Vijftig jaar standaard streekbussen op de weg

Zwolle – , Dit jaar is het precies vijftig jaar geleden dat de eerste standaard streekbus op de weg verscheen. De bekende gele bussen reden van eind jaren zestig tot het begin van deze eeuw in bijna alle regio’s in Nederland rond en domineerden daarmee het straatbeeld. De bussen werden bij diverse fabrieken in Nederland gebouwd en waren zo wat onverwoestbaar.

111.jpg 

Na hun diensttijd in Nederland werden vele bussen voor een tweede leven naar het buitenland geëxporteerd. Een aantal bussen ontliep het lot van export of de sloophamer en kwam terecht bij liefhebbers, musea en andere instellingen. 

Vanwege de vijftigste verjaardag van dit beeldbepalende bustype komen tientallen van deze bussen die nog in Nederland zijn op zaterdag 10 juni nog een keer samen in één van hun oude garages, en wel in Zwolle. De bussen staan die dag open voor een bezichtiging. Ook worden voor belangstellenden rondritten gereden.

Het evenement wordt georganiseerd door de Vereniging ESO, een samenwerkingsverband van diverse busmusea die in Nederland actief zijn (zie www.esonederland.nl ) en wordt gehouden op de Hoekerweg 9 in Zwolle. Van 11.00 uur tot 16.00 uur is het terrein waar normaal de stads- en streekbussen van Zwolle gestald staan de plaats waar de gele bussen voor een keer terugkeren. Naast de bussen is er een ov-markt en zijn er activiteiten voor kinderen. Vanaf het terrein verzorgen de oude streekbussen elk half uur rondritten. Tevens is er een gratis pendeldienst met ander historisch materieel van en naar het Zwolse busstation. De bussen vertrekken daar vanaf de halte waar normaal lijn 8 stopt.

Kijk voor meer informatie op www.standaardstreekbus.nl.

Artikel delen: