Verkeersmaatregelen tijdens Halve Marathon

Zwolle – Op zaterdag 10 juni aanstaande vindt voor de zeventiende keer de Halve Marathon in Zwolle plaats. Het gebied binnen het parcours wordt tussen 18.00 en circa 24.00 uur afgesloten voor verkeer. Er gelden diverse verkeersmaatregelen.

Het afgesloten gebied wordt omsloten door de volgende wegen en straten: Nieuwe Havenbrug – Kamperpoortenbrug – Pannekoekendijk – Schuttevaerkade, Burgemeester Drijbersingel – Diezerkade – Brink – Bagijnesingel – Hanekamp – Wipstrikkerallee – Leo Majorlaan – Weteringbrug – Wethouder Alferinkweg – Luttenbergstraat – Schuurmanstraat – Groot Wezenland – Kerkbrugje – Wilhelminasingel – Ter Pelkwijkstraat – Gasthuisplein – Oude Vismarkt – Grote Markt – Grote Kerkplein – Sassenstraat – Luttekestraat – Melkmarkt – Jufferenwal – Eekwal.

Bewoners binnen en aan het genoemde gebied die tijdens de afsluiting hun auto nodig hebben, wordt dringend verzocht vroegtijdig hun auto buiten het afgesloten gebied te parkeren.

Vanaf 16.30 uur start de gemeente met het plaatsen van de afzettingen aan het parcours. Dit kan enige verkeershinder geven. Vanaf 18.00 uur is het parcours afgesloten voor verkeer. Het verkeer wordt waar nodig omgeleid. De omleidingsroute wordt op borden en tekstkarren aangegeven.

Tijdens de Halve Marathon is een aantal woonwijken beperkt bereikbaar. Dit betreft o.a. binnenstad, Bagijneweide, Groot Wezenland en deel Wipstrik en Diezerpoort.
Assendorp/Pierik is bereikbaar via de IJsselallee – Ittersumallee – Marsweg en Diezerpoort via Ceintuurbaan – Meppelerstraatweg.
Voor Wipstrik geldt dat er mogelijkheden zijn via Ceintuurbaan – Herenweg en Boerendanserdijk.

De Rodetorenbrug is tijdens de Halve Marathon afgesloten voor (brom)fietsers en voetgangers. Als alternatieve route kan men via de Kamperpoorterbrug rijden of lopen.

Stremmingen tijdens start Halve Marathon
De 4 mijl start om 19.15 uur en de Halve marathon om 20.15 uur aan Koggelaan aan de achterzijde van het NS-station (Hanzeland).
De Koggelaan is na de kruising met Hanzeallee – Hanzelaan tussen 16.00 en 21.00 uur voor alle verkeer gesloten. Tijdens het opstellen en starten is bovendien de Hanzelaan afgesloten voor verkeer. Bezoekers aan het station, de parkeergarages Lübeck en Pas de Deux en omgeving moeten daarom rekening houden met momenten van stremmingen tussen 19.00 en 20.30 uur.

Voor deelnemers aan de halve marathon heeft de organisatie geregeld dat zij kunnen parkeren bij Hogeschool Windesheim.

Het parcours vanaf de start naar de binnenstad loopt via de Koggelaan – Hanzelaan – Van Karnebeektunnel – Van Karnebeekstraat – Burgemeester van Roijensingel – Sassenpoortenbrug Wilhelminasingel – Ter Pelkwijkstraat naar de binnenstad.

Het verkeer op de Burgemeester van Roijensingel – Groot Wezenland – Van Karnebeekstraat is vanwege de start van de 4 mijl en de Halve Marathon om 19.15 en 20.15 uur gedurende circa 20 minuten gestremd.
Aan de voorzijde van het NS-station wordt het verkeer tussen 19.00 en 20.30 uur door verkeersregelaars geregeld.

Omleiding busverkeer
In goed overleg met en met volledige medewerking van de openbaar vervoerders Syntus en Connexxion rijden de stads- en streekbuslijnen een aangepaste route.
De stads- en streeklijnen rijden voornamelijk via de buitenring van Zwolle.
Via de A28 Centrum – Katerdijk – Harm Smeengekade – Emmawijk wordt er naar het station gereden en omgekeerd naar de wijken/regio.
Tevens wordt er gereden via station – Oosterlaan – Deventerstraatweg – Hortensiastraat – Marsweg – Gerenweg – Oldeneelallee naar Ceintuurbaan, o.a. Isala en overige bestemmingen. Via deze route komen de lijnen ook weer terug bij het station.

Isala
Isala aan de Dr. Van Heesweg blijft bereikbaar per openbaar vervoer en auto.
Vanaf station rijden er stads- en streeklijnen; met de auto vanuit het zuiden is het ziekenhuis bereikbaar via de Marsweg – Oldeneelallee – Ceintuurbaan, maar niet via Marsweg – Leo Majorlaan. En vanuit het noorden via A28 afrit 20 – Ceintuurbaan.

Willemskade
Aan de Willemskade wordt gewerkt, de verkeersmaatregelen voor Halve Marathon zijn herkenbaar aan witte bebording.

Verkeer met bestemming NS-station, voorzijde, wordt geadviseerd te rijden via IJsselallee – Nieuwe Veerallee – Westerlaan.
Verkeer met bestemming NS-station, zuidzijde, wordt geadviseerd te rijden via IJsselallee – Hanzelaan.

De Van Karnebeektunnel maakt onderdeel uit van de omleidingsroute Willemskade. Op deze avond is de tunnel tussen 19.00 en 20.30 uur niet toegankelijk voor autoverkeer.

Tesselschadestraat.
Momenteel wordt er hard gewerkt om de Tesselschadestraat in te richten als fietsstraat.
Hiervoor is de straat afgesloten voor het doorgaande verkeer. De nu geldende omleidingsroute via Wipstrikkerallee vervalt tussen 18.00 en 24.00 uur.
De mogelijkheid via Ceintuurbaan – Boerendanserdijk – Brederostraat te rijden blijft mogelijk.

Spoor Zwolle – Kampen
Vanwege de werkzaamheden aan het Kamperlijntje rijden er van 5 juni t/m 28 augustus bussen tussen Zwolle – Kampen vanaf zuidzijde van het NS-station. Op 10 juni krijgen de bustijden een kleine aanpassing tussen 19.00 en 19.30 uur en 20.00 en 20.30 uur i.v.m. de start van de lopers.

Op station Zwolle zijn de NS-poortjes in werking. Dit houdt in dat iedereen die gebruik wil maken van de tunnel als passage een eenmalige passage kan aanvragen met eigen OV-kaart bij de automaat.

Parkeren
Verkeer met bestemming binnenstad wordt geadviseerd te rijden via A28 Centrum-Katerdijk of via A28 Noord – Ceintuurbaan – Meppelerstraatweg – Van Wevelinkhovenstraat om vervolgens gebruik te maken van een van de parkeerlocaties. Het parkeerverwijssysteem geeft de locaties en aantal beschikbare parkeerplaatsen aan. Zie ook www.zwolle.nl/parkeren.
Parkeerlocatie Turfmarkt is tijdens de Halve Marathon niet bereikbaar.
Aanbevolen parkeerlocaties voor bezoekers binnenstad is parkeergarage Katwolderplein. Deze is goed bereikbaar via A28Centrum.

(Recreatief) vaarverkeer – Passantenhaven Maagjesbolwerk
Om de passantenhaven Maagjesbolwerk via water te kunnen bereiken respectievelijk te verlaten, is brugbediening nodig. Op zaterdag 10 juni is dit mogelijk tot 18.00 uur; aansluitend is er weer brugbediening mogelijk op zondag 11 juni vanaf 10.00 uur.

Zie ook : https://www.zwolle.nl/vrije-tijd/sport-en-recreatie/watersport/passantenhavens-en-brugbediening

Meer informatie
Voor meer info kijk op:
www.halvemarathonzwolle.nl
www.zwolle.nl/bereikbaarheid
www.syntusoverijssel.nl
www.connexxion.nl

Werkzaamheden in de omgeving:
 Willemskade (https://zwolle.nl/willemskade)
 Tesselschadestraat (https://zwolle.nl/tesselschadestraat)
 Spoor Zwolle-Kampen (Kamperlijntje) (https://www.prorail.nl/projecten/zwollekampen)

Artikel delen: