9e editie van de Zwolse Grachtenrace

Zwolle – Met de mooiste gracht van Nederland is de 9e editie van de Zwolse Grachtenrace op 17 juni zeer populair onder sloeproeiers uit het hele land. 70 sloepen en ruim 600 roeiers en roeisters komen uit het hele land naar Zwolle voor een van de leukste én zwaarste races in het FSN-Klassement. Nieuw is de locatie van dit jaarlijks terugkerende evenement, namelijk Brasserie Hofvlietvilla. De karakteristieke villa met rieten kap met riante tuin aan de gracht biedt genoeg
ruimte aan de 600 roeiers en tevens een perfect zicht op de explosieve start en finish onder de Rodetorenbrug. ‘Ik heb er veel zin in om roeiend Nederland hier te ontvangen, we gaan er samen een gezellige dag van maken, aldus Ton Kolman van Hofvlietvilla die ook het officiële startschot van deze race zal gaan geven.

Met een maximaal aantal inschrijvingen roeien er maar liefst 70 karakteristieke sloepen drie rondes om de stervormige
binnenstad en aantal kilometer over het Zwarte Water. Het keerpunt van de route vindt plaats onder de Mastenbroekerburg nabij Jachthaven De Hanze in Holtenbroek. ‘Het blijft een fantastisch decor; het grote aantal en vooral de enorme diversiteit aan sloepen die met veel kracht door de grachten van onze groene en historische binnenstad gaan. De vele bochten en bruggen in het parcours zijn een extra uitdaging voor zowel de roeiers als stuurmannen en vrouwen. Het zorgt elke jaar weer voor ongekend fanatisme’, zegt Marije van de Bor van de organisatie. ‘Iedereen die wil komen kijken en aanmoedigen is van harte welkom.’ Er zijn twee startgroepen; de damesteams starten vanaf 11.00 uur en de herenteams vanaf 13.45 uur. Sloeproeien is een serieuze sport, gemiddeld wordt er anderhalf uur over deze race gedaan, dit vraagt lichamelijk veel van de roeiers die zes-, acht- of tienpersoon sloepen op gang brengen en met veel vaart door de grachten manoeuvreren.


‘Het is voor ons en de roeiers fijn dat de sloepen voor en na de race dichterbij onze nieuwe locatie uit het water worden gekraand, het is praktisch om de hoek en scheelt een hoop tijd en logistiek geregel.’ zegt Eltekeh Luijendijk van de organaisatie.

De race van 16 kilometer telt met mee in het Algemeen Nederlands Klassement en is tevens uitverkoren voor het Grachten Klassement, waar alleen locaties Utrecht en Amsterdam ook voor zijn genomineerd. De prijsuitreiking wordt verzorgd door de dames van het bestuur en vindt om 18.00 uur plaats op het terrein van Hofvlietvilla.

Goede doel; Kids Zwolle
Met sport verbindt De Zwolse Grachtenrace sportief- en ondernemend Zwolle. ‘Sport is alleen niet voor iedereen vanzelfsprekend en daarom zetten wij ons voor het tweede jaar in voor een goed doel. Dit jaar steunen wij zeer bewust Kids Zwolle’, aldus Marijke Sterkenburg van de organisatie. Stichting Kids Zwolle biedt bewegingsactiviteiten voor kinderen die niet terecht kunnen bij reguliere sportverenigingen, vanwege een motorische achterstand, fysieke beperking of een chronische ziekte. ‘We hebben al onze deelnemers bij de inschrijving gevraagd een deel van het inschrijfgeld te doneren aan deze stichting voor kinderen. Op de wedstrijddag reiken wij rond de klok van 18.00 uur een waardecheque uit aan de stichting Kids Zwolle.

Vrijwilligers
Het evenement wordt mede mogelijk gemaakt door de inzet van vrijwilligers. ‘Het is fantastisch te zien dat zoveel mensen met een passie voor watersport of de stad Zwolle samen de handen uit de mouwen voor dit roei evenement. Hier zijn we trots op!’, zegt Josje Waagmeester van de organisatie. ‘Het is zaterdag 17 juni extra druk in en rond de Zwolse grachten, we zijn alle woonbootbewoners op het parcours dankbaar voor het begrip en geboden hulp om onze wedstrijd ruim baan te geven. Op deze manier maken we er gezamenlijk een succes van.’

Artikel delen: