, maar je zit daar een flink eind uit de buurt van het uitgaanscentrum, ik zie daar nog niet zo snel iemand in de gracht donderen…


  ⚠️ Meld

 18. @Freddie, goed om de discussie weer inhoudelijk voort te zetten, in plaats van een, mijn inziens, inhoudsloze discussie over hoe je de naam van een winkel schrijft, kom op mensen, houd het een beetje leuk en inhoudelijk!

  En Freddie, ik denk inderdaad dat het ook wel meevalt, dan zou je eerder verwachten dat er iemand bij het Rode Torenplein in het water valt, en dat gebeurt ook zelden (uit ongeluk).


  ⚠️ Meld

 19. @Rein van Kregten n.a.v. “Ik dacht dat Anton Pieck echt dood was. Alsjeblieft, een wat meer eigentijdse bebouwing zoals van Aldo van Eijck langs de Nieuwstraat zou mij meer bekoren.”

  Aldo van Eeijck is ook al dood.


  ⚠️ Meld

 20. @Co de Rood,

  Back to topic en blijf verder niet zo onnozel doorgaan m.b.t. een naam.

  @Jollie

  Kijk eens in de spiegel.;D

  @Zwollenaarffback

  Je hebt inderdaad door dat ik een man van de wereld ben.8)

  Voor de rest nemen jullie het goede voorbeeld aan van @Historischbesef. Op deze manier kunnen jullie hier ook discussiëren. Bevalt het jullie niet, ga dan ergens anders lekker reageren en afwijken op nieuwsartikelen.


  ⚠️ Meld

 21. Gelukkig heeft men nooit het idee doorgezet om vanaf de Pannenkoekendijk naar de overkant een weg te maken die dwars door het broerenkwartier dan zou lopen… er zijn zelfs tekeningen van dat zotte idee!
  De binnenstad wordt er een stuk mooier en gezelliger van met deze plannen! paar bankjes langs de gracht waar je lekker in de zon kan zitten, of muurtje, en het is helemaal af 🙂


  ⚠️ Meld

 22. Archeologisch zwolle zit handenwrijvend klaar.
  Daar krijgt de project ontwikkelaar ladt mee.
  Een eindeloos bouwplan wasr geen eind aan komt


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.