Gipssculptuur van Harley Davelaar & Marit Otto

Zwolle -Zaterdag 10 juni leggen Harley Davelaar en de Zwolse Marit Otto de laatste hand aan hun kunstwerk Blou Blauw. Dit doen zij tussen 14.00 en 15.00 uur in Stadkamer Centrum. Daarmee ronden zij hun gelegenheidssamenwerking af, die tot stand is gekomen op uitnodiging van Nora Kastein en Hugh Neil (Margin Art&Media) ter gelegenheid van de Caribean celebration Jam shak. De kunstenaars hebben niet gekozen voor iets vluchtigs, maar juist voor beeld met een verhaal. Blou Blauw vertelt een verhaal over ons, over onze gezamenlijke geschiedenis, cultuur, taal en meer! Blou Blauw is een gelegenheidssamenwerking tussen Harley Davelaar en Marit Otto op uitnodiging van Nora Kastein en Hugh Neil (Margin-art & media) ter gelegenheid van de Caribean celebration Jam Shak. Harley en Marit hebben eerst een brainstormsessie gehouden waarbij ze op een mooi ‘rond’ concept zijn uitgekomen. Ze hebben niet gekozen voor iets vluchtigs, maar juist voor beeld met een verhaal.

persfoto_blou_blauw.jpg 

In het kunstwerk houden een Caraïbische Leguaan en Nederlandse Kikker elkaar ruggelings in balans. Ze staan metafoor voor ons, de Nederlandse en Antilliaanse sapiens, maar eigenlijk voor alle sapiens. Hetzelfde DNA, ooit dezelfde oorsprong maar door migratie, leefomgeving, omstandigheden en klimaat gevormd. In ons beeld zijn ze, de leguaan en de kikker, met elkaar vergroeid, onderzoeken ze elkaar en tonen ze elkaars kwaliteiten.
In de uitvoering komen typische Caraïbische en typisch Hollandse elementen terug zoals een Delftsblauwe print in combinatie met Antilliaanse kleuren en de blauwe voeten vernoemd naar de Blou Blou hagedis. Het beeld krijgt dan ook de passende naam Blou Blauw.
De Blauw Blauw, of op zijn Antilliaans de Blou Blou, is een hagedis met azuurblauwe voetjes. Het zijn de mussen van de Caraïben, ze zitten overal! In zijn naam komt eigenlijk alles samen; het blauw van het Delftsblauw, het blauw van de Zwolse vlag en de Blauwvingers, het blauw uit de Antilliaanse vlag, de kleur van de Caraïbische zee, de voeten van de Blou Blou.

De identiteit van tropisch ‘Nederland’ vs. Nederland
De geschiedenis die aan het tropisch koninkrijk verbonden is, waardoor wij ook nu verbonden zijn, de huidige verhoudingen van de Caraïben en het koninkrijk (Curaçao heeft een status aparte, maar Bonaire is een provincie), migratie van mensen over de hele wereld, wat ligt daar aan ten grondslag?

De verwantschap met de Antillen is ooit afgedwongen, net als de Surinaamse, de Indonesische en in mindere mate de Zuid-Afrikaanse, maar door de tijd is die verwantschap hecht, een gedeelde cultuur met mooie verschillen, een gedeelde taal en voor een deel een gedeelde geschiedenis. Een echte smeltkroes! De geschiedenis (positief of negatief geladen) is niet te veranderen, maar de verbintenis die daar uit voortvloeit is warm en hecht. We zijn een.Marit Otto, Harley Davelaar, Margin (Art&Media) en Stadkamer nodigen je van harte uit om zaterdagmiddag tussen 14.00 en 15.00 uur aanwezig te zijn bij deze bijzondere ‘onthulling’ in Stadkamer Centrum.

Blou Blauw is t/m eind augustus te bewonderen in Stadkamer Centrum (Zeven Alleetjes 1a).

 

Artikel delen:

Reageer