Theater Gnaffel viert 20-jarig jubileum in Zwolle

Theater Gnaffel viert haar twintigjarig jubileum in de Broerenkerk in Zwolle met een kerstverhaal voor scholieren en genodigden. Van donderdag 6 tot en met donderdag 13 december wordt een intiem kerstsfeertje gecreëerd door Elout Hol en zijn mensgrote poppen met: ‘Het gebeurde in Lapland’.

Het is tijd voor een feestje, want zijn poppenspel en unieke poppen weten al 20 jaar menig jonge en oude toeschouwer te bekoren. En dus… 20 voorstellingen voor 20 Zwolse basisscholen en een besloten voorstelling voor bijzondere relaties, die het gezelschap op deze manier graag wil bedanken voor de afgelopen 20 jaar. Eerder dit jaar won Theater Gnaffel de Zilveren Krekel voor haar voorstelling ‘De Worstelaar’, een belangrijke jeugdtheaterprijs in Nederland en België. Een mijlpaal voor artistiek leider Elout Hol, die in 1987 met de solovoorstelling ‘Gestrand’ zijn carrière begon. Hard werken om zijn poppenkunst zichtbaar te maken voor kinderen en volwassenen en te tonen dat hij voldoende in huis had om zijn publiek te raken en mee te nemen in de wereld van de poppen.

Inmiddels hoeft hij zich niet meer te bewijzen. In vele theaters in Nederland, maar ook internationaal (Duitsland, Belgie, Frankrijk, VS, Canada) werd Gnaffel gevraagd haar voorstellingen te spelen. Onder andere: ‘De Pottekijkster’ 1990, ‘Durven in het Donker’ 1994 en ‘De liefde van de 7 poppen’ 2004 waren successen. In de eigen standplaats maakte Gnaffel voor het Zwolse festival ‘De Stad als theater’ diverse locatievoorstellingen, zoals ‘Vuil water’ en ‘Heksenstreken’. Daarnaast zoekt Gnaffel ook samenwerking met anderen gezelschappen om artistiek vernieuwend te blijven. Zo maakten ze met Theatergroep Wederzijds ‘De Ingebeelde zieke’ 2001 en ‘De Hompelaar’ 2007. Waarvan de laatstgenoemde wederom een Zilveren Krekel wint en genomineerd is voor de Goude. Zeker zo interessant is de samenwerking met het Nederlands Philharmonisch Orkest. Daarmee trad Gnaffel in 2007 op in het Concertgebouw met een uitvoering van Peer Gynt en Roodkapje naar Roald Dahl. Deze samenwerking zal in 2009 een vervolg krijgen in de opera ‘l’Enfant et les Sortilèges’.

In mei van dit jaar nodigde Gnaffel alle Zwollenaren uit om gratis naar ‘De Worstelaar’ te komen kijken in theater De Spiegel. Een bedankje aan de stad Zwolle en een feestje wegens het winnen van een prestigieuze prijs. Nu is het weer tijd voor een feestje en zijn hoofdzakelijk de scholen aan de beurt om hierbij aanwezig te zijn. Gnaffel speelt al 20 jaar voor scholen in Overijssel en vindt het belangrijk om vooral de banden met de basisschoolleerlingen in haar eigen stad aan te halen. 20 scholen komen luisteren naar het kerstverhaal ‘Het gebeurde in Lapland’ in de Broerenkerk. Elout Hol en Marlon Duisterwinkel vertellen over een boer die er met zijn arrenslee op uit trekt om kerst inkopen te doen. Hij trotseert weer en wolven en keert uiteindelijk met lege handen, maar gelukkig en tevreden huiswaarts.

Dit kerstverhaal is helaas niet vrij toegankelijk voor iedereen. Maar vanaf januari is ‘De Worstelaar’ weer te zien in de theaters. Verder zal Gnaffel ook het komende halfjaar regelmatig met haar poppen opduiken in de stad Zwolle. Kijk voor meer informatie op www.gnaffel.nl.

Artikel delen:

Reageer