Reddingsoperatie Barmhartige Samaritaan

Zwolle – De reddingsoperatie van het kunstwerk de Barmhartige Samaritaan aan de gevel van de zusterflat van het voormalig ziekenhuis de Weezenlanden is gestart. Specialistische medewerkers van de sloopaannemer Boverhoff zijn begonnen met het loshalen van dit kunstwerk. Op dit moment worden er een aantal stenen rondom het beeld uitgehaald om te bekijken hoe deze operatie het beste kan worden aangepakt. Het kunstwerk is ingemetseld in de buitenmuur en zit met ijzerwerk verankerd aan de binnenmuur.

dsc_1532.jpg Foto: Hennie Vrielink 

Het is de bedoeling het kunstwerk samen met een stuk binnen- en buitenmuur er in een keer uit te hijsen. De spouw wordt eerst volgegoten met beton en vervolgens wordt om het kunstwerk en een deel van de binnen- en buitenmuur een ijzeren frame aangebracht. Er ontstaat dan een massief vierkant met daarin de Barmhartige Samaritaan. Bij het uithijsen komt er dan geen druk op het beeld te staan om scheuren te voorkomen. Er zit al een oude scheur aan de bovenkant in het kunstwerk en daarop mag beslist geen spanning komen te staan. Wanneer deze aanpak niet mogelijk is bestaat ook nog de mogelijkheid het beeld in delen eruit te halen, maar dat is lastiger en minder kansrijk. Het voegwerk tussen de onderdelen van het kunstwerk moet dan uitgeslepen worden en ook de verankering aan de binnenmuur moet losgemaakt worden zonder het beeld te beschadigen.

Een jaar geleden hebben een aantal Zwollenaren zich er sterk voor gemaakt dat dit kunstwerk van de Barnhartige Samaritaan niet verloren gaat bij de sloop van het ziekenhuis Weezenlanden. Mink de Vries, D66, erfgoedvereniging Heemschut en andere stadsbewoners hebben gepleit voor behoud van dit beeld; symbool van een stukje stadsgeschiedenis waarin religie en onbaatzuchtige zorg voor elkaar worden uitgebeeld. Wethouder Vedelaar en projectontwikkelaar Novoform hebben toen toegezegd zich in te zullen zetten voor het herplaatsen van dit kunstwerk nabij de plek waar het nu is ingemetseld.

De komende weken moet blijken of het mogelijk is de Barmhartige Samaritaan zonder schade los te maken van de muur van de zusterflat aan de Luttenbergerstraat. De firma Boverhoff staat bekend als een toonaangevende en specialistische sloopaannemer, die er alles aan zal doen dit kunstwerk voor Zwolle te behouden, maar erkent wel bij de start van de reddingsoperatie dat deze klus "zeer risicovol" is.

Hennie Vrielink
Verslaggever Weblog Zwolle

Artikel delen:
Reacties 4
  1. is het al bekend waar het daarnna komt te hangen? het beschermde dak van het oude station ging namelijk na weghalen..gewoon toch naar de hoogovens..:'(


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.