Amnesty Zwolle in actie voor vader in Azerbeidzjan

Op donderdagavond 6 december 2007 vraagt de Zwolse Amnestygroep aandacht voor Sakit Zahidov, een vader van vijf kinderen die gevangen zit zonder een eerlijk proces.

Er is een fakkelwake en voorbijgangers op de Diezerstraat kunnen bij de Amnesty infotafel de petitie ondertekenen voor Sakit. Daarnaast onthult een mystery guest een mensenrechtenvlag bij de bieb op de Diezerstraat. Tevens ligt er vanaf 3 t/m 10 december info- en actiemateriaal van Amnesty ter inzage bij Waanders, de Wereldwinkel en Westerhof in Zwolle.

Tien december
Op 10 december 1948 nam de Verenigde Naties de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) aan. Sindsdien is 10 december de Internationale Dag van de Mensenrechten. Elk jaar vraagt Amnesty op de Dag van de Mensenrechten aan de Nederlandse bevolking om in actie te komen voor de mensenrechten. Dit jaar voert Amnesty actie voor vijf mensen uit resp. Colombia, Eritrea, China, Azerbeidzjan en Irak. In Zwolle wordt actie gevoerd voor Sakit Zahidov uit Azerbeidzjan

De regering van Azerbeidzjan wenst geen kritiek te ontvangen van het volk. Sakit schreef een satirische column over het beleid van de regering. Vlak na de publicatie werd hij gearresteerd wegens drugsbezit. De rechtszaak die volgde vond plaats achter gesloten deuren. Bewijzen van het drugsbezit zijn nooit gezien en Sakit geeft aan dat hij onschuldig is. Toch kreeg hij gevangenisstraf. In de Universele Verklaring van de Rechten staat dat iedereen recht heeft op een eerlijke rechtszaak. Amnesty is van mening dat de rechtszaak tegen Sakit niet eerlijk is verlopen en vindt dat hij opnieuw berecht moet worden. Deze keer met inachtneming van de internationale standaarden voor een eerlijk proces. Want ook in de Azerbeidzjaanse Grondwet staat: ‘Iedereen geniet vrijheid van gedachte en van meningsuiting’.

Verder is de Amnesty groep Zwolle op zoeken naar schrijvers, dossierwerkers en actiegroepleden, die zich als vrijwilliger willen inzetten voor de mensenrechtenstrijd. Geinteresseerd? surf naar www.zwolle.amnesty.nl

Artikel delen:

Reageer