Wat vindt Zwolle van…

…de Verzetsbeweging tegen Wilders ?

Tegenstanders van Geert Wilders verenigen zich en richten een tegenbeweging op onder het motto ‘Stop de VerWildering’. Er staat een landelijke demonstratie in Amsterdam gepland.

PVV-voorman Geert Wilders heeft met zijn plannen voor een provocerende film over de islam een tegenbeweging tegen zichzelf in gang gezet. Voorzitter van de HBO-Raad Doekle Terpstra vindt dat het tijd wordt ‘het kwaad te stoppen’ en heeft toegezegd mee te doen in een anti-Wildersbeweging. Stichting VluchtelingenWerk, verschillende gemeenteraadsleden, hoogleraren, antidiscriminatieorganisatie ‘Nederland bekent Kleur’ en de stichting Islam en Burgerschap hebben ook al steun toegezegd. Op persoonlijke titel heeft Amnesty Internationaldirecteur Eduard Nazarski eveneens sympathie betuigd.

Kwaad

“Wilders is het kwaad en dat kwaad moet gestopt worden. De koude rillingen lopen me over mijn rug als ik hem hoor praten” , zegt Terpstra. “Het is tijd dat het debat over integratie bij de politiek wordt weggehaald. Laten we niet langer lijdzaam zijn. Het is belangrijk dat ook autochtonen nu opstaan en Wilders een halt toeroepen.”

Volgens Terpstra is het on-Nederlands wat Wilders aan ideeën verspreidt. ” Problemen met allochtonen moeten benoemd worden, maar het is zinloos mensen te schofferen en over de kling te jagen zoals hij doet.”

Mohamed Sini, voorzitter van stichting Islam en Burgerschap, waar ooit nog de toenmalige minister Verdonk zich hard voor heeft gemaakt, neemt het oprichten van de anti-Wildersbeweging op zich: “Dit gaat er komen. Verder roep ik moslims op rustig te blijven en te accepteren dat ze beledigd worden.”

Sini is tevens directeur van roc Midden-Nederland en lid van de nationale Unesco-commissie. Naast een brede maatschappelijke anti-Wildersbeweging, zijn er ook demonstraties in voorbereiding. De organisatie Nederland bekent Kleur, die in 1992 na een aanslag op een moskee 82.000 mensen op de been kreeg, onder wie Ruud Lubbers, wil opnieuw een demonstratie houden, nu tegen Wilders. “Er is heel veel animo om iets te doen. Het is tijd om de straat op te gaan, zegt woordvoerder René Danen.

Bron: Telegraaf

Artikel delen:
Reacties 37
 1. Goede zaak om een (positief) tegengeluid te vormen. Wilders staat bol van de populistische praat waar hij (sorry PVV-stemmers) mee scoort bij de mensen die zelf niet al te diep kunnen nadenken.  Maak melding

 2. Op zich kan ik me in een (zeer) kleine kern van Wilders’ betoog wel vinden, maar hij lijkt zelf niet door te hebben dat hij aan de andere kant van het probleem precies hetzelfde doet als de moslim-extremisten die hij verafschuwt. Hij maakt het probleem zelf eerder groter, dan kleiner.


  Maak melding

 3. het is tijd om de straat op te gaan om de grenzen te sluiten daar is het de hoogste tijd voor .om al dat schorem wat hier binnenkomt een halt toe teroepen .en weet je waar mij de koude rillingen van over de rug lopen van die terpstra die gewoon een hetze aan het opzetten is tegen wilders , ik wil ze wel eens weer horen als er een aanslag op wilders gepleegdt wordt dan hoor of zie je ze niet meer >:(


  Maak melding

 4. En dan altijd dat flauwe geneuzel dat je je in je uitingen niet moet laten afschrikken door de (agressieve) moslims… alsof dat een vrijbrief is om alles maar te kunnen zeggen.


  Maak melding

 5. nee eindelijk is iemand die het buitenlandersprobleem aan wil pakken en die zijn nek uitsteekt wat je van 99 procent van de politici niet kunt zeggen.de muliculturele samenleving is toch al mislukt. >:(


  Maak melding

 6. @joop: Kan jij me uitleggen wat het buitenlandersprobleem dan is? Ik heb wel zo’n voorgevoel dat het met criminaliteit te maken moet hebben, maar volgens mij is het dan een probleem op basis van criminaliteit en niet op basis van buitenlander zijn.
  Maar meen jij dat Wilders constructief bezig is om het probleem aan te pakken? Of ben jij zelf ook een PVV-stemmer die alleen maar naar populistisch geschreeuw luistert? Dan zal je nu wel voor de VVD zijn, die schreeuwden afgelopen weekend weer dat boetes onder de 10 km/u te hard afgeschaft moeten worden.  Maak melding

 7. @ wilbert als je het al zo goed weet waarom vraag je het dan?
  80 procent in de gevangenis is buiten lander 75 procent misdaad buitenlander moet ik nog even doorgaan problemen in rotterdam -zuid den haag schilderswijk amsterdam kraaienest utrecht overvecht gouda en al die andere steden is toch duidelijk dat er een probleem is laat ik het netjes formuleren met onze medelander . nee ik luister niet allen naar populistisch geschreeuw maar wilders is tenminste iemand die de koe bij de horens vat en ook met oplossingen komt . dat kun je van die andere kontedraaiers allemaal niet zeggen


  Maak melding

 8. Het is wel degelijk populistisch gebral van die Wilders. En reken maar, dat hij dat zelf ook weet!! Zo trek je publiek namelijk.
  Van al die buitenlanders in de gevangenissen is 90 % in NL geboren.
  Even ter illustratie: stel dat jij in de gevangenis komt en je ouders komen uit Limburg, dan kan het met de gedachte van Wilders maar zo zijn dat je ‘uitgewezen’ wordt naar een andere provincie en dus niet naar je eigen huis terug kan keren.


  Maak melding

 9. Van al die buitenlanders in de gevangenissen is 90 % in NL geboren. nou je zegt het zelf al dan is er toch een probleem met onze medelander of niet soms


  Maak melding

 10. Joop heeft gewoon gelijk, maar alle “kontendraaiers” durven daar niet voor uit te komen…..tuurlijk zitten er wel goedwillenden tussen, maar het merendeel is gewoon besmet met het virus !!

  Heel veel “NEDERLANDERS” denken er zo over, maar zijn bang voor represailles……en houden hun mond dicht, maar diep in hun hart denken ze hetzelfde……
  Er moet toch ooit eens wat aan gedaan worden………………kijk maar naar b.v. Opsporing verzocht……….wie zijn er altijd bij ?

  JUIST…………..die ja………… :'(


  Maak melding

 11. Kan staaltje statistiek hierboven. Al zou 90% van de gevangenen oorspronkelijk uit het buitenland komen, dan zegt dat nog steeds niks over ‘de buitenlander’ in het algemeen. Het betreft ook slechts een fractie van die groep van de Nederlandse bevolking.

  Begrijp me goed: Criminelen hard aanpakken, veel harder dan nu wat mij betreft, maar ik word een beetje flauw van het gegeneraliseer hierboven.


  Maak melding

 12. Prima verwoord hierboven Wilbert; heb er zo even weinig aan toe te voegen. Maar zo’n demonstratie lijkt me niet heel erg vreedig. Gewoon in discussie blijven, helaas debatteert gebleekte Geert heel erg weinig als erg geen verkiezingen aankomen. Zo is algemeen bekend dat hij helaas niet bij P&W durft te komen. Waarom moet ook altijd alles zo negatief/afbrekend/verzuurd/ afwijzend en vanuit de onderbuik worden benaderd? Terwijl we toch ook samen een maatschappij kunnen vormen?


  Maak melding

 13. Wat mij betreft mogen de grenzen ook even dicht. Even geen importbruiden meer.
  We moeten eerst de problemen die we nu hebben oplossen. Dat betekent integreren en laten integreren. Dat laatste gebeurt helaas te weinig. De banen gaan het eerst naar onze witte medelanders en daarna naar de Polen, enz. Turken, Marokkanen en Surinamers komen er moeilijk tussen hier in Nederland.


  Maak melding

 14. Deze man heeft inmiddels met zijn provocerende ongemotiveerde uitspraken ons land een behoorlijk probleem bezorgd en veel ergernis opgewekt. Is er eindelijk eens iemand die daar wat van zegt, wordt het Walgelijk en demoniserend genoemd :-
  De woorden van Terpstra komen op mij over als een warme douche.
  Als hier een beweging uit voortkomt die laat zien hoe het ook kan, zou ik dat geweldig vinden. Mijn steun heeft die.  Maak melding

 15. wilders on top!!!

  mensen doe moeite en google even wat website’s af..
  youtube filmpjes bekijken enzo.. [ marokanen probleem ]
  en lees ook vooral de reactie van onse medelanders.. hoe zei zich hier aanpassen.. ik erger me de laatste jaren er heel erg aan het word alleen maar erger?
  Wilders is iemand die er wat tegen wilt doen..

  Of ben ik nu een racist?  Maak melding

 16. Als je zoekt op ‘problemen’ dan vind je ze ook. Het maakt niet uit wat voor onderwerp je er voor zet.
  De boodschap van Terpstra is juist dat er erg veel goed gaat in de steden. Om dat te checken voor Zwolle heb ik maar het nieuwsarchief van deze site er eens op na gebladerd en inderdaad je krijgt dan een heel ander beeld van deze stad dan die stemmingmaker in Den Haag ons wil laten geloven.
  Lees de berichten over ‘Zwolle Wereldstad’, ‘Kinderen proeven van twee culturen’, ‘Vernieuwd, Sprankelen, Ontdek Holtenbroek’, de artikelen over het Oostcultuurfestival, Paraview en Sieradenbeurs’, Het Project ‘Doe Mee’, de Persian Party en nog veel meer.
  Er gebeurt echt veel moois in deze stad.
  Inderdaad dat zijn maar evenementen, maar dat werkt ook wel door naar de samenleving op de straat.


  Maak melding

 17. Wat mij opvalt, is dat de pro-Wilders mensen hier behoorlijk wat spelfouten maken in hun reacties. Gevalletje van beperkt verstandelijk vermogen? Ik bedoel: als we toch gaan generaliseren… 😉


  Maak melding

 18. Laat Wilders nu eerst maar eens z’n gang gaan, hij is de enige in Den Haag ( in de gehele politiek ) die de problemen van onze samenleving bespreekbaar maakt. Als je de rest hun gang laat gaan moet je als Nederlander je straks aanpassen aan alle buitenlanders. Het is gewoon zo dat een hele boel van deze mensen zich niet willen aanpassen aan de Nederlandse normen en waarden. Als men dit niet wil moet men blijven waar men vandaan komt. Dit geldt niet alleen voor moslims maar voor iedere buitenlander die hier heen komt, wij moeten dat ook als we in een ander land gaan wonen. Tevens moet ook hier gaan gelden dat buitenlanders met een strafblad het land worden uitgezet na uitzitten van hun straf( dit gebeurt overal op de wereld) zulke mensen kunnen we hier missen als kiespijn. Wat betreft de politiek in het algemeen het is makkelijk om alleen kritiek op dhr Wilders te geven en verder niks te doen. Als de politiek in het algemeen eerst eerst luisterde naar wat er speelt onder de bevolking en hier wat mee doet is er helemaal geen PVV nodig. Maar de heren en dames in de politiek vinden dat ze alles beter weten en dat de bevolking niet geraadpleegd hoeft te worden( zie europa beslissing) hier ligt het echte probleem. Maar 1 ding staat als een paal boven water op dit moment moeten de grenzen dicht en minder geld naar het buitenland, in Nederland zijn genoeg mensen die geholpen moeten worden want het is niet normaal dat in de tijd van deze economische groei iedereen er op achteruit gaat. Behaleve de heren en dames in Den Haag dan die zichzelf 15% meer laten betalen.
  Gr Robert  Maak melding

 19. Vond deze laatste net op het uiterst rechtse GS (van Televaag), ook wel aardig:

  @Pritt, help jij Wilders ff lekker aan een slachtofferrol die hem toch al zo opwindt als een klein Thais jongetje dat bij de vereniging Martijntje doet. Wilders is zelf een haatzaaier die het verschil niet ziet tussen moslims en opgeschoten rel-marokanen in Amsterdam-west en meent dat vrijheid van meningsuiting bestaat uit het zo hard mogelijk schreeuwen van oplossingen die wettelijk noch verdragsmatig uitvoerbaar zijn. Of Doekle het antwoord is, ik betwijfel het, maar in een democratie staat het volgens mij iedereen vrij om zich te organiseren voor of tegen iets of iemand. Dat geldt voor Wilders en dus ook voor Terpstra. Wilders is gewoon een huilebalk en als er al ooit een Moslim-TNT-Express-bezorger langskomt die een brief op zijn borst speld dan heeft dat weinig met Terpstra te maken.

  BennieB 04-12-07 @ 10:34  Maak melding

 20. wat nou problemen in onze samenleving? ik denk dat er veel grotere problemen in onze samenleving die nodig opgelost dienen te worden. als ik kijk hoeveel problemen het massale bezit van een auto tegewoordig veroorzaakt, dan is dat vele malen zorgwekkender. Over zorg gesproken; volgens mij hoef ik daar niet veel woorden aan vuil te maken. En wat nou normen en waarden: alsof “wij” (de autochtone Nederlanders) zo’n fijn volkje zijn. Hoe vaak lees je de laatste tijd niet van deze, idiote berichten: nu.nl/news/1340866/14/Gewonden_door_gevecht_om_parkeerplek.html
  En dat is helaas maar één voorbeeld van de (helaas) velen!


  Maak melding

 21. @Robert: Hehe, eindelijk iemand die al heeft verwoordt wat ik nu denk! Stel; ik wil emigreren naar Marokko, Turkije, whatever. Ik zal mij moeten aanpassen daar, de taal moeten leren(wil ik mij verstaanbaar maken), op zoek moeten naar werk(nergens is het zo goed geregeld als in NL), en mij helemaal aanpassen aan de cultuur en blij moeten zijn dat zij(het land waar ik heen ga)mij wil opvangen omdat ik in NL gedwongen ben om te vluchten. Dan pas je je aan. Probeer in één van bovengenoemde landen jouw mening eens te uiten, jouw geloof te vertegenwoordigen:je wordt acuut opgepakt en in de cel gesmeten. En dan mag je blij zijn dat je er na een paar jaar weer uitkomt, als je dan trouwens nog leeft. Met andere woorden: wees blij dat het in NL zo goed geregeld is en dat je hier kunt wonen en leven. Alles is te regelen, maar de moslims willen ons vertellen hoe we moeten leven: naar hun maatstaven!!! EN DAAR PAS IK VOOR! HET IS LEVEN EN LATEN LEVEN!!! Niet een ander de moslim wil en wet opleggen!!!


  Maak melding

 22. ja dik jij vindt alles aardig als het van het linkse zoere klikie komt maar als een ander een rechtse mening verkondigt dan is het gelijk een ongeleid projectiel. we zullen alles lekkeroverlaten aan de pvda in dit land dan komt het wel goed gooi je cultuur maar te grabbel partij


  Maak melding

 23. Wilders staat voor tweedeling:

  – tussen rijk als arm
  – autochtoon en allochtoon
  – redelijkheid en onredelijkheid
  – christendom en islam
  – links en rechts
  – werkende en hulpbehoevende

  ik kan het lijstje zo nog veel langer maken, maar ik denk dat de boodschap duidelijk is: Wilders’ motto is verdeel en heers.
  Maar realiseer je dan wel dat het de angst die regeert en dat is helaas een slechte raadgever.

  In plaats van de verschillen te banadrukken zouden we er beter aan doen om de verschillen te begrijpen, dan leer je van elkaar en kom je tot elkaar, daar ligt de oplossing, dat is namelijk integratie. En ja, dat moet wel van twee kanten komen, hoe moet iemand zich immers aanpassen als hij niet geaccepteerd wordt.


  Maak melding

 24. Waarom spreekt me zo’n laatste reactie van Jasper nu meer aan als die daarboven van Joop?
  Waarschijnlijk omdat over de laatste duidelijk nagedacht is, zodat hij met een onderbouwde mening komt.
  In reacties aan mensen, waarbij je wilt dat ze serieus genomen worden, ga je volgens mij niet expres alle namen verkeerd schrijven. Dan kom je niet verder als provoceren, schreeuwen, generaliseren, verschillen benadrukken en dus…..niet serieus genomen worden. Al ken je jezelf wel goed Joop 😉


  Maak melding

 25. Ik ben het met Wilders eens dat die tegenbeweging een gevaar is voor hem.
  Door de linkse kerk is een situatie onstaan waar Wilders nu eindelijk eens wat aan doet!


  Maak melding

 26. dick misschien kun je het nu weer beter over het onderwerp hebben. want verder komt er weinig zinnigs uit.en jasper er heerst geen angst het is gewoon een duidelijke zaak dat de intergratie is mislukt in Nederland . het wordt ook toegegeven door politici dat de multiculturele samenleving is mislukt.ik denk dat we als Nederlander zijnde ons genoeg hebben aangepast aan onze medelander.en ja er zijn ook genoeg mensen die zich wel goed hebben aangepast geen kwaad daarover. maar moeten wij ons alles laten welgevallen dat als er wat over de islam wordt gezegd gelijk de hele gemeenschap op de achterste poten staat
  nee daar pas ik voor. maar we zullen elkaar weerspreken als onze kinderen groot zijn. kijken of je er dan nog zo overdenkt ik denk het niet.


  Maak melding

 27. We denken er helemaal anders over en dat mag gelukkig Joop. Ben zelf absoluut niet bang voor de toekomst van onze kinderen. Mijn dochter speelt bijvoorbeeld met meisjes uit diverse culturen.
  Angst is een slechte raadgever. En die slachtofferrol zit wel erg makkelijk. Ophouden met afzeiken en schouders eronder; gewoon wat van de maatschappij waar jij en je kinderen in wonen maken.


  Maak melding

 28. Joop vertel mij eens hoe en in welke mate jij last hebt van moslims.
  Ik zelf heb totaal geen last van moslims, er wonen genoeg hier in de straat.
  Dat gristenhondentuig daar hebben we pas echt last van en dat voelen we allemaal in onze portomonnee.  Maak melding

 29. Door alle weten aan te passen uit angst voor de grote boze islam gebeurt er het volgende:

  Je word zelfs juist waar je bang voor bent door je te laten voeden door de angst voor de invloed van de islam.
  Het begint bij het inperken van de vrijheid van meningsuiting, vrijheid van geloof en cultuur gaat er ook af, de grenzen gaan dicht, een tegenbeweging word als een aanval gezien.
  Natuurlijk is het nog niet zo ver, maar als we dit al door gaan zetten zijn we misschien wel geen islamitisch land, maar geef het beestje maar een ander naampje. Dan zien we er straks allemaal als Geert uit en komen we ook elke avond in het journaal omdat er weer een of ander stenengooiconflict is. Eens kijken wat er dan nog van Nederland overblijft?
  Vroeger was alles beter, maar vergeet niet waar alle weelde vandaan kwam. Ik kan je verklappen joop dat het niet van onze windmolens of klompen export komt.
  Hoe kan de multiculturele samenleving nu mislukt zijn? Dikke dooddoener zo’n uitspraak! Vraag je maar eens af hoe die geslaagd zou zijn dan? Als je heel eerlijk bent zeg je dat iedereen die lekker bruin word in de zomer dan een baantje heeft. En dan het liefst een baantje waar de mensen die rood worden in de zon niet hoefen te doen,maarja dan worden alle banen weer ingepikt door de mensen die snel in de zon bruin worden dus wat wil je nu eigenlijk!?
  Ik weet het al, het liefst zo min mogelijk doen. Weer terug naar die koloniale tijd waarin de nederlander nog wat te zeggen had in de wereld. Nederland is niet meer dan een klein keffertje die wat banden heeft uit het verleden. Wij staan juist bekend in de wereld als een land die toonbeeld is van tolerantie en gelijkheid. Hoe denk je dat die banden er uit gaan zien als Nederland ook zo’n schrurkenstaatje word?
  Dan zul je toch echt weer zelf de propjes moeten oprapen Jopie!


  Maak melding

 30. hoe weet jij nou wat ik wil kun je gedachten lezen of zo iets je lijkt yomanda wel jhonnie . en we staan helemaal niet goed bekend meer in de wereld als een lieflijk landje dat is al lang voorbij,dan leef jij denk ik nog in het stenen tijdperk..
  ik werk iedere week in het westen van het land spreek daar veel mensen ook allochtonen moet je eens raden wat die zeggen over onze samenleving.maar ja je zit hier in je hut in zwolle waar de problemen nog niet zo groot zijn maar dat komt vanzelf. over een paar jaar praten we verder. maar droom maar lekker verder allemaal in deze schitterende muliculturele samenleving ;D


  Maak melding

 31. Wim de Bie vindt dit op zijn log:
  De verTegenisering

  Zijn we tegen de verWildering?

  Of juist tegen de verDoekleking?

  Of verklaren we ons tegen de vanKrimpening?

  Wij zijn tegen de verHyping, de overSchreeuwisering, de kijkik’sDurvenisering en de gemakkelijkScorening.

  ;D


  Maak melding

Reageer